A Kritikairoda
Kritikák

Testről és lélekről

2018.03.06. 19:38, Bogár Bence
Álmok a vágóhídon.

 

Enyedi Ildikó egyedi hangulatú, mesteri filmje is versenyzett nemrégiben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért, azonban sajnos a Saul fia és a Mindenki sikere után harmadjára nem sikerült a bravúr. Illetve hát dehogynem sikerült, hisz már az is igen nagy szó, hogy magyar filmnek van esélye erre a díjra.

Pár éve erre még gondolni sem mertünk volna, de tényleg. Lehet, hogy a Testről és lélekről egy Oscar-jelölt film, a Berlini filmfesztiválon nyert is- ennek ellenére azt mondom, hogy aki csak a kritikai sikerek miatt nézné meg, ne tegye. Akkor nézd meg, ha valóban érdekel egy mesteri, elvont film. Mindjárt mondom is, hogy miért.

A történet szerint a fő helyszín egy vágóhíd. Itt dolgozik két zárkózott, megkeseredett ember: Endre (Morcsányi Géza) és Mária (Borbély Alexandra). Eme két ember eleinte nem is tudják egymásról, hogy álmaikban találkoznak, méghozzá szarvasokként. A két személy sorsa menthetetlenül összefonódik ezután, ha akarják, ha nem…

Fontos lehet megjegyeznem, hogy mint fentebb említettem, a nagyobb szakmai sikerek ellenére ez bizony közel sem mindenki filmje. Ugyanis a Testről és lélekről a legelvontabb magyar film, amit valaha is láttam. Tulajdonképpen azt is nagyon jól megmutatja, hogy a társadalom két „kitaszítottja” extrém esetben akár meg is érthetik egymást, társak lehetnek. Botorság lenne azonban a filmre úgy tekinteni, mint egy habkönnyű love story, mert voltaképpen minden, csak nem az.

Érdekes, hogy a vége felé már főleg, a rendező egy csipetnyi eredeti fekete humort is csempészett a filmbe, ami kifejezetten jól állt annak. Ennek ellenére is meglepő, hogy a rendező mennyire komoly, érdekfeszítő történetet adott át nekünk, nézőknek. Ez a nem semmi, bizony. Gyenge idegzetűek, nektek azt ajánlom, hogy vagy eddzétek meg a lelketek két óra erejéig, vagy rohanjatok!

Nincs más választás itt. A film realisztikus, már túl realisztikusan mutatja be, hogyan is működik egy ilyen vágóhíd élete. Tényleg ott vették fel a legtöbb jelenetet, cenzúrának pedig itt nincs helye. Így teljes maga a hatás. Természetesen ezen kívül is várnak nyalánkságok a nézőkre, szóval csak óvatosan! Hatalmas, egyedi élmény ez a film, de nem való mindenkinek.

Azon sem lennék meglepve, ha azért nem kapta volna meg a díjat, mert ez már az akadémiának is sok volt. Nekem azonban nem, azt pedig merem állítani, hogy az összes jelölt idegen nyelvű film közül a Testről és lélekről volt témáját tekintve a legbátrabb. Szép volt, Enyedi Ildikó! Filmjét biztos kézzel, remekül, hibák nélkül rendezte ugyanis meg.

A színészi munka itt kifogásolhatatlan volt szerintem. Borbély Alexandra zseniális volt a zárkózott karaktere szerepében, nagyon erőteljesen és szépen játszott, az egyszer biztos. De ugyanez teljesen elmondható az Endrét alakító Morcsányi Gézáról is. Neki ez volt életében az első szerepe, de ez nem látszik meg rajta, nagyon jól játszott ő is. Láthatjuk még Nagy Ervint is, az pedig nekem a Kincsem óta garancia, hogy amiben ő szerepet kap, az már rossz film nem igen lehet.

Összegezve, a Testről és lélekről az egyik legfontosabb magyar film, amit valaha is láttam. Témája, üzenete mindig aktuális lesz, s az is marad. Nem mindenkinek való, de különlegességre vágyóknak mindenképpen. Igen összetett, fontos mozgókép. Lehet, hogy hivatalosan nem kapták meg, azonban a szememben akkor is Enyedi Ildikó filmje az Oscar-díjas!

 

Értékelés:90%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)