A Kritikairoda
Kritikák

Csak Isten bocsáthat meg

2017.03.31. 18:51, Bogár Bence
Komótos bosszú.

     

 

 

Ryan Gosling és Nicolas Winding Refn rendező nem most dolgozik először együtt. 2011-ben mutatták be első közös munkájukat, melynek címe Drive-Gázt volt. Szerintem egy lehengerlően jó élmény volt az a darab, de nem volt mindenkinek ínyére. Ennek ellenére, én azt mondom hogy mindenki kezdje legalább el. 2013-ban pedig elérkezettnek láttak az időt, hogy egy újabb közös filmmel jelentkezzenek. A Csak Isten bocsáthat meg ha lehet, még inkább megosztotta mindkét oldalt, a nézőket és a kritikusokat is. Sokan azt mondták, hogy megérkezett az utóbbi évek egyik legjobb, eredetiséggel is rendelkező alkotása, míg mások rövid idő után sátánt kiáltottak. De melyik tábornak van igaza?

Természetesen el fogom árulni a választ, előtte azonban nem árt közölni a tényeket. Egy valamit, már így valószínűleg látatlanban is tudni kell róla: ilyen filmet még garantáltan nem látott senki.

Julian Bangkokban vezet boksziskolát, ezzel azonban csak azt álcázza, hogy miből is jött a pénz nagyobbik fele: drogüzletekből. A férfi az igazságszolgáltatás elől menekül, s inkább próbál rejtve maradni. Kiderül, hogy testvérét meggyilkolták, anyja pedig bosszúra szólítja fel. Julian egy kis ideig hezitál, azonban rövidesen rájön, hogy tényleg itt a revans ideje.

Akkor most térjünk kicsit vissza ahhoz a részhez, hogy ilyen filmet még nem látott garantáltan senki. Ha meg kellene ezt magyaráznom, akkor azt mondanám, hogy ez voltaképpen nem is olyan mintha egy filmet néznénk, hanem sokkal inkább olyan érzés akár egy könyvet olvasnánk. Miért is? Hát, nem azért, mert feliratos a film, annyit nyugodtan elárulhatok. Sokkal inkább azért, mert nagyon, nagyon, de tényleg nagyon lassú filmről van szó. Szerintem nyugodtan mondhatom, hogy az egyik leglassabban építkező film, amit valaha nem láttam. Akinek ez nem a kedvence, el se gondolkozzon azon, hogy megnézze a filmet.

A film nem próbál meg választ adni minden kérdésre, inkább meghagyják azokat a nézőknek, hogy gondolkozzanak el rajta. Aki figyel, természetesen össze tudja majd rakni a kirakós darabkáit, azt hogy ki mit miért is tesz. Azonban a néző itt egész egyszerűen nem teheti meg azt, hogy nem figyel. Vagy ha mégis, hát garantáltan nem fog semmit sem érteni. Pedig szerintem megéri a koncentrálás, hisz aki így tesz az egy nem mindennapi filmélménnyel lesz gazdagabb.

Persze biztos lesznek, akik még így, ezzel együtt is utálni fogják ezt a filmet, de ez van. Igazából tényleg az utóbbi évek egyik legmegosztóbb darabja. Általában nincs középút, vagy utálja valaki, vagy szereti. Persze ez azon is múlik, hogy milyen a néző befogadóképessége. Aki a súlytalan, piszok egyszerű cselekménnyel rendelkező filmekhez szokott, akkor egész biztos hogy nem való neki ez a darab. Még csak értelme sincs tagadni: ez éppen a hollywoodi blockbustlerek ellentéte, s egy valóban csak egész kicsinek látszó réteghez szól.

Persze nem nehéz rájönni arra, hogy miért utálják egyszerűen sokan. A nép sajnos rohadtul hozzászokott a súlytalan, unalmas szappanoperákra és valósághow műsorok tömegére (hánytom kell ezektől). Persze ha valaki valami olyat lát, amit eddig nem azt már abban a pillanatban leszólja és leköpi. Sajnos, hozzá kell tennem: talán lett volna olyan kor, mikor ez a film minden további nélkül eléri a kultstátuszt. De ez a mostani nem az a kor.

A nézőnek sokszor olyan érzése van, mintha komplett állóképeket nézne, a legfurcsább ebben még is az, hogy ez egy pillanatig sem válik hátránnyá. A film valóban nagyon lassan van felépítve, de ha komolyabban belegondolunk, akkor elég hamar rá lehet jönni, hogy a történetet illetően minden teljesen rendben van.

Egyébként a beszéd és a dialógus elég kevés ebben a filmben. Gosling eddig is alakított már szűkszavú figurákat, de talán most ezen a téren is rekord született. Aki nem szereti ezt és így a filmet sem tudja élvezni, inkább bele se kezdjen.

Különösen tetszett a főszereplő, Julian jellemfejlődése. Hogy pontosan miről van szó, azt nem árulom el, mert a végjátékhoz van köze, nem is kevés. Mindenesetre, az oda vezető út egyáltalán nem lesz majd akcióval tele. Bár való igaz, van egy lövöldözős és egy harci jelenet is, ezek azonban nem tesznek ki túlzottan sokat a játékidőből.

Figyelemre méltó, hogy végül a film milyen erőszakos is lett. Már azon is nagyon csodálkozom, hogy egyáltalán bemutatták ezt a filmet nálunk, bár lehet hogy inkább a Drive sikere miatt mertek rá vállalkozni. Nem tudok mit mondani a bevételekről, de mivel DVD-n azóta sem jött ki, ezért arra tudok következtetni, hogy túlzottan sikeres nem lehetett.

Azon meg még jobban csodálkozom, hogy megúszta 16-os karikával. A filmnek valóban hibája kicsit, hogy öncélú, de ha valaki bírja azt akkor a megengedettnél jobban nem fogja majd zavarni. Lesz itt minden: levágnak majd ezt-azt, törnek a testrészek, s az egész annyira brutálisnak érződik, hogy szerintem ez már tényleg inkább a 18-as karikába fért volna bele. Tehát gyenge idegzetűeknek nem  kellene próbálkozniuk a filmmel.

 A színészek alakítása hiteles. Sokan kifogásolták Ryan Gosling játékát, szerintem viszont kiváló munkát végzett. Szerepe valóban megkívánta azt, hogy kicsit minimalista stílusban alakítsa karakterét, de ezzel együtt is nagyon szép munkát végez. Mondhatni úgy is, hogy a nézése néha többet ér, mint sok agyatlan akciósztár egész karrierje. Pont, szerintem így volt.

Összegezve, a Csak Isten bocsáthat meg szerintem egy kiváló film, de ennek ellenére is valószínűleg több utálója lesz, mint ahányan szeretik. Pedig egy esélyt legalább megérdemelne mindenkitől. Nagyon lassú, de hiteles film, művészi tálalásban előadva. Egyáltalán nem úgy, ahogy meg van az írva, nem féltek újítani és egy egyedi filmet készíteni. Szerintem több ilyen, kockáztatós darab kellene. Ez a film ugyanis minimális dialógusokkal is sokkal többet tud mondani nézőjének, mint sok hollywoodi giccs együttvéve. Biztos sokan fogják utálni, nekem azonban élmény volt minden egyes perce.

 

Pozitívumok:

 

-Ryan Gosling játéka

-zseniális atmoszféra

-minimalista stílus

-elgondolkoztat

-nem szájbarágós

 

Negatívumok:

 

-kicsit öncélú

 

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB