A Kritikairoda
Kritikák

31

2017.04.02. 20:12, Bogár Bence
Pokolba vele.

    

 

Na, most bizonyosodott be végleg, hogy Rob Zombie fabatkát sem ért a horror műfajához. Nem elég, hogy 2009-ben újrafeldolgozást készített John Carpenter legendás filmjéből. A Halloween újrafeldolgozása annak rendje és módja szerint egész egyszerűen nézhetetlennek bizonyult, a második részt így már értelemszerűen nem is erőltettem. Nos, Zombie most úgy döntött, hogy egy újabb horrorfilmet készít, hátha össze is jön neki a dolog. Szerintem, ha azt a célt tűzte ki, hogy a néző elaludjon, akkor sikerrel vette az akadályokat. Ja, hogy azért mégsem ez egy jobb horror ismertetőjegye? A probléma már csak annyiban rejlik, hogy a 31 nem hogy nem egy jó horror, hanem egyenesen bántóan rossz, sőt még annál is lejjebb van.

A történetet szokás szerint nem bonyolították túl. Pár szerencsétlent az egyetemes horror kliséknek megfelelően csapdába csalnak. Rövidesen egy undorító, koszos földalatti helyen találják magukat. Egy csapat idióta ugyanis elfogta őket, és túl kell élniük jó pár órán át egy csapat bohóc támadását.

Mondhatom, ez aztán az eredeti ötlet. Legalább mondhatjuk, hogy nem tököltek, mert rövidesen eljutunk addig a pontig, ahol elkezdődnek a dolgok. A gond viszont már megint ott van. A 31 egy nagyon nagy másolat, egy alibi, gyakorlatilag zéró értelme van a létezésének. Komolyan mondom, most mi jó van ebben? Aki néhanapján el szokta olvasni az írásaimat, az tudhatja, hogy csak akkor írok rosszat egy-egy filmről, ha az tényleg maradéktalanul meg is érdemli azt. Most viszont pontosan erről van szó.

Gyakorlatilag annyi történik, hogy sablonos figurák kergetőznek sablonos pszichopatákkal, nem feltétlenül ebben a sorrendben. Az még hagyján, hogy nincs itt egy eredeti ötlet, de hogy még a sablonokat is ennyire unalmasan és semmitmondóan mondják fel, hát erre sem mostanában volt példa. Kész szerencse, hogy ez a trágya elkerülte nálunk a mozikat, mert semmi, de tényleg semmi ok nem szól amellett, hogy valaki ezt moziban nézze meg.

Egyébként nem az alapanyaggal van gond, ebből a szituációból hozzáértéssel legalább egy korrekt filmet ki lehetett volna hozni. De mintha ezt meg se próbálta volna senki. Kérem, attól, hogy egy horrorban van pár szimplán undorító, de nem ijesztő jelenet, attól még egyáltalán nem lesz az horror. Sokkal inkább rengeteg dolog múlik, például az atmoszférán, itt pontosabban szólva annak hiányán.

Tényleg kár érte, mert az eleje még viszonylag jól indul, de aztán nagyon gyorsan lejtmenetbe indulnak majd a dolgok. Egyébként nem értem, hogy mit is akartak ezzel az eltúlzott brutalitással. Talán az atmoszféra teljes hiányát próbálták valahogy feledtetni a nézőkkel, de ha így volt, akkor ez nagyon nem jött össze.

Az megint nem segít a helyzeten, hogy a karaktereket gyakorlatilag nem hogy megismerni nem lehet, de még megkedvelni sem. Sajnos az összes karakter itt nem több egy egyszerű gyalognál a sakktábláról, akit látványosnak látszó módon próbálnak levágni. Ez a recept már 10-15 évvel ezelőtt sem volt már menő, hát akkor most miért is lenne az? Nem azt mondom, hogy nem volt a filmnek pár jobb pillanata, mert nagyítóval azért lehetne találni ezt-azt. Azonban ezek ahogy jöttek, úgy illannak is el, pillanatok alatt.

A horror egy kifejezetten megosztó műfaj, én a legtöbb mai darabtól sajnos már nem igazán tudok sokat várni. Itt sem számítottam semmi eget rengetőre, de titokban azért reménykedtem abban, hogy legalább egy középszert el tudnak majd érni. Hát, ahhoz képest a film annak még a közvetlen közelében sincs.

Egyébként a filmet a Cinemax adta, de nem hogy magyar szinkron, de még felirat sem készült hozzá, eredeti nyelven ment. Nos, a csatorna helyében én sem vesződtem volna többet ezzel a pocsék filmmel, mert egész egyszerűen nem éri meg a törődést.

Sajnos a színészekről sem tudok sok jót írni. Egyikük sem egy A kategóriás világsztár, de ha továbbra is ilyen filmekre írnak alá, akkor vélhetően soha nem is lesznek majd ennél ismertebbek. Tulajdonképpen, sok tehetség nem kellett ahhoz, hogy meneküljenek és sikoltozzanak, de hát sajnos ennek a filmnek nagyjából ebből áll a forgatókönyve.

Érdekes, hogy mikor elolvastam a film ismertetőjét, akkor még nem hangzott rosszul a dolog, azonban mikor megláttam Rob Zombie nevét, hát akkor már egy kicsit elbizonytalanodtam. Az ellenfelek egyébként szimplán csak őrültek. Nem derül ki, hogy mit miért tesznek, mármint azon kívül, hogy beteg állat az összes. A végjáték meg kifejezetten unalmas és egyben sablonos is lett, de az előtte lévő dolgok után ezen túlzottan meg sem lepődtem.

Nagyon remélem, hogy nem adják majd ki hazánkban DVD-n, mert ennek a filmnek aztán nincs a polcon a helye. Még akkor sem kellene, ha 50 forintért próbálnák rám sózni az ömlesztett filmek közül…

Ha valakinek lételeme a brutalitás, akkor akár még szeretheti is a filmet, de erre szerintem nem nagyon  lesz példa. Egész egyszerűen, sajnos itt semmi sem stimmel. A készítők azt hitték, hogy a plakáton feszítő magas korhatárbesorolás majd eladja a filmet, de tévedtek. Egyébként teljes mértékben kell rá a 18-as karika, inkább meg se nézze senki, hogy miért. Egész egyszerűen azért, mert ez a filmet nagyon nem éri meg megnézni. Inkább menjen el mindenki mozizni egyet, mert a műsoron lévő legrosszabb film is garantáltan köröket fog verni erre a fércműre.

Összegezve, nagyon régen láttam utoljára olyan horrort, ami ennyire ne érte volna el a hatását. Nulla történet, nulla karakterek, nulla izgalom. Brutalitás az persze szokás szerint megint akad, de nálam ennyi kevés ahhoz, hogy a végeredmény akár csak egy kis mértékben is elnyerje az elismerésemet. Az eleje tényleg nem rossz, de több pozitívumot sajnos nem tudok mondani. Senkinek sem tudom ajánlani, főleg akkor fog nagyon fájni, ha valaki kedveli az igényes horrorokat. Ez már sajnos a bántóan elszúrt kategória.

 

Pozitívumok:

 

-tűrhetően indul

 

Negatívumok:

 

-nulla történet

-izgalom teljes hiánya

-sablonos karakterek

-eltúlzottan unalmas

 

 

Értékelés:30%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB