A Kritikairoda
Kritikák

Szellemek háza

2018.03.19. 19:41, Bogár Bence
Sam és Dean nem lenne büszke erre.

 

Ha minden horror film esetében komolyan el is hinnének azt, hogy „igaz történeten alapul”, akkor valószínűleg azt is hihetnénk, hogy világunk nem is áll másból, csak szellemekből, vérfarkasokból, meg mindenféle démonból. A műfajban tehát ez mára egy hatalmas közhely lett, legalább annyira nagy, mint maga a kísértetházas téma.

Pedig a Szellemek háza is ebben a műfajban próbál szerencsét, hisz manapság a horrorok nagy megtérülő befektetések tudnak lenni. A filmet szétgyalulta a nemzetközi kritika, szinte senkinek sem tetszett, pedig az előzetes egy korrektebb gótikus mókát sejtetett előttem.

A történet annyiban tényleg a valóságon alapul, hogy központi alakja, egy bizonyos Sarah Winchester (Helen Mirren) valóban létező személy volt. Ő volt a felesége annak az úriembernek, aki a hasonló nevű fegyverekkel ért el hírnevet. Az asszony férje halála után egy gigászi házat építtetett, több 100 szobával, elágazásokkal, olyan volt az egész ház, mint egy labirintus. Elmondása szerint azért, mert így akart bűnbocsánatot nyerni azokkal szemben, akiket a Winchester puskákkal öltek meg. Ide érkezik Dr. Eric Price (Jason Clarke), hogy kivizsgálja az asszony elmeállapotát…

Atyaég, ebből bizony egy zseniális kis horror film is lehetett volna, ha az alkotók is úgy akarják. Vagy legalábbis ha próbálkoznak egy keveset. Azonban sajnos már itt le kell hogy lőjem a poént: a Szellemek háza sajnos egyáltalán nem lett egy élvezetes film. Pedig lehetett volna! Ezzel pedig a rendezők, a Spierig tesók a második baklövésüket követik el az előző, brutálisan rossz Fűrész film után.

Ez a rendezésük azért annyira nem a fájdalmas kategória, de azért azt biztosan nem mondanám, hogy tetszett amit láttam. Pedig az alapok tényleg adottak: itt egy valóban félelmetes kísértetház, mindegyikük öregapja. De ezt a házat sajnos nagyon nem sikerült élettel megtölteni.

Pedig belülről egész hangulatos, csak nagy kár, hogy ezzel még egy filmet nem lehet eladni a mai világban. Azt mindenképp értékelem azért még, hogy legalább a történet nem a jelenkorban játszódik, hanem az 1900-as évek elején.

Egy kis hangulatot azért ez adott neki, de enélkül azonban már tényleg bántóan pocsék lenne a dolog. Ugyanis ez a film másból nem áll, csak pár egymás hegyére-hátára dobott jumpscare jelenetből. Azt pedig, hogy ezek az ijesztegetések mikor következnek, mindenki ki tudja érezni, aki már életében látott úgy nagyjából 2 ijesztő filmet. Horrornak tehát az egész sajnos egy nagy nulla. Más kérdés, hogy ezzel együtt életrajzi film is, azonban ennek is csak egy gyenge közepes, hisz az átlagzónából tényleg nem lépnek ki egy pillanat erejéig sem. Ez pedig így fájdalmasan kevés.

A színészek mentenek ezen valamelyest. Azt nem egészen értem, hogy az Oscar-díjas Helen Mirren mit keres itt, de azért rossz nem volt. Megteszi amit kell, de ennyi. Ez biztosan nem lesz élete alakítása. Valamivel többet szerepel Jason Clarke, aki szintén nem játszott rosszul, mondjuk hogy korrekt kategóriás volt inkább. De sajnos maga a film nem egészen az.

Összegezve, a Szellemek háza lehetett volna kísértettanyás alkotások alfája és omegája, ahhoz képest meg nagyon kevés az, amit érdemben mutatnak. A kor miatt a hangulata nem lett rossz, a színészek pedig megmentik azt belőle, amit még meg tudnak menteni, de ennyi. Mint életrajzi film, a Szellemek háza fogyasztható kategória, de horrornak ez egy pillanatig sem nevezhető.

Értékelés:50%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)