A Kritikairoda
Kritikák

Három óriásplakát Ebbing határában

2018.01.26. 20:54, Bogár Bence
Édes vagy sem, a bosszú az bosszú.

 

Martin McDonagh rendező munkássága köze tartozik az egészen zseniális In Bruges (magyar címe szerint Erőszakik), valamint a Hét pszichopata és a si-cu. Legújabb munkája, a Három óriásplakát pedig szintén remek kritikákat kapott, valamint az sem mellékes, hogy 7 Oscar jelölést kapott, amiből szerintem nem is egyet győzelemre is fognak váltani. Sőt, ha engem kérdeztek, simán nagy esélyük van a legjobb film kategóriában is. Mindjárt el is árulom, hogy szerintem miért.

A történet szerint egy (valójában nem létező) kis városkában, Ebbingben járunk. Nagyjából egy évvel ezelőtt Mildred (Frances McDormand) lányát meggyilkolták és megerőszakolták, de a tettesnek azóta sem sikerült a nyomára bukkanni. A nő azonban cselekedni akar, ezért kibéreli a város határában álló 3 óriásplakátot, hogy azon hagyjon provokatív üzenetet a rend (nem is annyira) éber őreinek. Természetesen ezt sokan nem nézik jó szemmel, s az óriásplakátok hamar a feszültség első számú forrásai lesznek…

Be kell vallanom, hogy McDonagh munkáit eddig is nagyon bírtam. Az In Bruges is egy nagyon összetett kis élmény volt, de ezen a téren a Hét pszichopata is nagyon ott volt. Nos, véleményem szerint a Három óriásplakát meg ezen remek filmek minőségére is rátesz egy lapáttal. De nem is akármilyen lapáttal. Már az is nagyon tetszett, hogy a történet olyan ötletes, hogy még csak fel sem merült bennem, hogy ezt úgy lopták valahonnan. Ebből is látszik, hogy McDonagh elég nagy koponya lehet, hisz eddig mindhárom rendezése egyedi alapötletre épült, melynek témáit remekül ki tudta használni.

A filmben olyan fontos témákról is szó van, mint a szeretet, a megbocsájtás, a harag vagy éppen a rasszizmus. S bizony a Három óriásplakát nem is finomkodik, s  ez az egyik oka, hogy annyira tetszett: egyszerűen őszinte élmény, amivel a mai világban sajnos nem lehet minden utcasarkon összefutni. A film jócskán tartalmaz egy kis iróniát, csipetnyi fekete humort, valamint elképesztően drámai helyzeteket egyaránt. Komolyan mondom, hogy az aktuális történések több helyütt is jelentősen meg tudtak lepni.

Pár jelenet alkalmával csak néztem, hogy mit be nem mertek vállalni. Természetesen ezzel nem az erőszakra célzok, abból most annyira nincs sok, ugyanakkor azért a kész alkotás több ponton is feszegeti a határokat. Azonban a filmművészet lényege szerintem pontosan ez. Hogy az alkotók merjék feszegetni azokat a bizonyos határokat, hogy ezzel egy olyan élményt adjanak át a nézőknek, amilyennel korábban még nem volt dolguk.

A Három óriásplakát ezzel együtt egy kicsit a városka életébe is bepillantást enged, annak egyedi lakóit is megismerhetjük. A film tanulsága meg többek közt az, hogy a bosszú lehet értelmetlen, de ha egyszer kurv@ jól esik, akkor van értelme. Épp úgy, ahogy a megbocsájtás erejének is. Vagy néha egyszerre mind a kettőnek.

 Elképesztő színészgárdát szedett össze most is McDonagh, még ha filmjeinek eddigi állandó szereplője, Colin Farrell nevét most hiába keresnénk. De itt van a főszerepben Frances McDormand: simán lehet, hogy ő még elviszi alakításáért azt a bizonyos Oscar-díjat. Másodjára dolgozott együtt a rendezővel Sam Rockwell és Woody Harrelson is. Azt kell mondjam, hogy Harrelson sem semmi, de Rockwell most valami olyat mutatott meg tehetségéből, hogy simán mondhatom: karrierje legjobb alakítását hozta.

Összegezve, a Három óriásplakát egy kivételes film. Nincs értelme még sokáig ragozni, így is, úgy is arra jutok csak, hogy egy maradandó, fontos és igazi filmélmény, lenyűgöző alakításokkal. Kihagyhatatlan kategória, ha valami fantasztikusat akarsz látni, akkor ez a te filmed. Lenyűgöző.

 

Értékelés:95%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)