A Kritikairoda
Kritikák

A Babadook

2018.02.02. 19:54, Bogár Bence
Pszichológiai terror.

 

Kifejezetten furcsa dolog az, ha egy olyan filmről kell írnom, aminek hazánkban a héten van a hivatalos bemutatója, viszont Amerikában és gyakorlatilag az egész világon már nagyjából négy évvel ezelőtt bemutatták. Bizony, ez nem egy elírás: a Babadook című film 2014-es, tehát nem mondhatni, hogy érthető, a forgalmazók miért is vártak vele ennyit.

Igaz viszont, hogy az eltelt időben kialakult a film körül egy kisebb fajta kultstátusz, valamint a legendás Ördögűző című horror rendezője is elismerő szavakkal jellemezte a produkciót. A kérdés csak, érdemes ennek a filmnek egy esélyt szavazni a nagyvásznon? Főleg akkor, ha esetleg már látta valaki?

A történet szerint egy édesanya (Essie Davis) gyermekével él egyedül, mert a férje nem sokkal a gyerek születése után meghalt. Nem elég, hogy a fiának komoly magatartásproblémai vannak, de mellé még a dolgok sem mennek rendesen. Egy elsőre ártatlannak látszó gyermekkönyv tartja rettegésben őket: lehet, hogy a könyven szereplő rejtélyes alak, a Babadook tényleg létezik, s nincsenek biztonságban? A feszültség egyre nagyobb méreteket ölt…

Tulajdonképpen, le kell azt szögeznem, hogy pontosan meg tudom érteni, miért is kapott elismerő szavakat ez a film. Hibátlannak sajnos nem tudom nevezni, valamint az sem mondanám, hogy ez minden idők legijesztőbb horrorja, de azt nagyon tudom becsülni a kész termékben, hogy egy pillanatig sem akar sablonos lenni. Még most szeretném leszögezni, hogy ez nem egy slasher, meg nem is egy jumpscare jelenetekkel 5 percenként élő parádé, hanem annál sokkal több.

Lehet, hogy a hivatalos műfaja horror, de az alkotás jelentős pszichológiai vonalakat is nagyban érint. Sőt, azt mondom: gyakorlatilag ahány néző, annyi értelmezése van. Tényleg létezik ez a Babdook? Vagy csak a szereplők kezdenek szép lassan megőrülni? Lehet, hogy a lény igazából valakinek a lelkiismerete, aki a múlt egy részét képviseli?

Mind nagyon érdekes kérdés, nekem is megvan az elméletem, de mindenképpen azt tanácsolnám, hogy nézzétek meg a filmet, s legalább próbáljátok meg eldönteni, hogy mit is láttatok. A Babadook nem egy könnyű kis hétvégi horrocska: komoly pszichológiai hatást tud gyakorolni a nézőjére, ezért azt mondom, hogy csak haladó horrorosok vágjanak neki, mert elég könnyen meg tudja feküdni a gyomrot.

A hazánkban kapott 18-as karikája is nagy valószínűséggel a film hatása miatt járt ki, mert ez szerencsére nem az a film, ahol patakokban folyik a vér. A horror egy egészen más, fontosabb szeletét képviseli. Ugyanakkor, a látottakat nagyon sokan fogják utálni is, ebben egész biztos vagyok.

Egyszerűen csak el kell fogadni, hogy ez nem lesz mindenki filmje, de azóta eltelt kultstátusz azért világosan mutatja, hogy szerencsére még van igény az ilyen alkotásokra is. Ha valaki már látta korábban a filmet, a moziban való megnézést szerintem csak akkor vállalja be, ha tényleg nagy kedvencének tartja. Aki már ki tudta várni ezt a röpke 4 évet, az pedig nyugodtan váltson rá jegyet.

Összegezve, a Babdook egy jó kis pszichológiai horror. Elsőre talán nehéz lehet értelmezni, nagyon kell rá figyelni, hisz álom és valóság gyakran mosódik benne össze. Néha túl lassú, nem is mindig ijesztő kellőképp, de pszichológiai hatása az letagadhatatlan. Mint mondtam, inkább akkor próbálkozzatok vele, ha már legalább haladók vagytok a horror műfajában. Akkor viszont mindenképp.

 

Értékelés:75%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)