A Kritikairoda
Kritikák

Bosszúvágy

2018.03.10. 21:54, Bogár Bence
Willis VS szemétládák.

 

Ez a film az 1974-es, azonos című Charles Bronson féle darab újrafeldolgozása. Kérdéses, hogy ebben az esetben mi szükség lehetett egy újrázásra, de betudhatjuk annak is, hogy azért eltelt már egy pár év az eredeti óta, szóval ez tulajdonképpen egy Bosszúvágy az új generációnak. Vagy mégsem?

Miközben mégis olyan, mintha a ’80-as évek egyik nagy szerelemgyereke volna. Abban az időben igazi klasszikus is lehetett volna ebből, de a helyzet azért szerintem így sem olyan rossz, mint amilyennek a legtöbb külföldi kritikában leírták.

A történet helyszíne Chicago. Itt él doktor Paul Kersey (Bruce Willis), feleségével (Elisabeth Shue) és lányával. Egy nap azonban három betörő üt rajt a házon a családfő távollétében. A feleség meghal, a lány pedig kómába kerül. Az elkeseredett férfi, aki korábban még soha nem fogott a kezében lőfegyvert, elhatározza, hogy nem hagyja a gonosz emberek további rémtetteit megtorlatlanul. Fegyvert és csuklyát ragad és az elkövetők, valamint a bűnösök nyomába ered…

Szerintem a Bosszúvágy tulajdonképpen nem más, mint egy modern környezetbe átültetett Robin Hood, aki a szokásosnál kegyetlenebbül bánik el ellenfeleivel. Itt megjegyezném, hogy (csak az én álláspontom szerint) a férfi céljai egyáltalán nem elítélendőek, még ha néha egy kicsit kegyetlenek is. A filmben a drámainak szánt jelenetek nem mindig működnek, azonban szerintem eredetileg sem ezeken lett volna a hangsúly. A főhős, Paul motivációit pedig én még mindezekkel együtt is meg tudtam érteni. Egyébként a film eléggé erőszakos és naturális lett, van pár jelenet benne, amiért rászolgált arra a bizonyos 18-as karikára. Gyenge idegzetűeknek nem feltétlenül ajánlanám, de azért horrorba sem igazán mennek át a dolgok.

A filmben néhol fellelhető egy kis humor is néha, amit én nem feltétlenül erőltettem volna, mert azért ez az egész mégis egy vérkomoly dolognak indult. Persze azért vígjáték egy pillanatig sem lesz belőle, Paul és a pszichiáter eszmecseréje pedig egészen megmosolyogtató lett szerény véleményem szerint is.

A filmet Eli Roth rendezte, aki a horrorfanatikusok között kivívott magának már egyfajta kultstátuszt, én azonban annyira nem kedveltem az eddigi munkásságát. A Motel első része szerintem egy nézhetetlen borzalom, a második pedig csak simán rossz. Meg ott van a Kopp Kopp, ami számomra egy nagyon rossz élmény volt. Ehhez képest azért most láthatólag javult Roth rendezési képessége. Nem, még most sem Coppola vagy Scorsese, de nem is egy Spielberg, viszont eddigi fércműveit a Bosszúvágy lazán lepipálja nálam.

Amit még ki kell emelnem, az a hangulat. Egész jól át tudták adni két leszámolás közt Chicago bűnös oldalát, a gettós részekkel, drogdílerekkel, mocskos emberekkel együtt. Hát, ez bizony nem egy lélekmelengető film, de azért határozottan van abban valami bűnös élvezet, ahogy Bruce Willis a rosszfiúkat gyepálja, egészen kegyetlenül.

Ami azt illeti, Willis egyáltalán nem volt rossz ebben a szerepben, sokkal jobban játszott, mint a legutóbbi pár egy kaptafára készült akciófilmjében. Szóval bízom benned, Bruce, maradj továbbra is ezen a vonalon, a készülő Glass című filmbe pedig tessék mindent beladni! Szerepet kapott még egyébként Elizabeth Shue (Las Vegas végállomás), Vincent D’Onofrio (Acéllövedék), valamint Dean Norris (Breaking Bad) is.

Összegezve, a Bosszúvágy egy teljesen kellemes kis vérgőzös mozi lett, amit valamiért jobban lehúztak a kelleténél. Pedig tényleg nem rossz ez, Bruce Willis pedig mintha újra kezdene színészkedni. Nem hibátlan ez, vannak hiányosságai, de ha hozzám hasonlóan kedveled a ’80-as évek akciómozijait és hangulatát, akkor adj neki egy esélyt. Elvégre Willis mégiscsak szemétládákat aprít benne.

 

Értékelés:65%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)