A Kritikairoda
Kritikák

Fantomszál

2018.02.10. 21:59, Bogár Bence
Egy legenda méltó búcsúja.

 

Daniel Day-Lewis korunk egyik legjobb színésze. A 3 Oscar-díjas színész nevéhez számos remek darab köthető, mint a Vérző olaj, A New York bandái, a Lincoln vagy éppen a Bal lábam. Igen ám, de közben kiderült, hogy a Fantomszál lesz az utolsó filmje.

Szerencsére nem történt vele semmi végzetes, de úgy döntött, hogy ez a film lesz az ő nagy búcsúja. Szokták azt gyakran mondani, hogy a csúcson kell abbahagyni, s ez most ebben az esetben teljesen igaz: fantasztikus, elsőre ugyan nehezen értelmezhető, de kihagyhatatlan alkotás született meg a Fantomszál képében!

Az ’50-es években járunk, a világháború utáni Londonban. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) egy nagyon ismert szabó, a legnagyobb hírességek és a királyi család ruháit is ő tervezte többek között. A férfi életében eddig is voltak hosszabb-rövidebb kapcsolatok, azonban mindeddig agglegyén maradt, s ezt nem is bánta. Egy nap azonban találkozik egy étteremben egy pincérnővel. Alma (Vicky Krieps) azonnal hatást gyakorol a főszereplőre. Úgy látszik, ő a tökéletes szerelem és a tökéletes múzsa egyszerre. De a nő szép lassan alaposan szétzilálja Woodcock addig megszokott, pontos és rutinos életét…

Csak annyi már rögtön az elején, köntörfalazás helyett, hogy a Fantomszál garantáltan nem lesz mindenki kedvence. Egyrészt a témaválasztása miatt: a leírás alapján azt is hihetnénk, hogy csak egy átlagos romantikus filmet kapunk, de szerencsére nem úgy lett. Érdemes megfigyelni a filmben látható jeleneteket, ahogy a pár kapcsolata változik.

Az elején még minden szép és jó: tökéletes múzsa és szerelem egy személyben, a férfi pedig egyre szebb ruhákat tervez. Azonban hamar kiütközik a valóság: Alma inkább a társasági életet, a fényűzést és a bálokat kedveli, de Woodcock viszont a munkájának él, minél pontosabb akar lenni, a nagy felhajtással járó eseményeket pedig rendszerint kerüli. Akkor pedig, mikor két ilyen ellentétes személyiség próbál meg jól kijönni egymással, a nézeteltérések elkerülhetetlenek.

Még szerencse, hogy a rendező, Paul Thomas Anderson (Boogie Nights, Beépített hiba, The Master) ezeket a jeleneteket is átitatta a rá jellemző profizmussal. Azt, hogy nehéz filmmel van dolgunk, tulajdonképp már onnan is lehet sejteni, hogy a mindig zseniális PTA rendezte.

Például ott van a fentebb már említett The Master Joaquim Phoenix főszereplésével, ami szintén egy piszok összetett és érdekes film. A rendezői kézjegyek pedig itt is jól megfigyelhetőek. Egyébként muszáj kitérnem arra, hogy a filmben látható ruhák tényleg nagyon elegánsak és ízlésesek, le a kalappal ezért is!

Hogy jól játszott-e Daniel Day-Lewis? Ugyan már, ez nem lehet komoly kérdés! Láttuk már őt rosszul játszani? Alap, hogy nem! De komolyan, ez az ember egy zseni, nem 3, hanem 13 Oscart is megrédemelne, akkora színész. Ha nem lenne Gary Oldman és a Legsötétebb óra, állítanám hogy behúzza a negyediket is, de még így sem eldöntött a küzdelem. Akármilyükik is nyerjen, mi, nézők már elgédettek lehetünk, hisz 2 zseniális alakítást kaptunk. De Vicky Krieps is nagyon jól hozza a karakterét, az egészen biztos.

Összegezve, a Fantomszál egy piszok zseniális film, ehhez hasonlót még tényleg nem igazán láttam nagyvásznon. Gyakorlatilag azt mutatja be, hogy milyen lehet 2 olyan ember szerelme, akik ellentétesebb egyéniségek nem is lehetnének. Valamennyire ezzel mindketten kihasználják a másikat, de a dolgok még ennél is sokkal összetettebbek. Daniel Day-Lewis meg egy zseni, ez egész biztos. Abban az esetben csak ajánlani tudom, ha a néző Paul Thomas Anderson előző munkáit is tudta értékelni. A Fantomszál egy igazi gyöngyszem, egyben egy legendás színész karrierjének több mint méltó lezárása.

 

Értékelés:95%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)