A Kritikairoda
Kritikák

Testről és lélekről

2018.03.06. 19:38, Bogár Bence
Álmok a vágóhídon.

 

Enyedi Ildikó egyedi hangulatú, mesteri filmje is versenyzett nemrégiben a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért, azonban sajnos a Saul fia és a Mindenki sikere után harmadjára nem sikerült a bravúr. Illetve hát dehogynem sikerült, hisz már az is igen nagy szó, hogy magyar filmnek van esélye erre a díjra.

Pár éve erre még gondolni sem mertünk volna, de tényleg. Lehet, hogy a Testről és lélekről egy Oscar-jelölt film, a Berlini filmfesztiválon nyert is- ennek ellenére azt mondom, hogy aki csak a kritikai sikerek miatt nézné meg, ne tegye. Akkor nézd meg, ha valóban érdekel egy mesteri, elvont film. Mindjárt mondom is, hogy miért.

A történet szerint a fő helyszín egy vágóhíd. Itt dolgozik két zárkózott, megkeseredett ember: Endre (Morcsányi Géza) és Mária (Borbély Alexandra). Eme két ember eleinte nem is tudják egymásról, hogy álmaikban találkoznak, méghozzá szarvasokként. A két személy sorsa menthetetlenül összefonódik ezután, ha akarják, ha nem…

Fontos lehet megjegyeznem, hogy mint fentebb említettem, a nagyobb szakmai sikerek ellenére ez bizony közel sem mindenki filmje. Ugyanis a Testről és lélekről a legelvontabb magyar film, amit valaha is láttam. Tulajdonképpen azt is nagyon jól megmutatja, hogy a társadalom két „kitaszítottja” extrém esetben akár meg is érthetik egymást, társak lehetnek. Botorság lenne azonban a filmre úgy tekinteni, mint egy habkönnyű love story, mert voltaképpen minden, csak nem az.

Érdekes, hogy a vége felé már főleg, a rendező egy csipetnyi eredeti fekete humort is csempészett a filmbe, ami kifejezetten jól állt annak. Ennek ellenére is meglepő, hogy a rendező mennyire komoly, érdekfeszítő történetet adott át nekünk, nézőknek. Ez a nem semmi, bizony. Gyenge idegzetűek, nektek azt ajánlom, hogy vagy eddzétek meg a lelketek két óra erejéig, vagy rohanjatok!

Nincs más választás itt. A film realisztikus, már túl realisztikusan mutatja be, hogyan is működik egy ilyen vágóhíd élete. Tényleg ott vették fel a legtöbb jelenetet, cenzúrának pedig itt nincs helye. Így teljes maga a hatás. Természetesen ezen kívül is várnak nyalánkságok a nézőkre, szóval csak óvatosan! Hatalmas, egyedi élmény ez a film, de nem való mindenkinek.

Azon sem lennék meglepve, ha azért nem kapta volna meg a díjat, mert ez már az akadémiának is sok volt. Nekem azonban nem, azt pedig merem állítani, hogy az összes jelölt idegen nyelvű film közül a Testről és lélekről volt témáját tekintve a legbátrabb. Szép volt, Enyedi Ildikó! Filmjét biztos kézzel, remekül, hibák nélkül rendezte ugyanis meg.

A színészi munka itt kifogásolhatatlan volt szerintem. Borbély Alexandra zseniális volt a zárkózott karaktere szerepében, nagyon erőteljesen és szépen játszott, az egyszer biztos. De ugyanez teljesen elmondható az Endrét alakító Morcsányi Gézáról is. Neki ez volt életében az első szerepe, de ez nem látszik meg rajta, nagyon jól játszott ő is. Láthatjuk még Nagy Ervint is, az pedig nekem a Kincsem óta garancia, hogy amiben ő szerepet kap, az már rossz film nem igen lehet.

Összegezve, a Testről és lélekről az egyik legfontosabb magyar film, amit valaha is láttam. Témája, üzenete mindig aktuális lesz, s az is marad. Nem mindenkinek való, de különlegességre vágyóknak mindenképpen. Igen összetett, fontos mozgókép. Lehet, hogy hivatalosan nem kapták meg, azonban a szememben akkor is Enyedi Ildikó filmje az Oscar-díjas!

 

Értékelés:90%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB    *****    Téged is vár a Darius Lovasközpont! Csatlakozz hozzánk, alapíts istállót és versenyezz a lovaiddal!    *****    Little Corner // portálépítés, portálszépítés, fejlécek, designok és css kódok // Little Corner