A Kritikairoda
Kritikák

A Pentagon titkai

2018.03.01. 19:34, Bogár Bence
Egy újabb nyomozás részletei.

 

A filmes világban mindig nagy eseménynek számít, ha mozikba kerül korunk egyik legtehetségesebb rendezőjének, Steven Spielbergnek az aktuális munkája. Ezt most nem is nagyon akarom ragozni, aki nem ismeri a főbb munkásságát, az az elmúlt időszakot valószínűleg nem is a Föld nevű bolygón töltötte.

Az mindenesetre biztos, hogy Spielberg korunk egyik legtehetségesebb direktora, aki kifejezetten ritkán nyúl mellé. Már most megmondom, hogy szerencsés módon a Pentagon titkai sem kivétel: ez a film ugyanis nagyon is működik.

A történet szerint 1971-ben járunk. Kiszivárog egy szigorúan titkos dokumentum, ami egészen más színben tünteti fel a Vietnami háborút: mindvégig hazudtak erről? A két főszereplő (Tom Hanks és Meryl Streep) az igazság nyomába ered…

Mint mondtam, számomra az mindig nagy dolog, ha moziba kerül az aktuális Spielberg remek, hát még akkor, ha ekkora sztárokkal dolgozik együtt. Tényleg a szakma krémjét nyerte meg ehhez az alkotáshoz, de a színészi teljesítményekről majd később még mesélek. Ami nagyon fontos dolog, hogy a film remekül fel van építve. Témája nem biztos, hogy mindenkit egyértelműen bevonz majd, kell ehhez az egészhez nem kevés türelem, valamint az sem árt, ha valaki kedveli a lassabb sodrású filmeket.

Én pedig épp egy ilyen személy vagyok, de alapvetően nem csak emiatt vagyok elégedett. Már nagyjából két évvel ezelőtt is kaptunk egy „újságírós-nyomozós” filmet, természetesen a zseniálisan sikerült Spotlight- Egy nyomozás részleteire gondolok most.

Ami azt a filmet illeti, meg sem állt a legjobb filmnek járó Oscar-szobrocskáig- kérdéses, hogy ezt most A Pentagon titkai is behúzza-e, de valami miatt úgy érzem, hogy nem. Ez persze csak egy megérzés. Nem kell rám hallgatni, most már hamarosan úgyis kiderül minden.

A film üzenete, témája egy rég lezárt esemény körül mozog, ennek ellenére is érdekes megfigyelni, hogy mi lett volna, hogy ha az a bizonyos történelem máshogy alakul. Ha nem lett volna Vietnami háború, akkor nem hal meg rengeteg ember, szóval a világ egész biztos jobban járt volna. (S akkor Travis Bickle sem őrült volna meg. Ejha!)

A színészek kifejezetten jó formájukat hozzák. Kezdetnek itt van az örök legenda Meryl Streep, na őt aztán tényleg nem szükséges senkinek sem bemutatnom. Streep kifejezetten jó volt egyébként, munkája kapott is egy Oscar-jelölést. Tom Hanks is remek volt, de hát ő ugyebár mindig az. Ez nem lehet kérdés. Nagyon kifordulna ez a világ magából, ha már Hanksre se számíthatnánk, nem igaz? Sőt, itt van még Bob Odenkirk, aki a Better Call Saul után itt is tisztán bizonyítja, hogy egy bitang tehetséges színész.

Összegezve, A Pentagon titkai egy nagyon érdekes és fontos film is egyben. Lassúsága, kimértsége kapcsán nem fog mindenkinek tetszeni. Ja, meg azoknak se valószínűleg, akiket dróton lehet rángatni, de a többiek, akik szeretnének egy kicsit a dolgok mögé látni, nézzék meg. Spielberg munkájában ezúttal sem csalódtam.

Értékelés:80% 

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)