A Kritikairoda
Kritikák

Boldog halálnapot!

2017.11.16. 20:25, Bogár Bence
Idétlen sikolyok határa...

 

Amerikában október óta játsszák a filmet, mely ott hatalmas sikert aratott, gyakorlatilag pár hét alatt hozta vissza a gyártási költségei sokszorosát. Bár, azok után már meg sem lepődtem ezen, hogy a Blumhouse stúdió készítette a filmet, akik csak az idei év alatt olyan kasszasikereket hoztak össze, mint a Széttörve vagy a Tűnj el is. (Bár az is igaz, hogy a közel nézhetetlen új Amityville film is az ő nevükhöz kötődik, de hát nincs nagy siker kis bukás nélkül.)

Most már hazánkban is látható a Boldog halálnapot is, mely odaát egészen korrekt kritikákat kapott. Persze egyöntetűen nem borult le előtte mindenki, de azért jó filmnek tartották. De vajon mi az igazság? Erre mindjárt kitérek, de előtte lássuk a történet.

A főszereplő egy Tree nevű lány, akinek éppen születésnapja van, egy maszkos elvetemült pedig éppen ezt a napot választja ki arra, hogy brutális módon meggyilkolja őt. Igen ám, csak az a csavar a dologban, hogy a lány napja ezek után gyakorlatilag újrakezdődik (helló, Holnap határa!), és a hajsza is kezdődik előről: neki pedig jó párszor meg kell halnia ahhoz, hogy kideríthesse, miért is akarják őt mindenáron eltenni láb alól épp a születésnapján…

Nos, a Boldog halálnapot alapötlete egészen érdekes szerintem, s legalább valamilyen szinten most nem a szokásos klisék várják a nézőket. Persze azért maradtak eléggé sablonos dolgok is, legalábbis az mindenképp, hogy a film egy részét a pszichopata elkerülése teszi ki. Persze azért tettek bele egy kis nyomozást is, hogy annyira ne legyen unalmas a dolog.

Szerintem ettől a filmtől nem érdemes csodát várni, s abban is biztos vagyok, hogy nem ez lesz a Blumhouse legjobb munkája, de azért egy egyszeri megtekintést határozottan megér a dolog.

Már csak azért is, mert a története alapvetően érdekes, valamint a horror elemek mellé most kaptunk egy kevés vígjátékot is. S ezt legalább nem igénytelen módon vezetik be a történetbe. Sokkal inkább úgy mondanám, hogy a fináléra a dolgok egészen szatirikus irányt vesznek, így akit nem zavar, ha ebben a műfajban lát egy kis szarkazmust is, az bátran vegye meg a jegyet.

Persze azért teljesen nem vagyok elégedett, lévén a film leginkább csak a műfaj egyik képviselője, de túlzott újító szándékot azért nem tudtam észrevenni. Valamint, nem csak hogy nem brutális, de mellette még az atmoszférával is akadnak azért gondok, legalábbis a hangulatteremtés is elég átlagos lett, pedig egy műfajbeli film esetében ezen tényleg sok minden múlik.

De legalább a főszereplő, Jessica Rothe (Kaliforniai álom) tényleg jól játszott, illik hozzá ez a szerep. Gyakorlatilag ez volt az első film, ahol főszereplőként láthattuk, szerintem pedig kifejezetten jól vette az akadályokat.

Összegezve, a Boldog halálnapot ezen dolgok ellenére is elég felemás élményt adott nekem. Mint mondtam, a főszereplő tényleg elég jól játszott, valamint az alapötlete érdekes, még ha a megvalósítás nem is mindig makulátlan. Azért a történet is tartogat érdekes pillanatokat, a finálé a maga elborult humorával pedig kifejezetten tetszett, szóval rossz filmnek azért semmiképpen sem tartom. (Bár, megnéztem volna azért inkább R korhatárral, kicsit kevés ide a PG-13.) Egyszeri kikapcsolódásnak tudom ajánlani, bár inkább humoros, mintsem ijesztő. Ennek ellenére azért nézhető, korrekt darab, de csodát nem kell tőle várni. Az előzetes alapján egy kicsit többet vártam, de azért nem rossz ez. Csak egy kicsit csiszolatlan.

 

Pozitívumok:

 

-a főszereplő

-meglepően humoros

-az elborult finálé

 

Negatívumok:

 

-egyáltalán nem ijesztő

-sablonos

-néhol kiforratlan

 

 

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)