A Kritikairoda
Kritikák

A világ összes pénze

2018.01.25. 19:10, Bogár Bence
A fösvény, az emberrabló és a levágott fül.

 

Vannak olyan filmek, amik legyenek akármennyire jók vagy rosszak, leginkább mégis a botrányok miatt lesznek híresek. Nos, valószínűleg a legtöbbeknek nem is maga a film juthat az eszébe, ha meghallják annak címét, hanem Kevin Spacey zaklatási botránya.

Azóta sem derült ki, hogy igaz volt-e a dolog, viszont emiatt aztán Spacey összes jelentét kicserélték, majd a rendező, Ridley Scott egy hónap alatt újraforgatta a szükséges részeket Christopher Plummerrel. A film esetleges érdemei ezen eset miatt a legtöbbször a háttérbe szorultak, én viszont most azt is elárulom, hogy magának a filmnek érdemes-e esélyt adni.

Igaz történet alapján készült. A ’70-es évek egyik legsokkolóbb esete volt, mikor a milliárdos olajmágnás, J. Paul Getty (Christopher Plummer) unokáját elrabolják, s hatalmas összegű váltságdíjat követelnek érte. Az öreg azonban világ életében nagyon fösvény volt, ezért eleinte egy centet sem hajlandó fizetni. A rettegő anya (Michelle Williams), Getty üzleti tanácsadójának (Mark Wahlberg) segítségével azon van, hogy a fiú mielőbb kiszabadulhasson…

Mint fentebb írtam, ez az eset a valóságban is megtörtént. Kicsit utánaolvastam, s a dolog eléggé megrázta akkoriban az embereket, kifejezetten nagy port kavart, de ez végeredményben nem is csoda. Biztos sokan tudják, hogy mi lett az ügy vége, de én azért most kerülném a spoilereket, ha lehet. A világ összes pénzének megvalósításával semmi baj nincs: a helyszínek hangulatosak, főleg a Rómaiak, valamint az egésznek végig megvan az atmoszférája.

Odáig azért nem mennék, hogy ez Ridley Scott legjobb filmje, mert azért mégis letett már ő az asztalra egy Alient meg egy Gladiátort, ugyanakkor nekem tetszett amit láttam. Az esetet végig úgy dolgozták fel, hogy az izgalmas, s nem utolsósorban kiszámíthatatlan is maradt. A film a legnagyobb hangsúlyt a szenvedő anya kálváriájával tölti, valamint egy kis nyomozással.

Valamennyire azért megismerhetjük az öreg Getty jellemét is (fösvénység mindenek felett, neki aztán tényleg nem elég a világ összes pénze sem), ugyanakkor a karakterével foglalkozhattak volna többet is. A film egyáltalán nem rövid, kicsivel több mint 2 óráig tart: ez alatt jól felépítik az eseményeket, mindennek megvan a maga súlya, szóval nagyon rendben vannak a dolgok.

Igazából csak azt az egyet sajnálom, hogy nem foglalkoztak egy kicsivel többet az öreg jellemével, mert akkor egy tökéletes film is lehetett volna a végeredmény. De még így is jó a végeredmény, a krimik kedvelőinek nagyon tudom ajánlani, hisz elég összetett, érdekes darab, sőt természetesen a Scottra jellemző kicsikét érdekes képi világ sem marad el.

De az egész szíve-lelke akkor is Christopher Plummer. Komolyan mondom, azt sem bántam volna, ha mellékszereplő helyett rögtön főszereplővé lép elő, hisz fantasztikusat játszott. Minden egyes képernyőn töltött perce arany. Biztos vagyok benne, hogy Kevin Spacey alakítása is nagyon jó lett volna, de szerencsére találtak egy olyan színészt, aki ő helyét is tökéletesen tudta átvenni. Főleg, hogy egy hónap állt a rendelkezésére. Michele Williams is nagyon jól játszott, de hát ő mikor nem? Akkor lepődtem volna meg, ha rossz az alakítása, de hála égnek nem így lett. Azt is jó látni, hogy Mark Wahlberg végre színészkedik, ugyanakkor az tény, hogy az új Transformerst nem csak ő unta, de én is. Wahlberg is teljesen korrektül játszott.

Összegezve, A világ összes pénze egy érdekes kis film. Megvan a hangulata, a maga stílusa, miközben egy nagyon érdekes, valós eseményt dolgoz fel. Ugyanakkor Plummer az, akinek játékát látva még tettem rá az eredetileg tervezett pontszámra. Kifejezetten érdekes krimi, remek színészekkel, szóval tudom ajánlani.

 

Értékelés:80%

 

Kövesd az oldalt a Facebookon is! 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)