A Kritikairoda
Kritikák

Mom and Dad

2018.01.27. 19:46, Bogár Bence
Nicolas Cage újra elemében!

 

Nicolas Cage és Brian Taylor rendező második közös munkája ez a film. A direktor úrról nem árthat tudni, hogy eddig nem éppen közkedvelt filmeket rendezett, a nevéhez fűződik többek között a Gamer- Játék a végsőkig, a két Crank film és a második Szellemlovas is. Ha valaki engem kérdezne, csak annyit mondanék, hogy az első Crank filmet nem láttam, de a többi úgy borzalmas, ahogy van.

Ezt, valamint Nicolas Cage utóbbi pár filmjét figyelembe véve nem számítottam túl sok jóra a Mom and Dad című alkotástól sem. Annál inkább meglepett, hogy végül a végeredmény egyáltalán nem lett kínos. Sőt, kifejezetten fura, hogy egy eddig csak és kizárólag rossz filmeket tető alá hozó rendező végre letett valami igazán értékelhetőt az asztalra. Meglepő, na.

A történet szerint a világ egyik napról a másikra megváltozik: a szülőkből őrült ámokfutók lesznek. Érdekes dolog, hogy mindenki csak a saját gyerekét akarja mindenáron eltenni láb alól, de más emberekre nem veszélyesek. Természetesen ez alól nem kivétel a Ryan család sem, ahol szintén megőrül a két szülő (Nicolas Cage és Selma Blair). A két gyereknek pedig túl kell élnie valahogy az esetet, ha nem akarnak áldozatul esni a túlzott „szülői szeretetnek”…

Hadd tisztázzak valamit még az elején: a Mom and Dad műfaja ugyan beleesik a horror kategóriába, de ez nem jelenti azt, hogy ez most egy darabolós-csonkolós-kannibálos móka lenne. Mert nem az, sokkal inkább érdemes megfigyelni a nem is olyan ritkán előforduló fekete humort, ami végigköveti az egész filmet.

Nem kell teljesen komolyan venni szerintem a látottakat: a valóságban úgysem fog ilyen eset történni (legalábbis remélem), meg amúgy sem igazán derül ki, hogy mi okozza az egészet, hisz az emberek tudatuknál maradnak mindvégig, nem változnak át hörögve zombivá. Felesleges is azzal fáradozni, hogy megpróbálunk értelmet keresni a dolgoknak: nem érdemes, helyette inkább adjuk át magunkat a filmnek.

Ha valaki így tesz, akkor garantálhatom, hogy az utóbbi évek egyik legjobb horror élményével lesz gazdagabb, ami legalább annyira vicces is. Gyakorlatilag olyan az egész, mintha fogták volna a Reszkessetek, betörők alapötletét, csak a betörők szerepét ezúttal az ősök hozzák, akik mindenáron el akarják kapni a csemetéket.

Tulajdonképpen, igen: az egész felfogható szatírának is, annak pedig tényleg kimagasló. Nem hinném, hogy mindenki fogja szeretni a látottakat, nekem azonban elnyerte a tetszésemet. Természetesen kell egy bizonyos hangulat ahhoz, hogy ezt értékelni tudjuk. A másik dolog meg az, hogy aki nincs oda az abszurd, megmagyarázatlan, különös filmekért, az még csak bele se vágjon.

 Nicolas Cage elképesztően jó volt ebben a szerepben. Az Oscar-díjas színész utoljára igazán emlékezeteset a 2013-as Joe című filmben nyújtott, szóval itt volt az ideje, hogy ismét bizonyítsa tehetségét. Elvégre ő aztán tényleg nem arra lenne méltó, hogy a téka legalsó polcában található filmekhez adja a nevét. Remélem, hogy a jövőben is inkább jó filmekhez ír majd alá.

Összegezve, a Mom and Dad közel sem ajánlható mindenkinek, azonban az is biztos, hogy nem lett belőle végül egy sablonos élmény. Aki szereti a nem szokványos, érdekes filmeket, mindenképpen adjon neki egy esélyt. Azt nem mondom, hogy horror téren nem láttam az elmúlt években jobb filmet nála, az viszont tuti, hogy az abszurd humorral keverve ez egy igazán egyedi koktélt alkot. De csak ínyenceknek ajánlott!

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)