A Kritikairoda
Kritikák

Hang nélkül

2018.05.26. 23:39, Bogár Bence
Egy szót se!

 

Szerintem minden idők legnagyobb horrorkliséje az, mikor a gyilkos/szellem/bármilyen genyó láttán a szereplők elkezdenek kiabálni, ordítozni, mint holmi idióták. Ennél kevés idegesítőbb dolog létezik ebben a műfajban.

Nos, a Hang nélkül köszöni szépen és nem kér ezekből a klisékből, hanem inkább úgy dönt, hogy meg tud ő állni a saját lábán is. Milyen igaza van, azt hozzá kell tennem.

A történet szerint egy poszt-apokaliptikus világban járunk, ahol az emberek helyett átvették az uralmat olyan szörnyek, akik nem látnak ugyan, de rendkívül kifinomult hallással rendelkeznek, így meghallva a legapróbb zajt is. Az emberek nem tehettek más, mint hogy minimálisra csökkentették a hangokat, s megpróbáltak túlélni. Egy család áll a középpontban: az anya (Emily Blunt) és az apa (John Krasinski) egy gyermeket már elvesztett, így mindent megtesznek az életben maradás érdekében…

Lehet, hogy a Hang nélkül filmként nem hibátlan, de szerintem mégis csak az év eddig legeredetibb horrorja. Ennek a műfajnak pedig mindenképp nagy szüksége van az eredetiségre, most, mikor rohamtempóban követik egymást a tucattermékek. Zseniális már az eleje is, mikor bemutatják a család egy „átlagos” napját: tényleg figyelnek arra, hogy feleslegesen ne adjanak ki nagy zajt, kézjelekkel kommunikálnak egymással, meg pedig csak akkor szólalnak, ha arra tényleg van is nyomós indokuk.

A Hang nélkül poszt-apokaliptikus világa érdekes, de azért ne higgyük sci-fi-nek a filmet, ugyanis 2020-ban járunk, ami nincs is olyan messze. Remekül bemutatják a család közt lévő összetartást: korábban, az egész kezdetekor már történt egy nagy tragédia, ezért még inkább összetartanak, hogy ez többé már ne fordulhasson elő. A lények megalkotása pedig nagyon jól sikerült: tényleg vészjóslóan néznek ki, mozgásuk is nagyon ijesztő lett. Őket látva pedig bőven megérthetjük azt, hogy ebben a világban tényleg érdemesebb kussban maradni.

A Hang nélkül azonban legalább annyira dráma, mint amennyire horror. A félelemkeltés, feszültség mellett ugyanis mesél nekünk, nézőknek a család fontosságáról, valamint az összetartás erejéről is. Ők tényleg egymásra vannak utalva, s teljes mértékben bízniuk kell egymásban, ha meg akarják élni a holnapot.

Remek ez az alapkoncepció, a rendező, John Krasinski pedig mindent ki is hozott belőle, amit csak ki lehetett. Igen, aki figyelt az elején, az láthatja, hogy a fentebb említett úriember nem csak az apa karakterét játssza, de ő is rendezte a filmet.

Sőt, a párját játszó Emily Blunt pedig a való életben is Krasinski felesége. Ezért is van az, hogy a köztük lévő összhang annyira természetes, hisz itt az érzelmeket tulajdonképpen el sem kellett játszaniuk. Érdekesség, hogy az executive producerek közt találkozhatunk Michael Bay nevével is. Ő pedig eddig nem arról volt ismert, hogy a kevesebb néha több elvét vallotta volna. De hát vannak még csodák, szerencsére.

Összegezve, a Hang nélkül egy remek kis horror film lett, ami drámaként is fantasztikusan helyt áll. A vége egy kicsit nem lett lezárva, így szinte mindenki azt gondolhat, amit akar, habár nekem határozott elképzelésem van arról, hogy mi is történt az utolsó jelenet után. Az atmoszféra fojtogató, a filmben alig beszélnek, a feszültség pedig éppen emiatt nagy. Emily Blunt és John Krasinski is remekül játszott. A filmet nagyon is tudom ajánlani a nem szokványos horrorok kedvelőinek, hisz egyedi és okos darab is egyben. Több ilyen kéne.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)