A Kritikairoda
Kritikák

A víz érintése

2018.02.28. 19:43, Bogár Bence
Del Toro best of?

 

Guillermo del Toro tényleg egy méltán kedvelt rendező. Szinte mindenki a főművének tartja a Faun labirintusát, ami szerintem sem rossz film, de nekem érdekes módon azért közel sem az lett a kedvencem a munkái közül.

Ugyanakkor tény, hogy del Toro tényleg nem adta még a nevét rossz filmekhez, ez a tendencia pedig A víz érintésével sem szakadt meg. Az akadémia egyébként nagyon imádta a végeredményt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy 13 (!!!) Oscar-díjra jelölték. Az már persze kérdés, hogy ebből mennyit is nyernek meg, de már maga a jelölés sem semmi. Hát még 13.

A történet szerint 1962-ben járunk, a hidegháború időszakában, Amerikában. A fő helyszín egy kormányzati létesítmény. Itt dolgozik takarítóként Elisa (Sally Hawkins). A nő magányos, nincs sok öröme az életben, nem hogy a társát nem találta meg, de az egyetlen barátja is legalább olyan különc, mint ő. Egy nap egy ismeretlen hüllőszerű lényt hoznak a létesítménybe, kísérleti célból. A lényt kínozzák és bántalmazzák, Elisa azonban tudja hogy ő is egy érző teremtmény. Segíteni akar neki…

Na jó, elég ennyit a történetről. Akik valamennyire követik a rendező munkásságát, azok tudják, hogy hasonló sémára épült nem csak a fentebb már említett A faun labirintusa, de az Ördöggerinc is. Del Toro azonban mindig képes arra, hogy filmjeit egyedi jellemvonásokkal töltse meg.

Kezdetnek itt van a korrajz a ’60-as évek képében, ami már kapásból nagyon jó hangulatot eredményez. A rendező mindig is értett ahhoz, hogy a megfelelő időszakba helyezze a filmjei cselekményét. Ha valaki nem sejtené, hogy a szakma miért is volt annyira odáig A víz érintéséért, annak segítek. Ugyebár, hasonló a helyzet, mint a Szólíts a neveden esetében, csak most meg egy ember és egy eddig ismeretlen lény szeretnek egymásba.

Tulajdonképpen nyugodtan mondhatjuk, hogy a társadalom kitaszítottjairól van szó, akik a másik személyében nem csak egy megértő társat, barátot, de egyben békét és szeretet is kaphatnak. Már csak ezért is nagyon jó lett a film szerintem: bemutatja, hogy a szeretet egy univerzális dolog, ami néha csak úgy megtörténik, függetlenül attól, hogy ki akarja, vagy ki nem.

A film mondanivalója pedig gyakorlatilag minden értelmes embernek át akar adni egy üzenet: nem csak a mozi, de egymás szeretetét is. Hogy ez kinél mennyire sikerült, az már megint egy másik dolog. Del Toro természetesen eddig is egy kivételes rendező volt, s továbbra is az marad: nagyon jó lett a rendezés. Hogy akkor miért nem több a pontszám?

Hát azért, mert ilyenkor a többi Oscar-jelölt filmhez is mérem az értékelést. A víz érintése szerintem egy nagyon klassz mozi, első osztályú alakításokkal, viszont az idei mezőnyben azért vannak erősebb versenyzők is, pl. nekem jobban tetszett a Fantomszál és a Három óriásplakát is.

Összegezve, A víz érintése egy kivételes film lett. Nem hibátlan, nagyon kevés dolog az, viszont üzenete nem csak aktuális, de fontos is egyben. Viszont kicsit úgy érzem magam, mint tavaly a legjobb film díját elnyerő Holdfény megtekintése után: jó ez, méghozzá kifejezetten jó, de nem a numero uno az aktuális mezőnyből. Mindenesetre azért ajánlom, azt pedig egy percig sem tagadom, hogy értékes és fontos munka is egyben.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)