A Kritikairoda
Kritikák

A mennyország kapuja

2018.04.12. 21:47, Bogár Bence
Egy igazi westerneposz.

 

Michael Cimino legnagyobb filmje, A szarvasvadász 1978-ban jött. Abban az évben meg is nyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjacskát, természetesen megérdemelten. Személy szerint, azóta sem láttam húsba markolóbb háborús drámát, az egyik kedvencem a műfajban.

Cimino rendező egy ekkora siker után pedig gyakorlatilag azt tehetett, amit csak akart. Következő filmje, amiről most írok, A mennyország kapuja azonban más miatt maradt meg elsősorban az emlékezetben. Az elhúzódó, lassan haladó forgatás és a direktor maximalizmusa miatt a produkció végül 44 millió Dollárba került- a gond csak annyi, hogy mozis pályafutása alatt kevesebb mint 4 milliót fialt a film. Aucs, ez még ennyi év elteltével is fájdalmas zakó, már ami az anyagiakat illeti. Pedig A mennyország kapuja egy jobb világban nem bukott volna meg.

A történet szerint az 1890-es években járunk, amikor is háború robban ki a telepesek és az emigránsok közt Wyoming államban. Az ellentétek egyre csak fokozódnak, miközben még bejön a képbe a főbb szereplők személyi konfliktusa is. A fájdalmas befejezés pedig elkerülhetetlen…

Kérem szépen, ez a mozi egy igazi, nagybetűs western. De nem is akármilyen, hanem remek, minőségi. Persze a vélemények már jócskán megoszlanak róla. Sokan végig sem tudják nézni a majd 4 órás (!) játékidő miatt, míg a másik tábor valószínűleg kétszer ennyi idő alatt sem unna rá arra, amit lát. De kiknek is van igaza? Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, én azonban kérdés nélkül azt mondom, hogy ez egy remekmű. A maga korában nem értették meg, Arany-málna jelöléseket is kapott, ami egy totálisan idióta dolog volt, akárki is döntött erről.

A film készítésében benne volt hazánk nagy sikerű operatőre, Zsigmond Vilmos is, aki elképesztő beállításokat, képeket alkotott. Az operatőri munka tehát ténylegesen csillagos ötös. A mennyország kapuja egy olyan film, ami egy zavaros történelmi kort mutat be, de már magával a képeivel is mesélni tudna, csak látni kell, át kell érezni. Rá kell érezni az ízére, akkor még a repeta sem érződne soknak.

Ha valaki erre nem lesz képes, az vagy abbahagyja, vagy szenvedni fog, de nekem szerencsére sikerült egy hullámhosszra igazítanom magam vele. Persze a csodálatos képek mit sem érnének érdekes történet nélkül. Maga az adott történelmi éra is nagyon érdekes, főleg hogy minden maximálisan precíz és pontos. Többek között ezért is emésztett fel ennyi dollárt a produkció. Persze a bukásra ez még mindig nem magyarázat. A film jól megalkotott karaktereket teremt, akikkel a néző elég hamar tud azonosulni.

Lesz itt minden, mi szemnek-szájnak ingere: csatajelenetek, epikus részek (már maga az „intro” is hosszúra nyúlik), romantika, társadalmi kérdések, meg ilyenek. Akiket pedig ez alapjáraton nem érdekli, az ne nézze meg. Igen, szűk rétegnek szól aránylag, de ők nagyon is fogják értékelni, hisz ez nagybetűs filmművészet. Érdekesség: a filmből létezik 5 és fél órás vágás is, de én csak a majdnem 4 órásat láttam, a leghosszabb verzió nem igen hozzáférhető már sajnos.

A főszerepben Kris Kristofferson, John Hurt, Christopher Walken és Isabelle Huppert láthatóak. Szerintem kiváló munkát végeztek, nagyon jók voltak. Mellékszerepben feltűnik Willem Dafoe, Jeff Bridges és Mickey Rourke is. Tehát elég nagy neveket láthatunk a stáblista során.

Összegezve, A mennyország kapuja egy zseniális, majd 4 órás western eposz. Ha valakit előbbi mondatom eleve elrettentett, ne nézze meg, az ínyencek helyében azonban semmiképp nem hagynám ki. Fontos, epikus, remek film. Sajnos ez már akkoriban sem kellett a népnek, nem hogy most.

 

Értékelés:90%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)