A Kritikairoda
A régi város

A régi város kritika

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

Film megtekintése után legutóbb akkor éreztem ilyen élményt, mikor a Kaliforniai álom mellett döntöttem. Nem volt az olyan régen, azonban az ilyen filmélmény igencsak ritka. Ezt a két filmet leszámítva meg pláne rég láttam ilyen átütő erejű alkotásokat. Minden olyan egyszerű, de nagyszerűbb nem is lehetne. Aki azt hitte, hogy egy újabb tucatdrámát kap, az súlyosan tévedett, mert közel sem ez most a helyzet. Ezt lehetett látni a temérdek díj után is: egy Golden Globe, valamint hat Oscar-jelölés. Ezekről majd egy kicsit később, azonban azt kell mondjam, nem csodálkoznék, ha pár Oscart meg is nyerne közülük.

A történet főszereplője Lee Chandler, aki látszólag nem egy nagy életkedvű alak. Házmesterként dolgozik Bostonban, de eléggé kerüli az embereket, ennek azonban oka van. Egy nap váratlanul telefonhívást kap: megtudja, hogy testvére meghalt, így ezentúl neki kell gondoskodnia annak 16 éves fiáról. A férfi kelletlenül ugyan, de nem tehet mást, mint hogy visszautazik abba a városba, ahol korábban annyi évet töltött. Ahol korábban volt egy élete, egy családja. De ez már a múlt, Lee-nek pedig szembe kell néznie múltja démonaival, melyek talán örökkön kísérteni fogják. Vajon van esélye az új életre?

 Én mindig látok fantáziát az ilyen egyszerű cselekményben is. Rossz kezekben óriásit is bukhattak  volna, azonban ez nem történhetett meg. Az egész film nagyon melankolikus hangulatú, kell egy bizonyos lélekállapot ahhoz, hogy a lehető legjobban tudjuk értékelni. Mert hogy ezt a filmet minden élő embernek látnia kell legalább egyszer. Olyan alapvető, azonban nagyon fontos témák kerülnek terítékre, mint például a szeretet, család, megbocsájtás, elhibázott döntések, magány vagy akár az alkoholizmus. Nem mondanám ezt a történetet túlságosan mézes-mázosnak, sokkal inkább teljesen realisztikus. Itt egyik karakter sem egy szent. Mindenkinek megvan a maga története, érzései, s természetesen a hibája is. Az elején azt hihetjük, hogy Lee teljességgel nem törődik semmivel sem. Később azonban meglátjuk azt, hogy miként lett ilyen egy egykoron nagyon boldog emberből. A régi város ugyanis egy elsőrangú dráma.

Ilyen pontos, hiteles, szívbe markoló filmet nagyon régóta nem láttam a műfajban. S bár időről időre készülnek jó drámák, de hogy ennyire jók! Szó szerint nagyon lassan, de megfontoltan visz be a nézőnek egy gyomrost, de persze a legváratlanabb pillanatokban. És ez is az, ahol ez a film annyira erős tud lenni. Itt nincsenek szuperhősök, csak az átlagemberek és azok problémái. Mégis, a történet az annyira erős atmoszférával bír, hogy hűha. Nagy ritkán könnyezek meg egy filmet, az elmúlt öt évben két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor történt ilyen. Hát, nem tagadom, például legutóbb ezen film megtekintése közben. Nem azt mondom, hogy kötelezően váltson ki mindenkiből hasonló érzéseket, de akit ez a film kicsit sem hat meg, az bizony inkább robot, mint ember.

A rendező, Kenneth Lorengan ugyanis egy elsőrangú filmet tett le az asztalra, egy olyat mely valószínűleg hamar eléri majd a kultstátuszt. Nem biztos, hogy kimagaslóan sokan megnézik, de aki így tesz, az bizony soha nem fogja feledni azt, amit lát. Még hogy már nincsenek jó amerikai filmek! Vannak, csak meg kell köztük találni az olyan gyöngyszemeket, mint amilyen voltaképpen A régi város is.

 Mindez nem történhetett volna meg Casey Affleck nélkül. A mi Gézánk tesója (akit legutóbb az Éjszaka törvénye című gengszteres darabban láthattunk) ugyanis elképesztően hitelesen alakít. Ha nem láttam volna, akkor azt mondtam volna, hogy ezt nem is hiszem el. De áldja az ég, hogy láttam, áldja az ég! Ha ezért nem kapja meg az Oscart, akkor én nagyon mérges leszek! Szerintem igazából Ryan Goslinggal fog nagyot küzdeni, aki szintén nagyon jó volt a Kaliforniai álomban. Maradjunk annyiban, hogy az én szememben már mindketten Oscar-díjas színészek. Hát igen, teljesen jogosan jelenthetem ki, hogy Casey teljesen felnőtt a testvérével, s már a leges legnagyobbak ligájában versenyez.

De mellette rendkívül jól játszott (főleg az utolsó jelenetében, az nagyon hatásos volt) Michelle Williams is. Lucas Hedges számára pedig szerepe a belépőt jelentette a filmek világába. Nagyon meglepődnék, ha a srácról ne hallanánk sokat a jövőben, ez a film egy igen jó kezdés lehetőségét adta meg neki. Lesz még belőle világsztár! De akkor mibe kössek bele, ha ez a kérdés? Erre most nem tudok mást mondani, mint hogy széttárom a karjaimat, és vigyorral az arcommal mondom, hogy szerencsére semmibe. Ez a film ugyanis egy mestermű, de ezt nem tudom elégszer hangsúlyozni. Lehet, hogy sokak számára nagyon lassú lesz, de ez ellen nem kell és nem is szabad tenni, mert ez is egy a mozi számos erénye közül. S akad belőlük egypár!

Tudnám én azt sorolni a végtelenségig, de valószínűleg azt úgysem olvasná végig, úgyhogy nem teszem. Ezt át kell élni, az olvasók addig nem tudhatják pontosan, hogy mire is gondolok. A befejezés, a maga egyszerűségével pedig már tényleg végérvényesen bebiztosította számomra, hogy A régi város tulajdonképpen nálam szinte biztos, hogy az év filmje lesz. Most, így Február táján lehet hogy párán hülyének néznek, de nagyon nagy csodának kéne ahhoz bekövetkeznie, hogy ezt valaki felül tudja múlni. Még megközelíteni is bitang nehéz lenne!

Összegezve, ez a film úgy tökéletes ahogy van. Egy fontos, érdekes történetet mesél el, könnyekkel, de hiba nélkül. Casey Afflecknek meg nagyon járna az a bizonyos díj érte, nagyon megérdemelte, hiszen elképesztő volt. A régi város egy igazán különleges élmény, melyet nem biztos, hogy mindenki megért majd. Azonban én rég láttam ilyen hatásos filmet, aminek módfelett örülök, na ez tényleg nem olcsó műdráma. Szükség is volt rá, s lám nem kell tovább várnunk: egy igazi megkerülhetetlen remekmű született!

 

Pozitívumok:

 

-egyszerű, de remek történet

-Casey Affleck lehengerlő

-jellemfejlődések, karakterek

-jó zenei részek

-hatásos befejezés

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

Értékelés:99% 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB