A Kritikairoda
Trainspotting

Trainspotting kritika

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

Ha minden jól megy, akkor idén március elején kerül mozikba itthon a kultfilm folytatása. S ha jobban megnézzük, akkor hamar látható lesz az, hogy nem keveset kellett várni a második epizódra. A zseniális első rész több mint 20 évvel ezelőtt, 1996-ban mutatkozott be. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mondanivalója vagy stílusa megkopott volna. Ma is ugyanakkora élményt tud adni, ilyen szempontból semmit sem öregedett. Minden bizonnyal nem túlzok, ha azt mondom, hogy egy igazi kultfilmmel van dolgunk, kevés hasonlóval találkoztam eddig a témán belül.

A történet egy Mark Renton nevű srácról, és annak barátairól szól. Ők semmilyen tekintetben nem számítanak átlagpolgárnak, hisz nincs igazi életcéljuk. Mondhatni azt is, hogy nem is igazán érdeklődnek semmi iránt. Kivéve a drogokat. A srácok ugyanis drogfüggők, pedig választhattak volna másik életet is. Most úgy tűnik, mégis lehetőségük van változtatni, talán rendbe hozhatják az életüket is, ha nagyon akarják. De vajon akarják? Szerintem ez a film, valamint annak mondanivalója időtálló. Írjunk akár 1996-ot vagy 2017-et, de drogosok mindig lesznek sajnos.

Tehát azt mondhatom, hogy ezzel a témaválasztással nem nyúltak mellé. Kijöhetett volna ebből az egészből egy rossz film is, ha nem hozzáértők dolgoznak rajta, azonban végül sikerült elkerülni minden csapdát. A film sokkal inkább mondható drámának, mint vígjátéknak, ennek ellenére szinte az elsőtől az utolsó másodpercig áthatja a mozit egyfajta humor is. Nem feltétlenül a sírva röhögős fajta, hanem sokkal inkább a kevesebb néha több lehet elvét véltem felfedezni.

Senki ne számítson eszelős komédiára, ez a darab nem csinál viccet a témából, ami meglehetősen komoly. Még szerencse, hogy nem. A mostani tengerentúli filmek valószínűleg poénra vették volna teljesen a figurát, ez azonban nem lett volna túl előnyös dolog. Persze mint mondtam, bőven van benne viccesebb rész, de a szereplőkön ennek ellenére is teher nehezedik.

Ki-ki kénytelen megküzdeni a maga démonaival, de közel sem biztos hogy győzedelmeskednek is. Bár azt hiszem, ebben az esetben mindenki tudhatja, hogy melyik „démonról” is van szó. Mindazonáltal, a film tele van keserű jelenetekkel is, ami azt illeti. Ezek pedig a legerősebb részei. Nem akarok spoilerezni, mert a végén valaki lemarad a történetről, de a például a csecsemős jelenet az eléggé meg tud maradni. Nézze meg mindenki a filmet, s rögtön tudni fogja hogy mire is gondoltam. A hatás ott valami egészen elképesztően keserű. Ez a hangulat azonban elkíséri a nézőt minden egyes percben.

A főszereplők tulajdonképpen a heroin rabjai, nem igazán van életcéljuk a következő adag megszerzésén kívül. A legsajnálatosabb dolog azonban az, hogy ez a keserű valóság. Szörnyű látni, hogy vannak ilyen emberek, akik ennyire rá vannak valamire függve. Még akkor is, ha látszólag a főszereplők megvannak, a néző tudja hogy ez nem így van.

A film elképesztő görbe tükröt mutat a társadalomnak, elég rendesen kritizálja azt. Érdekesség, hogy nem egy amerikai darabról van szó, mert az Egyesült Királyságból érkezett. Ennek ellenére nem kell a szokásos angol humorra gondolni, ez annál sokkal komolyabb darab. A helyszín egyébként Skócia, ami szerintem üde színfolt a filmes világban. Én legalábbis nem sok olyan mozira emlékszem, ahol ebben az országban zajlott volna a cselekmény.

A fent említett csecsemősön kívül is akad sok megrázó jelenet, ezek miatt nem tudom mindenkinek ajánlani a megtekintést. A film komoly témája ellenére is megúszta itthon egy 16-os körrel, ellentétben a folytatással, ami már megkapta a hírhedt piros karikát. Kíváncsi vagyok rá, már alig várom hogy jegyet válthassak a legenda folytatására, már nincs messze. Mindenesetre, akiket nagyon érzékenyen érint a téma, azok csak óvatosan bánjanak a filmmel, mert elég komoly hatása tud lenni. Bár voltaképpen mondhatjuk azt, hogy elérték a céljukat.

Szerintem annál nem kell nagyobb dicséret, mint hogy ha azt mondom, hogy egy film elérte a hatását, itt pedig ez a helyzet. Egyébként a szerencsés nézők már láthatták a folytatást filmfesztiválon, ám a hazai mozis premierig sem kell már sokat várni. (Aki már 20 éve a folytatást várja, az csak kibírja már ezt az alig fél hónapot…) Egyébként a legtöbb vélemény szerint a folytatás jó lett. Azt állítják, kicsit talán túlságosan hajaz erre az első részre, de ezen kívül minden teljesen rendben van vele, és jobb mint egy átlagos második rész. Remélem, tényleg úgy lesz!

Persze nincs zseniális darab kimagasló alakítások nélkül. A színészek szemmel láthatóan mindent beleadtak szerencsére. Elképesztő erővel tudják játszani a társadalomból kiszorult, gyakorlatilag semmittevő függőket.  Ewan McGregor neve szerintem mindenkinek ismerős, ő alakítja a főszereplőt. Hogy mennyire emlékezetes itt? Hát, csak annyira, hogy szvsz azóta sem volt jobb alakítása… Nem mint ha rossz színész lenne, ellenkezőleg, de itt annyira elemében volt, hogy gyakorlatilag nem igazán lehet sokkal felülmúlni. Hatalmas pozitívum, hogy az összes fontos szereplő benne lesz a folytatásban is, ami számomra mindenképpen csak előny.

A lezárás egyébként megint valami egészen elképesztő lett. Itt bizonyosodik be végleg sok dolog, de az egész akció nélkül is annyira fontos, annyira intenzív, annyira torokszorító, hogy arra nehezen vannak szavak. Valahogy így kell lezárni egy ilyen fontos filmet!

Összegezve a dolgokat, a Trainspotting fontos film maradt a mai napig. Üzenete, mondandója még mindig egészen világos, ugyanakkor közel sem szájbarágós. A hatása tényleg valami egészen elképesztő, ebből a témából mindent ki hoztak, amit lehetett. Plusz ott vannak a remek színészek, élükön Ewan McGregor. Tény, hogy nem egy könnyű darab, azonban jelentősége és elképesztő fontossága, aktuálissága mindenképpen megkérdőjelezhetetlen. Szerintem ott van a legmeghatározóbb filmek listáján!

 

Pozitívumok:

 

-még mindig aktuális

-fontos téma

-érdekes, de elrettentő

-remek színészek

-a kiváló befejezés

 

Negatívumok:

 

-nem való mindenkinek

 

 

Értékelés:95%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB