A Kritikairoda
Kritikák

Tomb Raider

2018.03.15. 21:34, Bogár Bence
Legenda születik.

 

Készült már a filmes világban jó pár próbálkozás arra, hogy a videojátékokat dolgozzanak fel, ezek legtöbbje azonban csúfos bukás lett, nem is alaptalanul. Ahogy a 2000-es évek elején azt hittük, soha nem készülnek már jó szuperhősfilmek, úgy a játékadaptációk még jóval tovább maradtak benn ebben a kategóriában. Abban az időben a Tomb Raider sorozat is kapott két részt, Angelina Jolie főszereplésével.

Én sajnos láttam mind a kettőt, de bár ne néztem volna meg őket! Szánalmas, buta filmek voltak, látszott, hogy az alkotók komolyan sem vették a feladatukat. Most viszont megérkezett a mozikba a reboot film, ami szerencsére eltörli az előző kettőt, hogy Lara Croft tiszta lappal indulhasson. Egyfajta eredettörténetet mesélnek el benne, melynek alapja a 2013-as, amúgy igen jól sikerült játék.

A történet szerint Lara Croft (Alicia Vikander) Londonban él. A lány apja eltűnése óta rossz passzban van, valamint anyagi problémákkal is küzd. Biciklis futárként dolgozik, de valami mást akar igazából. Úgy dönt, hogy apja nyomdokaiba ered, s felkutatja a nyomait. A cél egy sziget valahol a Japán partoknál…

Hadd kezdjem rögtön az elején azzal, ami úgyis mindenkit érdekel: most akkor ez végre egy élvezetes játékadaptáció, vagy arra továbbra is várnunk kell? Nos, szerintem bőven jó adaptáció az új Tomb Raider, tehát mondhatjuk, hogy most már megtört az a bizonyos jég, ugyanis a film nagyon élvezetes, több mint korrekt. Az események lehet hogy egy kicsit túl gyorsan, de legalább tényleg jól felépítve, logikusan követik egymást. Jó, hogy végre a forgatókönyvre is jutott azért idő.

Persze mint film, az új Tomb Raider sem hibátlan, alap klisék azért maradtak, amik miatt azért nem lesz belőle egy korszakos mestermű. De mégis, mennyivel jobb, menőbb, mint az a két másik förmedvény, ami címének meri használni a Tomb Raidert!

Az tisztán látszik szerencsére, hogy a filmet szívvel és lélekkel vitték át a vászonra. Attól még, ha valaki egy videojátékot adaptál, nem kell lazára venni a dolgokat. Ebből a szempontból pedig ez a darab bőven példamutató lehet akár évekig is. Nem görcsöl, egyszerűen csak elmesél egy érdekes történetet, vannak benne fejtörők, egy kis misztikum, meg csupa izgalom. Ez pedig így már több, mint tisztességes munka.

A másik, hogy Lara Croft végre nem egy Terminátor, hanem egy élő, érdekes, fontosabb karakter lett. Nem fog az első 5 percben szitává lőni egy hadsereget, hanem (épp mint egy jó játékban) fokozatosan lesz egyre erősebb, tapasztaltabb.

Ez azért így sokkal, de sokkal hitelesebb. Alicia Vikander szerintem tökéletes választás volt a főszerepre. Lehet kövekkel dobálni, de nekem a Jolie-féle változat egyáltalán nem tetszett. Ahhoz képest most Alicia Vikander meglepően könnyen, ugyanakkor stílusosan és magabiztosan hozza ezt a legendás karaktert.

Összegezve, filmként ugyan nem hibátlan közel sem a végeredmény, haragudni azonban egy pillanatig sem tudtam rá, mert ritka élvezetes és szórakoztató. Érződik rajta, hogy foglalkoztak vele, nem csak odadobták a vászonra. Ez pedig igenis nagyon sokat jelent. A történet pedig hiába sablonos, ha amellett is izgalmas, érdekes. A képi világ is nagyon jóféle lett, sőt végre Lara karakterével is érdemben foglalkoztak. Az új Tomb Raider az eddigi legjobb videojáték alapján készült film. De jól esik ezt leírni.

 

Értékelés:75%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)