A Kritikairoda
Kritikák

The Ballad of Buster Scruggs

2018.11.19. 22:29, Bogár Bence
Egyedi és igényes western-antológia.

A The Ballad of Buster Scruggs egy antológiafilm, ahol 6 vadnyugati történetet élhetnek át a nézők. Az egyes storyk bővebb betekintést adnak abba, hogy milyen lehetett anno ott az élet. Mind a hat változatos és érdekes, nem mindennapi, s a lehetőségekhez képest visszafogott, tehát ezúttal nem a nagy akciókra helyezik a hangsúlyt.

 Egy párbajhős, aki gőgös és öntelt, mert még soha senkivel szemben sem kapott ki. Egy törvényen kívüli, aki aznapra csak egy átlagos bankrablást tervezett, de az nem úgy sül el, ahogy azt szerette volna. Két rejtélyes férfi útja, miközben vándorszínházzal próbálnak meg egy kis betevőre szert tenni. Egy aranyat kereső ember, aki mindent megtesz azért, hogy találjon valamit a föld alatt, ami legalább egy kicsit is csillog. Két testvér útja egy jobb élet felé, amit nem várt nehézségek hátráltatnak majd. Egy rejtélyes lovaskocsi, rajta furcsa emberekkel, akik egy még furcsább úti cél felé tartanak.

A Coen-testvérek remek rendezők. Eddig még csak együtt dolgoztak, s nagyon hamar kialakult a remek stílusuk, ami azóta nagyjából mindegyik mozgóképükben visszaköszön egy keveset. Rejtélyes figurák, titokzatos múlt, egy nagy rablás, a jó és a rossz karakterek sem feketék vagy fehérek. Mondhatni, hogy az idei Velencei-filmfesztiválon is díjazott The Ballad of Buster Scruggs a tesók eddigi életművének egy rövidebb, egy filmre vágott best of válogatása. Aki ismeri a stílusukat, tudja, hogy valami rendkívülire számíthat. Aki még nem, az itt nagyon jó képet kaphat arról, milyen íze is van a Coen-tesók rendezéseinek.

Nagyon érdekes, hogy a hat történet hangulatában is eléggé különbözik egymástól. Míg az első és a második inkább abszurd és a fekete humort is nagyban előtérbe helyezi, addig a harmadik és a negyedik esetében inkább a komolyabb dráma érvényesül. Hogy aztán az ötödik történetben visszatérjünk egy újabb adag szatíra erejéig. A hatodik pedig már-már nyugtalanító atmoszférájú, nem mindennapi thriller lett.

Tehát ha a kedves nézők egy film alatt több műfajt is akarnak látni, akkor eme alkotás tökéletes lesz programként. Persze nem árt, ha a néző kedveli a két direktor munkásságát. Én a magam részéről nagyon is szeretem a munkásságukat, mert általában tényleg az egyediségek és a stílust helyezik az előtérbe. A The Ballad of Buster Scruggs egy profi és biztos kézzel megrendezett, szinte semmi máshoz nem hasonlítható néznivaló.

Mint fentebb írva lett, az egyes szegmensek tényleg nem éppen az akcióra helyezik leginkább a hangsúlyt. Hanem sokkal inkább arra, hogy bemutassák, hogyan zajlott az átlagosabb emberek élete a vadnyugaton, valamint hogy milyen nehéz lehetett pusztán az életbe maradás is. Amennyire csak lehet, realisztikusak, de ennek ellenére szinte mindegyikben van abszurd humor.

Szerencsére Coenék még mindig remekül értenek ahhoz, hogy rejtélyes, érdekes figurákat alkossanak meg. Vannak itt tisztességesebb polgárok, törvényen kívüliek, titokzatos idegenek. De mindenkit vezérel valamiféle cél, tehát az egyes történetek tényleg nem csak úgy lógnak a levegőben.

Mindenképp kiemelném a második szegmensben szereplő James Franco munkáját. A színész remek munkát végzett, ahogy a harmadik történetben feltűnő Liam Neeson is. Neki az akciódús és a drámai szerepek egyaránt jól állnak, itt inkább utóbbi oldalát vette elő. Zoe Kazan is remek munkát végzett az ötödik storyban.

Összegezve, nem mondanám, hogy a The Ballad of Buster Scruggs mindenki kedvence lesz, nekem azonban nagyon bejött. Szeretni kell hozzá a fekete humort, az abszurd szituációkat, a fura figurákat, a meglepő fordulattal véget érő cselekményt. Személy szerint nagyon kedvelem Coenék munkásságát, s eme alkotáson is látszik, hogy teljes mértékben az ő alkotásuk. A Netflixnek köszönhetően pedig végképp nem kellett visszafogniuk magukat. Régóta keresel egy abszurd westernt, ami nem az akcióra helyezi a hangsúlyt? Ne keress tovább, itt van 6 rövid, de igazán velős és minőségi történet egy remek filmbe csomagolva.

 

Értékelés:85%

 

Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)