A Kritikairoda
Kritikák

Rögtönzött szerelem (The Big Sick)

2017.11.11. 19:50, Bogár Bence
Kultúrák közti cívódások.

 

Amerikában nyáron mutatták be a filmet, egy ideig az sem volt biztos, hogy nálunk egyáltalán megjárja a vásznakat. Pedig odaát és szinte mindenhol nagyon jó kritikákat kapott, volt aki az utóbbi idők legjobb romantikus mozijának nevezte.

Ennek tudatában pedig nem vártam keveset a filmtől, sőt: idén én eddig a műfajban még nem láttam kifejezetten jó filmet, reméltem hát hogy majd most.

A történet főszereplője Kumail Nanjiani (önmagát játssza), aki ugyan Pakisztánban született, de Amerikában próbál meg boldogulni mint stand up komikus. A hazájától távol lévő helyen nem megy számára könnyen a dolog, ráadásul a szülei is kijelentették, hogy csak pakisztáni lányt választhat magának. A sors azonban nem úgy hozza a dolgokat: neki egy Emily nevű lány tetszik. Egy rövid ismeretség után úgy néz ki, mégsem találkoznak többet, Kumail azonban ezután nem sokkal telefont kap: a lány kómába került…

Engem kifejezetten idegesítenek a sablonos forgatókönyvek, amik csak arról szólnak, hogy X beleszeret Y-ba, majd veszekedés, végül happy end és kész, jön a stáblista. Nos, ennél a filmnél azonban ez nem így történik.

Maga az alaptörténet is kap egy jókora csavart, hisz nem sok film esetében fordul elő az, hogy a két fél a játékidő felében gyakorlatilag nem is tud beszélni egymással. Egy ilyen őrült forgatókönyv természetesen nem is valaki fejéből pattant ki, hanem maga az élet írta: a film cselekménye ugyanis a valóságban is megtörtént.

Sőt, csavarva egy kicsit a dolgokon: Kumail saját magát játssza, tehát mondhatni, hogy azt kellett csinálnia a kamerák előtt, ami egyszer már ténylegesen is megtörtént vele. Nagyon különös egy helyzet lehetett, az egyszer biztos. A két különböző kultúra közti ellentétek, különbségek, apró poénok pedig remekül működnek szinte minden esetben.

A játékidő lehetett volna egy kicsit rövidebb is, apróbb sablonok azért előfordulnak, de a Rögtönzött szerelem ettől függetlenül is az év egyik legérdekesebb dramedy filmje. Mert azért a poénokon túl jutott ebből a szálból is, s meglepetésre működik is, a kettő remekül kiegészíti egymást.

Örülök neki, hogy végül mégis eljutott a hazai mozikba, bár azért választhattak volna eredetibb címet is. Odaát Big Sick címen lehetett fellelni, jelentése kb. „A nagy betegség”. Ez egy nagyon érdekes választás volt: jelentheti ugyan a cselekmény során is jelenlevő szálat, de akár a két kultúra közti különbségekere, előítéletekre is utalhat.

A színészek jól játszottak. Kumail Nanjiani nagyon jól hozta a figurát, aki gyakorlatilag önmaga. Mint mondtam, ez nem kicsit lehetett bizarr dolog, de talán épp ettől olyan érdekes. Emilyt Zoe Kazan játssza, mellékszerepben pedig feltűnik Holly Hunter is. Elég korrekt szereposztás.

Összegezve, a Rögtönzött szerelem az év egyik legegyedibb dramedy filmje, ahol romantika és dráma jól megfér egymás mellett. Ugyan nem minden esetben eredeti, de számos sablont még ezzel együtt is sikeresen elkerül. A karakterek érdekesek, nem mindennapiak, s a színészek játékát is csak dícsérni lehet. Kellemes meglepetés, megvan a maga bája, humora és szíve, szóval egy jegy árát szerintem mindenképp megéri. A műfajában kifejezetten kellemes meglepetésnek számít.

 

Pozitívumok:

 

-remek színészek

-jó pár klisét elkerül

-érdekes történet

-egyedi, változatos karakterek

 

Negatívumok:

 

-pár apróbb sablon

-kicsit sok a játékidő

 

Ha tetszett a kritika, kövesd az oldalt a Facebookon is!

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

Sniffany felnõtt meséi, képei és aktuális posztjai a blogon:)    *****    Magyarország legnagyobb Demi Lovato rajongói oldala a 28 éves énekes-színésznõrõl!    *****    Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és remake sorozatait! - SKAM - Egyre több magyar feliratos tartalommal!    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és egyéb írásai a blogon    *****    Sniffany esti meséi III. - Pornóellenzõk, goa, ketamin    *****    Hamar itt a KARÁCSONY,minél elõbb rendeljetek születési horoszkópot saját illetve szeretteitek részére, hasznos ajándék!    *****    Édes kishúgom, Anna - új epizód a tiltott szerelem története folytatódik :)    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek eligazodni, a látottakkal kapcsolatban. Hívj    *****    Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...Read&Speak Blog...mert fanatikusan rajongunk a könyvekért...    *****    Részletes személyiség és sors analízis, 25-30 oldalas+3 év elõrejelzés. A megrendelés után a konzultáció ingyenes. Katt!    *****    Nagyon részletes születési, párkapcsolati, fogamzási és gyermektervezési horoszkóp, biotérkép elemzés, itt az oldalon!!!    *****    A Faun és a három Nimfa története - új novella a blogon. :)    *****    Felnõtt mesék, különös történetek, némi erotikával fûszerezve. Versek, képek, Underground írások,Sniffanytól.    *****    Cipõ-csizma extra all mix 1650 helyett 495.-Ft/kg - Jelmez 1-2 o. 1400 helyett 990.-Ft/kg 1-2 napos szállítási határidõ    *****    LAMOUR NAPOK -10-40% KEDVEZMÉNNYEL! SZEREZD BE KEDVENC ÁSVÁNY- VAGY DIVATKARKÖTÕIDET, ÉKSZEREIDET! ANGYALI AJÁNDÉKOK...    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei, versei az új blogban:)    *****    MYBOOKCLUB - Könyvismertetõk - MYBOOKCLUB    *****    Halloween mix-ek és Jelmez mix-ek már 500.-Ft/kg-tól 1 zsák 15-18 kg gyors 1-2 napos szállítási határidõ    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)