A Kritikairoda
Kritikák

Hét nővér

2017.11.23. 20:46, Bogár Bence
Hétfő rejtélyes eltűnése.

 

Érdekesség, hogy a legtöbb országban már nyáron, augusztusban elérhetővé vált a film a Netflix kínálatában. Akadt azonban pár hely, ahol mozikban is vetítették, s nemrégiben kiderült, hogy hazánk is ide tartozik.

Nem túl gyakori az, ha egy Netflix termék itthon mozikba kerül, talán épp ez volt az első eset. De vajon van érteleme bizalmat szavazni egy nagyvásznas megtekintésnek?

A történet szerint a jövőben járunk, ahol az emberiség fokozatosan elhasználta az összes erőforrást és az emberek éheznek, túlnépesedés volt. Éppen ezért egy olyan rendeletet vezettek be, melynek értelmében egy családban maximum egy gyereket engednek meg, a többiekre pedig nem tartanak igényt. Hét nővért (mindegyiküket Noomi Rapace alakítja) azonban eddig sikeresen titokban tartott a nagyapjuk (Willem Dafoe). De egyszer eljön a lebukás pillanata…

A történet maga szerintem nagyon érdekes és bőven képes arra, hogy az érdeklődést felkeltse. A filmben látható világ szabályaiban és külsőségeiben is igen érdekes keveréke a Szárnyas fejvadász és az Orwell féle 1984 világának. Igen ám, de míg azok inkább a drámára és a moralizálásra mentek rá, addig a Hét nővér ezen lehetőségével felületesen is csak alig akar élni, s félúton inkább átvált egy nem túl látványos, de legalább brutális akciófilmmé.

Én mindenképpen a dolgok pszichológiai oldalát ragadtam volna meg, de akkor biztos, hogy a forgatókönyvíróknak is jóval több dolguk lett volna. Az látszik, hogy nem költöttek sokat a filmre, de ennek ellenére a külcsín az teljesen rendben van. Nyilván nem lesz az év legszebbje, de bőven elmegy.  A fényképezés amúgy is kifejezetten jó lett.

A film egyébként kifejezetten brutális: hazánkban 18-as körrel megy. Lehet, hogy egy 16-os is elég lett volna, de az biztos, hogy van vér, törnek a csontok, egy idő után pedig nagyon gyakran követik egymást a kegyetlenséggel bőven átitatott jelenetek. Persze ez nem túl nagy gond, csak nem árt tudni, mielőtt valaki beülne rá.

Tehát a film akciófilmnek teljesen elmegy, viszont az is biztos, hogy ennél nem sok elemében tud több lenni. Ennyi erővel rá is vághatnék dekára pontosan egy közepes értékelést, de szerencsére a színészek tudtak rajta javítani.

Noomi Rapace egyszerre hét (!) karaktert kelt életre, s nem is akárhogyan. Egyértelmű, hogy az ő alakítása a film egyik legnagyobb pozitívumának tekinthető. De flashback jelenetekben szerepet kap Willem Dafoe is, aki ugyan túl sok időt nem tölt a filmben, de elég korrektül játszott.

Összegezve, a Hét nővér egyáltalán nem rossz film, de tudott volna ennél több is lenni. Mondjuk, ehhez az kellett volna, hogy ne csak egy korrekt csihi-puhi akciófilmet hozzanak össze enyhén futurisztikus környezetben, de bőven lett volna lehetőség egy összetett és nagyon elgondolkoztató történetre. Viszont Noomi Rapace nagyon jól játszott. Egy kicsit bajban vagyok most értékeléskor, mert a Hét nővér szórakoztató ugyan, de annál semmivel sem több. De ha valakinek megteszi egy pár jól vágott csihi-puhi jelenet, az rosszul nem járhat vele. De azért az év filmje biztosan nem lesz majd.

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is! 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)