A Kritikairoda
Kritikák

Donnie Darko

2017.04.07. 20:54, Bogár Bence
Egy szürreális utazás.

    

 

 

Nem mindennapi, különös, ugyanakkor zseniális és magával ragadó élmény. Ha röviden kellene jellemeznem a filmet, akkor azt hiszem hogy ezekkel a jelzőkkel illetném. Ha valakit érdekel, hogy hol is indult el igazán Jake Gylenhaal karrierje, akkor jó helyen keresgél errefelé. A Donnie Darko ugyanakkor egy olyan film, mely nem akar túlzottan mindenkinek megfelelni. Ha egy idő után nem ránt be a dolog, akkor nem is érdemes próbálkozni. A film célközönsége ugyanis szerintem kifejezetten alacsony, inkább egy szűk réteg számára készült. Ezzel azonban az égvilágon nincs semmi baj, én kifejezetten szeretem, ha nem akarnak minden félkegyelmű, buta nézőnek megfelelni.

A történet főszereplője egy Donnie Darko nevű srác. (Mily meglepő…) Kiderül, hogy a fiú leállt a gyógyszerekkel, ezután pedig hamarosan egy elég egyértelmű üzenet miatt megmenekül egy repülőgép repülőgépmotortól, ami a szobájában ér földet. Ez viszont még csak a kezdet, s akkor a nyúlról még szó sem esett...

Bevallom, írhatnék még a történetről, annak tartalmáról, de eszemben sincs. Egyszerűen azért, mert kellően komplex ahhoz, hogy itt most eláruljam a főbb csattanót mindenkinek. Nézze meg mindenki, s próbálja meg értelmezni a saját ízlése szerint. Mert szerintem ennek a darabnak egész biztos, hogy nem csak egy értelmezése van. Az interneten lehet találni több oldalon át tartó értekezéseket arról, hogy voltaképpen mi a film, s annak lényege. Én nagyjából összeszedtem a lényegeket, de az tisztán látszik, hogy a Donnie Darko egész egyszerűen nem egyszeri nézésre való.

Bevallom, nagyon ritkán esik meg az, hogy én megnézzek egy filmet kétszer. Ezt azonban még biztosan meg fogom nézni nem is egyszer, hanem sokszor. Ki tudja, talán legközelebb épp majd mást veszek észre, ami miatt megtetszik majd. Igazából már régóta kinéztem magamnak ezt a filmnek, és így utólag bevallani nem tudom, hogy mi a francért halogattam ennyit a megnézését. Egyébként érdemes már egyből a rendezői változatot (director’s cut) megnézni: ez választ ad egypár kérdésre, meg hát így lesz teljes a kép.

Azért pár apró kérdőjel még mindig van bennem így a megtekintése után is, de a Donnie Darko egy olyan film, mely után elgondolkozik a néző. Jó eszmecseréket lehetne folytatni a filmről azokkal, akik esetleg már látták azt. A legjobb az egészben pedig nem is az, hogy elgondolkozik a néző, hanem az, hogy mindezt önként teszi. A történet és a sajátos atmoszféra miatt, ami egy pillanat alatt képes berántani. Már a kezdés sem a megszokott sémákat követi, s az ezt követő két órában ez így fog maradni.

Persze azért volt honnan meríteni, de a Donnie Darko így is egy rohadtul eredeti film tud maradni. De minden esetre Stephen King, a legendás (horror)író stílusát nagyon fel lehet ismerni a történet alatt. Kingnek hivatalosan semmi köze nem volt a filmhez, azonban ha most lejönnének az UFO-k és közölnék a néppel, hogy ő is benne volt, hát azon sem lepődnék meg túlzottan. Minden ott van, ami megjelenhet egy jó King regényben: remek atmoszféra, kiváló hangulat és izgalmas kérdések. (Extra húsvéti tojás: megfigyelhető, hogy az egyik karakter Stephen King könyvet olvas az elején. Mi ez, ha nem egy egyértelmű utalás!),

Komolyan mondom, egészen zseniális amit összehoztak a nézőknek. Szerintem bőven egy instant klasszikusról van szó, melyet folytatás nélkül kellett volna hagyni. A folytatást meg ne nézze senki épeszű, de aki látta a véget, az biztos hogy tisztában vele, hogy a fenének kell második rész. A Donnie Darko ugyanis egy egyszeri megismételhetetlen csoda. A történetet elsőre talán tényleg nehéz lehet kibogozni, azonban úgy alkot egy kerek egészet, ahogy van.

Másrészt megfigyelhető az X-Akták hatása. Olyan, mintha ez is egy hosszú és különös ügy lenne, ami megoldásra vár. Csak éppen itt nem Mulder és Scully szemszögéből látjuk az eseményeket, mert a főszereplő egy náluk jóval fiatalabb fiú.

Mindenesetre, a Donnie Darko azért eredeti ötletekkel is tele van. Ilyen filmet én nem láttam még egyet, de komolyan. Egész egyszerűen annyira egyedi, annyira elborult, annyira érződik rajta, hogy nem akartak megfelelni halivúdnak, hogy azért valami elképesztő elismerés jár.

Persze mint mondtam, ez nagyon nem mindenki filmje. Mára már simán elérte a kultstátuszt, azonban nagyon kis réteg tudja úgy istenigazából értékelni azt, amit lát.

Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy a film indította útjára Jake Gylenhaal karrierjét. A tehetséges színész azóta elég sok fontos filmben játszott, de könnyen lehet hogy a java még csak most következik. Mindenesetre, az Éjjeli Féreg és az Éjszakai Ragadozók alapfilm mindenkinek, esetleg még mehet hozzá a Szerelem és más drogok című darab is.

Egyébként a filmnek a zenei része valami elképesztően erős. A 2000-es évek legjobb zenéjét hallhatjuk itt, mondhatjuk nyugodtan hogy tényleg minden egyes számot eltaláltak. Mindegyik éppen oda van beiktatva, ahol arra ténylegesen van szükség. A soundtrack az nekem erősen vétel gyanús ezek után!

Igyekeztem a filmet úgy nézni, hogy egyszerre figyelem a pozitívumokat és a negatívumokat is. Ez azonban kifejezetten nehéz feladat volt nekem, hisz rossz dolgot nem is igazán találtam itt. Egész egyszerűen minden rendben van a film háza táján. Ezt így 2017-ben pedig tényleg nagyon jól esik leírni, mert a mostani filmekben azért már nem nagyítóval kell keresni a hibákat, megtalálják azok a nézőt anélkül is.

Összegezve, a Donnie Darko egy kimagaslóan eredeti film. Nagyon szürreális, elvont, nem való mindenkinek. Mindenesetre, olyan mintha egy Stephen King könyvet olvasnánk, megfejelve egy kis X-Akták utánérzéssel. A Donnie Darko kötelező film, de csak ha a nézője vevő az ilyen dolgokra. Jake Gylenhaal egész egyszerűen zseniálisat játszik, már itt lehetett látni, hogy belőle nem akárki lesz. Mint ahogy a Donnie Darko sem akármi, hanem egy kimagaslóan abszurd, de zseniális filmélmény.

 

Pozitívumok:

 

-elképesztő atmoszféra

-érdekes történet

-kimagasló hangulat

-Jake Gylenhaal

-egyedi lezárás

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

 

Értékelés:95%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB