A Kritikairoda
Kritikák

Marrowbone

2018.02.27. 20:22, Bogár Bence
Tanyasi rejtélyek.

 

PREMIER KRITIKA!

MAGYARUL ELŐSZÖR ITT OLVASHATTOK A FILMRŐL!

 

Jöhet egy jó kis spanyol horror? A Marrowbone áprilisban érkezik meg hivatalosan az USA-ba, magyar premier pedig szinte biztos hogy nem lesz, mert azért sajnos nem annyira bátor egyik forgalmazó sem, hogy egy ilyen darabot bevállaljon. Pedig tán kellene.

Sergio G. Sánchez első rendezése egyébként a film, az úr azonban íróként már eddig is közreműködött olyan filmekhez, mint az Árvaház vagy éppen A lehetetlen. Most pedig elérkezettnek látta az időt ahhoz is, hogy belekóstoljon a rendezésbe. Az, hogy jól tette-e, úgyis hamarosan kiderül a kritikámból.

A történet szerint négy testvér az anyjuk halála után egy elhagyatottnak látszó, kísérteties farmra kerül. Édesanyjuk arra kérte őket, hogy egy ideig ne fedjék fel azt, hogy meghalt. A tanyán azonban egyre másra különös események történnek, s a négy gyerek egyre inkább úgy kezdi érezni, hogy ott nincsenek biztonságban?

Tulajdonképpen, a Marrowbone nem a szó szoros értelmében vett, véres vagy belezős horror. Igazából inkább a hangulatával szeretne hatni a legtöbb nézőre, ami valljuk be, szerintem nagyjából sikerült is. Nem hinném, hogy egy újabb horror klasszikusról beszélhetünk, a végeredmény azonban bőven jó és érdekes lett, szóval a műfaj kedvelőinek feltehetőleg már meg is van az esti program.

Mint mondtam, a sejtelmes hangulat a film egyik legnagyobb erénye. Valahogy a spanyol kollégák értenek ahhoz, hogy teremtsenek atmoszférát, szerencsére azzal most sem volt semmi gond. Az már megint más dolog, hogy sokan fognak szerintem majd panaszkodni, amiért a film ugyan horror, de annak közel sem a szokványos fajtája.

Szerintem azonban az alkotóknak nem is volt az a célja, hogy mindenkinek megfeleljenek. Egy kicsit egyébként fel véltem fedezni a szintén spanyol Guillermo Del Toro mester egyes kézjegyeit is. Koppintásról most nincs szó, de azért látszik szerintem, hogy melyik művek is jelenthették itt a fő ihletforrást. A film egyébként majdnem 2 óra játékidejű, annak ellenére is, hogy azért ez ebben a műfajban nem éppen egy megszokott dolog. 

De szerencsére a rendező jól keverte a kártyalapokat, így ez az idő viszonylag gyorsan fog eltelni, főleg ha a nézőt tényleg be tudja húzni ez a misztikus történet. A film végső csavarja egyébként szvsz több mint meglepő, én erre tényleg nem számítottam, de egy pillanatig sem. Tulajdonképpen, szinte átértelmezi az egész filmet az a csavar. Valamint az sem mellékes, hogy azt jól ágyazták be a cselekménybe, vagyis működik, na.

A szereplők közt egyébként megtalálhatjuk Charlie Heatont (Stranger Things) is, aki elég jól játszott most. Mia Goth sem volt rossz, de a legnagyobb szenzáció természetesen most sem más, mint Anya Taylor-Joy. Ő alig pár évvel idősebb nálam, de már két évvel ezelőtt is akkorát játszott A boszorkányban, hogy azóta is megmaradt az emlékezetemben. Természetesen most is minőségi, igényes munkát tett le az asztalra. Most már egyáltalán nem túlzás: ő az új horrorkirálynő. (A Morgant meg felejtsük el. Az a kivétel, egyszer mindenki hibázhat, ahogy meg őt ismerem, többet úgysem nagyon fog.)

Összegezve, a Marrowbone egy nagyon érdekes film lett szerintem. Nem hibátlan, azért tartalmaz sablonokat is, de sejtelmes, érdekes hangulata miatt nem tudtam rá haragudni. Hát hogy is tudnék haragudni erre a filmre, ha a csodálatos Anya Taylor-Joy ismér elképesztőt alakít?

 

Értékelés:75%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is! 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)