A Kritikairoda
Kritikák

Szólíts a neveden

2018.02.09. 20:05, Bogár Bence
Szerelem, nyár, digóföld.

 

Luca Guadagnino olasz rendező filmjét sokan tekintik igazán komoly Oscar-esélyesnek, négy jelölést pedig már sikeresen magénak is tudhat. A hazai premierje tegnap volt, azonban a miskolci Cinefesten egyszer már adták, most pedig már a legtöbb város moziját is megjárja a kész alkotás.

Fontos tudni, hogy a film egy meglehetősen nehéz témát dolgoz fe, amivel kapcsolatban a legtöbb ember nem tud pártatlan maradni. Ugyanakkor szerintem ahhoz kétség sem férhet, hogy a Szólíts a neveden egy olyan alkotás, amit minél több embernek kellene látnia.

A történet szerint Olaszországban járunk, valamikor a ’80-as években. Elio (Timothée Chalamet) családjához egy vendég, Oliver (Armie Hammer) érkezik, aki a fiú professzor apjának ismerőse, s ezt a nyarat a családdal fogja tölteni. Innentől pedig minden megváltozik, semmi sem lesz olyan, mint régen…

Most csak ennyit szerettem volna írni a történetről, ugyanis egyértelműen egy olyan filmmel van dolgunk, ami nem csak a történésekkel, de az apró gesztusokkal, mozdulatokkal és képekkel is kommunikálni akar a nézője felé. Persze le lehetne degradálni a dolgokat addig, hogy ez most nem más, mint egy „fordított” love story, de az igazság az, hogy a Szólíts a neveden jóval több annál. A film ugyanis azt mutatja be, hogy milyen bizonytalan, elkeseredett, ugyanakkor ezekkel együtt is gyönyörű lehet az első szerelem. A már majdnem hivatalosan is felnőtt Elio története gyakorlatilag félig-meddig egy coming of age élmény, ahol egy nem mindennapi felnőtté válást követhetünk nyomon, az biztos.

Tudjátok, hogy mi az, amit nagyon becsülök ebben a filmben? Hát az, hogy nem akar ítélkezni, hanem csak elmeséli azt, hogy milyen az, ha két személy szereti egymást. A filmnek természetesen azért akadnak rokon vonásai a hasonló témájú Brokeback Mountain című filmmel.

De hadd térjek ki egy kicsit a film hangulatára: hatalmas dolog, hogy az Olaszországban játszódik, ami nem titkoltan az egyik kedvenc országom. A filmmel akarva-akaratlanul is átadnak egy kicsit az olasz életérzésből: a fák tele vannak érett gyümölcsökkel, örökösen süt a nap, az emberek sziesztáznak, ha meg fent vannak, akkor izzadnak jócskán.

Atyaég, hát ez egy nagyon különleges film. Nem is elég ezt olvasni, amit most én írok róla, sokkal inkább érdemes átélni. S mint ahogy a film sem fogalmaz meg előítéleteket, úgy annyi érettséget azért elvár a nézőktől, hogy nekik se legyenek addig negatív gondolatai róla, ameddig nem látták azt. Ilyen szempontból pedig egy kis érettég tényleg kell a látottakhoz. Viszont meghálálja magát.

A fiatal Timothée Chalamet (Interstellar) nagyon jól hozza a 17 éves fiú karakterét, aki még bizonytalan a jövőjével kapcsolatban. Még előtte az élet, akármi történhet azután, hogy véget ér ez a nem mindennapi nyár. Ugyanakkor Armie Hammer (Az Uncle embere) játékát is csak és kizárólag dicsérni tudom, hisz nagyon profi volt.  Neki pedig már nagyon kijárt egy ilyen szerep, hisz most már végérvényesen bizonyítja, hogy egy kivételes képességű színész.

Összegezve, a Szólíts a neveden egy kivételes élmény. Sokan fogják utálni, szerintem azonban kivételesen őszinte erejű, szép film, ami a mai világban már egy viszonylag ritka dolog. Két remek színész kelt életre két komplex, érdekes karaktert, akik ugyan szembeszálltak a megszokottal, de ez a film bemutatja, hogy miért is teszik. Mert ők így boldogok. Ahhoz meg minden lénynek joga van (vagy lenne inkább). Őszintén és sallangoktól mentesen beszél két ember érzéseiről. Eredeti, őszinte film.

 

Értkelés:95%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)