A Kritikairoda
Kritikák

Páncélba zárt szellem

2017.04.02. 13:05, Bogár Bence
Szárnyas Fejvadász light.

    

 

 

Hollywood úgy látszik, hogy mindenhová utat tör magának. Hogy ez jó vagy rossz dolog-e, arról már elég sokat lehet vitatkozni. Sorra jönnek az újrafeldolgozások, a folytatások/előzmények, néha a vártnál is sokkal gyorsabban. Persze olyan szempontból nem rossz ez, hogy így többen is megismerhetik az eredetit, de azt is tudjuk, hogy Hollywood lételeme a változtatás. Most a kultikus, 1995-ös Ghost in the Shell című darab kapta meg a maga élőszereplős feldolgozását.

A jövőben járunk, a történet főszereplője az Őrnagy (Scarlett Johansson). Ő egy különleges katonai egység vezetője. Valaki azonban a csapat ellen tör, és el akarja pusztítani a Hanka Robotika céget. Közben az Őrnagynak pedig szembe kell néznie a múltjával, illetve annak nagy fokú hiányával és a kérdőjelekkel is.

Alapvetően, a történetről most többet nem akarok írni. Nagyjából megegyezik a kultikus eredetivel, bár talán mondanom sem kell, hogy valamelyest le van butítva. Igazság szerint ezen most simán meg lehetne haragudni, azonban csináltak már a jó öreg amerikaik rosszabbat is újrafeldolgozás címmel, szóval ezt még egy nagyobb legyintéssel el lehet nézni. Más kérdés, hogy a történet így is korrekt, csak abból a zónából nem tud és nem is akar kimozdulni. Egyértelműen nem tud olyan komplex és sokrétű lenni, mint az alapanyag. Persze, mint mondtam ez arrafelé már csak így mennek, inkább azon lepődtem volna meg, ha nem így lett volna.

Persze vannak olyan dolgok, ahol egyértelmű, hogy nem tudnak hibázni. Természetesen a látványra gondolok: nincs rá jobb szó, mint hogy elképesztő és pazar. Külsőleg tekintve talán az év eddigi egyik legszebb darabját kapjuk, maga az álom az, amit a néző láthat. A cyperpunk műfaj nekem már jó ideje nagy kedvencem, s itt is úgy kel életre, hogy az semmi kívánnivalót nem hagy maga után. A látvány miatt lehet, hogy majd még egyszer megnézem, ha kijön DVD-n, mert az tényleg megér egy misét.

Az akciójelenetek is nagyon pörgősek és látványosak, egyértelműen szükség is volt rájuk. Az persze nem feltétlenül volt jó ötlet, hogy az eredetileg egyedi sci-fi történetből az akció nagyon hangsúlyos lett, de hát ez van. Itt van, több is van belőle mint amennyi feltétlenül kellene, de azért még csak véletlenül sem venném le a szemem róla. Más kérdés, hogy egy kicsivel több moralizálás talán még belefért volna, de úgy látszik, hogy odaát nem így látták.

A film nagyon érdekes kérdéseket vet fel. Talán éppen ez a legnagyobb problémája is: felveti őket, azonban nem hogy választ nem ad rájuk, de még csak nem is boncolgatja azokat. Tudom, hogy ez nem egy boncasztal, de ezek olyan izgalmas dolgok, hogy egyszerűen muszáj lett volna jobban is foglalkozni velük. Gondolok itt az ilyenekre, mint például: emberi beültetések, robotok öntudatra ébredése, a szabadság kérdése vagy éppen mitől marad ember az ember. Talán egy kicsit lassabb tempó nem vált volna hátrányára, azonban túl nagyot még így sem tudok panaszkodni.

Hollywood az elmúlt években annyi szennyet préselt ki magából, hogy egyértelműen tudom azt, hogy a Páncélba zárt szellem nem tartozik közéjük. Az ősrajongók persze fújolni fognak meg paradicsomot dobálni, de azért be kell vallani, hogy teljesen azt átadni, amit az eredeti nyújtott, egész egyszerűen képtelenség lett volna.

Tény, hogy a fentebb említett dolgok miatt a film nem elég mély, azonban ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne. A megfelelő helyen kell kezelni, legyen az egyik kézben popcorn, a másikban meg egy üveg kóla, s akkor nem lesz baj. Más kérdés, hogy az eredeti darab közel sem erről szólt, de hát változnak az idők. Hogy ez jó-e, avagy rossz az pedig már megint csak a nézőpont kérdése.

A színészek teszik a dolgukat. Oscargyanús alakítás nincs ugyan, de kifejezetten gyengén sem teljesít senki. Scarlett Johansson szerintem nem játszotta rosszul az Őrnagy karakterét. Mint ahogy a többiek is legalább korrekt kategóriában versenyeznek, tehát voltaképpen ezen a front a világon semmi gond nincsen.

A karakterek kifejezetten érdekesen lettek megalkotva. Ahhoz képest legalábbis mindenképpen, hogy egy popcornmoziról beszélünk. Mondanám azt, hogy már túlságosan is, de azért az nem lenne igaz. A szereplők érdekesek, de azért azt csak nehezen lehetne rájuk mondani, hogy nélkülöznek minden sablont. A szerepüket viszont teljesen jól betöltik. Eléggé észrevehető, hogy a legjobban az Őrnagy karakterére fókuszáltak. Azért a végére nagyjából tiszta lesz majd a kép, hogy mik azok a foltok a múltjából, ami megint egy érdekes kérdés.

Az viszont kifejezetten fájt, hogy a film alig több mint másfél óra. Senki nem vár el egy négy órás cselekményt, mint amilyen mondjuk a Volt egyszer egy Amerika című darab, de azért egy jó fél óráig még simán néztem volna. Már csak azért is, mert így jutott volna több idő, amit nem feltétlenül akciójelenetekkel kellett volna tölteni.

Szerintem egyébként simán meglehet, hogy lesz folytatása, de talán nem lenne baj, ha azt nem sietnék el. Legyen inkább a játékidő egy fél órával több, s legyen egy kicsit kevésbe hollywoody hatású, s akkor nagyon elégedett leszek. Persze így sem rossz film, de remélhetőleg érthető, hogy mire is gondolhattam.

Összegezve, a Páncélba zárt szellem a korrekt kategória felsőfoka, de a világot egyértelműen nem váltja meg. Persze, hogy ez így lesz, az talán egy másodpercig sem volt kérdés. Mindenesetre, haragudni még így sem tudtam igazán, mert nagyon jól elszórakoztatott. A karakterek érdekesek, szerintem a színészek is teljesen jó formában voltak. A látvány az pedig igaz, hogy egy film esetében nem a legfontosabb, de itt olyan szemkápráztató, hogy arra szavak is alig akadnak. A Páncélba zárt szellem nem lett egy buta blockbustler, az erényeiből még mindig több van. Igaz, ami igaz, lehetett volna sokkal mélyebb, de én még ezzel együtt is teljesen jól szórakoztam.

 

Pozitívumok:

 

-elképesztő látvány

-cyperpunk jövőkép

-jó akciójelenetek

 

Negatívumok:

 

-rövid

-nem elég mély

 

Értékelés:70%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB