A Kritikairoda
Kritikák

Mute

2018.02.27. 19:42, Bogár Bence
Néma Fejvadász.

 

Na, ki emlékszik még Duncan Jones 2009-es rendezésére, a Hold című filmre? Aki már elfelejtette, hogy mi is történt pontosan benne, vagy még nem látta, mindenképpen nézze meg, mert megéri. A rendező azonban mindig is akart egy folytatást a Holdhoz, vagy legalábbis egy olyan filmet, ami egy azonos univerzumban játszódik azzal. A Mute címre keresztelt produkció nagyon sokáig nem akart megvalósulni, a legtöbben nem láttak benne fantáziát, vagy ki tudja.

A lényeg azonban az, hogy egészen mostanáig kellett arra várni, hogy a film elérhető legyen. Természetesen most is a Netflix volt a nagy megmentő, akik vállalták, hogy majd forgalmazzák a filmet. Azóta már tudjuk, hogy az amerikai kritikusok egyáltalán nem ájultak el a végeredménytől, abban pedig mindenki egyetértett, hogy a minősége a közelébe sincs a Holdénak.

Berlinben járunk, 2058-ban. Természetesen a város sem úgy néz ki, mint napjainkban. A történet főszereplője egy olyan férfi (Alexander Skarsgard) aki egy gyerekkori baleset miatt nem tud beszélni, s csak jelekkel vagy írásban kommunikál. Egy nap azonban eltűnik a barátnője, ő pedig a keresésére indul. Minden áron vissza akarja szerezni élete értelmét…

A rendező, Duncan Jones a premier előtt úgy reklámozta a filmet, hogy a „sci-fi Casablanca”. Nos, szerintem a végeredmény közel sem lett olyan vállalhatatlan, mint amit a külföldi szakértők mondanak, ugyanakkor az is tény, hogy a legendás Casablanca lett volna az egyik utolsó dolog, ami ezen fim kapcsán az eszembe jut. Nem is értem, honnan a fenéből vette Jones ezt a párhuzamot, mert aztán a kettőnek még történetében sincs sok köze egymáshoz. Gyakorlatilag semmiben. De ha ezen, valamint a túlzó negatív írásokon túltesszük magunkat, akkor rájöhetünk, hogy a Mute közel sem egy rossz film. De nem is jó, inkább az érdekes szót érdemes használni az esetében.

A látvány az viszont tényleg telitalálat lett. Természetesen nem nehéz kitalálni, hogy melyik film adta a fő ihletforrást: gyakorlatilag olyan egy az egyben a külcsín, mint egy Szárnyas fejvadász filmben. Ez azonban nekem nem hogy nem negatívum, de egyenesen az egyik legnagyobb pozitívum. Imádom egyébként a cyberpunk filmeket, talán ezért is.

A másik dolog, hogy a hangulat sem lett rossz, érdekes a jövő Berlinje. Ugyanakkor azért sajnos akadnak negatívumok is. Például, a film két szálon fut. Ez még nem lenne baj, de a két szál gyakran összezavarja a másikat, a rendező ezeket a végén pedig elég sután tudta csak összekapcsolni. A másik, hogy a film abszolút nem eredeti, még csak egy pillanatig sem. A meglévő elemeket viszont korrektül használja fel.

A főszereplő Aleksander Sarsgard (Tarzan legendája) viszont egyáltalán nem alakított rosszul. Sőt, még nehezebb dolga is volt, hisz nem beszélhetett, mert a karaktere képtelen rá. Így azért tényleg nehezebb lehet valakit eljátszani, ő azonban nem vette rosszul az akadályokat. Feltűnik még Paul Rudd (A Hangya) is.

Összegezve, a Mute közel sem tekinthető rossz filmnek, de azért tény, hogy klasszikus sem lesz belőle soha. Egy korrekt, látványos és érdekes sci-fi, de azért egy Casablancának még a cipőfűzőjét sem igazán kötheti be. Azonban akkor megérhet egy próbát a dolog, ha valaki hozzám hasonlóan nagyon kedveli a cyberpunk stílust. Csak fel kell rá készülni, hogy ezúttal nem mesterművel van dolgunk. Mert lehet, hogy a Mute stílusában megidézi a Szárnyas fejvadász filmeket, de minőségében sajnos nem annyira.

 

Értékelés:65%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)