A Kritikairoda
Kritikák

Büntető ököl

2018.03.14. 20:39, Bogár Bence
Vaughn lelki gyomrosa.

 

Vince Vaugh neve eddig leginkább a vígjáték műfajával fonódott össze. Voltak a tarsolyában egészen korrektül sikerült próbálkozások is, mint amilyen az Ünneprontók ünnepe, azonban akadtak olyan darabok is, amik inkább a nézők számára lettek ünneprontóak. Vaugh eddig túl sok komoly filmben nem próbálta ki magát.

Kivétel például a legendás, Hitchcock-féle Psycho újrafeldolgozása, ami nagyon nem sült el jól: sem a rajongók, sem a kritikusok nem kedvelték túlzottan. Most pedig itt van a Büntető ököl, ami hát valljuk be elég furcsa (vagy inkább félrevezető) magyar címet kapott, de legalább itt van, azt meg főleg sikerült bebizonyítania, hogy Vaugh remekül helyt áll egy brutális thriller főszerepében is. Mindjárt mondom is, hogy miért, ha már úgyis elérhető nálunk is DVD-n. (Sajnos a mozik egyáltalán nem adták nálunk).

A történet egy Bradley Thomas nevű tagról szól, aki próbál tisztességesen helyt állni, de nem megy könnyen neki. Kirúgják a munkából, valamint kiderül, hogy szeretett felesége is félrelépett. A csalódott férfi elvállal egy könnyűnek ígérkező, törvénybe ütköző melót, azonban a rendőrök rajtuk ütnek. Bradley több év börtönt kap, kislánya születésénél sem lehet majd ott. Igazi kálváriája pedig még csak ezek után kezdődik…

Azért lett szerintem kimagasló film a Büntető ököl (Avagy eredetileg Brawl in Cell Block 99), mert nagyon lassan építkezik, viszont a végére megmutatja a pokol összes létező bugyrát. A játékidő több mint két óra, ám több mint 30 perc telik el, mire főszereplőnk egyáltalán a börtönbe jut. Ez a lassú tempó pedig a filmnek piszkosul jól áll.

A következő nagyjából egy óra sem semmi, ekkor építik fel a csontig hatoló feszültséget, ami szó szerint képes arra, hogy a néző bőre alá férkőzzön, de nem is akárhogy. Majd következik a végjáték, ahol, mint mondtam, tényleg elszabadul a pokol. A Büntető ököl nagyon realisztikusan ábrázolja az erőszakot, azon ritka esetek egyike ez, mikor a 18-as karika valóban indokolt. Gyenge idegzetűek inkább kerüljék el!

Elképesztően kegyetlen, csontig hatoló tud lenni ugyanis. Ez nem is csoda, hisz a rendező az a Craig S. Zahler, aki korábban a Kurt Russel féle Csontok és skalpokat rendezte. Tempóban és stílusban hasonló filmet kell elképzelni, habár az egy western volt kannibálokkal (!), addig ez egy kegyetlen börtöndráma.

A végjáték is nagyon intenzív és kegyetlen lett, elképesztő a hatása, ezt tényleg érdemes átélni, persze csak ha a néző idegrendszere közben nem adja fel a szolgálatot. Vince Vaughn karrierjének egyik legjobb alakítását tette le az asztalra.

Nagy eredetiséggel alakítja ugyanis figuráját, látszik hogy erre a szerepre készült rendesen. Jó hír, hogy Vaugh benne lesz a rendező következő filmjében is, Mel Gibsonnal együtt. Pontos részletek még nem ismertek, de a történet állítólag korrupt rendőrökről szól majd. Alig várom! Szerepet kapott még Don Johnson (Harley Davidson és a Marlboro man), valamint Jennifer Carpenter (Dexter) is.

Összegezve, a Büntető ököl egy nagyon különleges film. A rendező előző, fentebb már említett remek rendezése sem ment jól a magyar mozikban, sajnos ezért ezt már nem is adták itthon nagyvásznon. Pedig egy csontig hatoló, erőszakos és kegyetlen thriller, ami néhol már-már Tarantinot idézi meg. S. Craig Zahlerre pedig most már komolyan oda kell figyelni, ahogy Vince Vaugh is eddig nem látott oldalát mutatta meg. Így kell ezt csinálni.

 

Értékelés:90%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)