A Kritikairoda
Kritikák

A gyilkosság filozófiája

2018.08.14. 21:36, Bogár Bence
A klisék tárháza.

Annak ellenére, hogy a filmben szerepet kapott Guy Pearce és Pierce Brosnan is, nem kapott túl nagy figyelmet külföldön. Magyarországon pedig, ha lehet még annyit sem, hisz a mozikat elkerülve rögtön fapados DVD-n debütát, pár nappal ezelőtt.

Vajon a film a minősége miatt kerülte el ennyire a figyelmet, vagy egy jó darabról van szó?

A történet szerint adott egy egyetemi professzor (Guy Pearce), aki látszólag boldog házasságban él, de valójában többször is volt már viszonya tanítványaival. Egy nap egy holttestet sodor a partra a víz, s őt is meggyanúsítják azzal, hogy az elkövető lehetett. Konkrét bizonyítékot még nem találtak, de a nyomozás gőzerővel folyik. Egy rendőr (Pierce Brosnan) pedig azon van, hogy minden áron megoldja az ügyet…

Műfaját tekintve A gyilkosság filozófiája (avagy eredeti címén: Spinning Man) egy pszichothriller volna. Láttunk ebben a műfajban már zseniális remekműveket és olcsó, B-kategóriás katasztrófákat is. Nos, A gyilkosság filozófiája valahol eme két kategória között helyezkedik el. Ha a két ismertebb név nélkül, csupa ismeretlennel készítik el, akkor biztos, hogy még ennyi figyelmet sem kap. Részben jogosan, ugyanis nem egy extra jó film ez.

Ugyanakkor azt sem mondhatnám, hogy nézhetetlenül rossz. Egyszerűen csak egy erős közepes, aminek története túl csapongó ahhoz, hogy igazán érdekessé váljon. Egyszer minden további nélkül meg lehet nézni, de maradandó élményre ne igazán számítson senki. Tisztes, korrektül megírt, de mégsem túl érdekes iparosmunka ez, így annyira nem is csodálkozom, hogy itthon elmaradt a mozis bemutató. (Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy évente több tucat igazán rossz filmet mutatnak be nálunk a mozikban, amikhez képest eme alkotás minimum filmtörténeti remekmű. De hát ez van, nem tudom megállapítani, hogy a két nagyobb név a plakáton mennyire tudta volna eladni a filmet…)

Azt kell mondjam, egy közepesen izgalmas thrillert kapunk, ami jobb kezekben igazi klasszikus lehetett volna (khmm Martin Scorsese vagy éppen Christopher Nolan khmm), de rossz kezekben meg egy fércmű lett volna az eredmény. Az alkotás korrektül van megrendezve, habár hozzá kell tenni, többet most nem érdemes várni, hisz eme film a direktor első munkája, amit nagyobb nevek főszereplésével készített el.

A vége felé azért már nagyon látszik az erőlködés, ami nem feltétlenül tett jót a filmnek. Természetesen itt is van egy nagy(nak látszó) csavar, de nem hinném, hogy bárki is sokáig emlékezne rá. A végére már nagyon túlbonyolítják a dolgokat, eme alkotásnak pedig nem felétlenül áll jól, hogy nagyon kevés kérdésre ad konkrét választ.

Szerencsére a színészek mentik a menthetőt, az ő munkájuknak is köszönhető, hogy végül nem lett az egészből egy átlag alatti, csúfos kudarc. Pierce Brosnan játszott már párszor kémet (Bondot is leszámítva), de a legtöbbször a szépfiú szerepe jut neki. Ezért is üdítő tény, hogy most egy rendőrt játszik. Guy Pearce pedig szintén remek színész, aki még egyébként unalomba fulladó karakterét is meg tudja tölteni élettel. Már ha sikerült neki, hozzátenném, a dialógusok és a forgatókönyv sokszor ellene voltak.

Összegezve, nem egy rossz alkotás A gyilkosság filozófiája, csak éppen egyáltalán nem is jó vagy emlékezetes. Egyszer meg lehet nézni mindennemű fizikai fájdalom nélkül, de ennyi. A színészek sokat javítanak a helyzeten, viszont a történet nem elég bevállalós, sokszor unalomba fullad ok nélkül. Így a film a jelenlegi, nagyjából 3000 Ft-os árát nem feltétlenül éri meg, szerintem bőven elég lesz beszerezni, ha majd egy mátyás alatt lesz az ára. Hisz egyszer nézős filmél sajnos nem több.

 

Értékelés:60%


Kedveld az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)