A Kritikairoda
Éjszakai ragadozók

Éjszakai ragadozók kritika

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

Sajnos a mai világban megszaporodtak a szánalmasan rossz thrillerek (pl. Bezárva), tehát igazi kincs, ha találni tud a néző egy jobb darabot. De az megint egy másik dolog, hogy vannak jó thrillerek. Mert olyan jók, mint amilyen az Éjszakai ragadozók, csak nagyon kevés van. Sőt, azon felül, hogy a filmet mondhatjuk thrillernek is, nem ér véget a műfaji behatárolás: dráma, kicsi road movie támogatással, de a végén (erről majd később!) rádöbbenünk, hogy lélektanilag is megéri az árát. Mondhatni, hogy nem is egy filmet kapunk, hanem mindjárt többet is. Hogy miért is, azt később részletezem.

A történet elején megismerhetjük Susan Morrowot, egy galéria tulajdonosát. Férjével látszólag már nem működik úgy a kapcsolata, mint régen, a nő szemmel láthatóan boldogtalan. Aztán egy nap egy csomagot kap volt férjétől. Egy regényt talál benne, és olvasni kezd: annak tartalma azonban erőszakos, váratlan és megrázó. A nő pedig egyre inkább belemerül az olvasásba. A regényt ugyanis neki ajánlották…

Nem tudom, hogy ez mennyire tudta átadni a mű zsenialitását, tessék legalább az előzetest meglesni, mert garantáltan meg fogja hozni a kedvet a filmhez. Ez ugyanis egy nagyon is összeszedett darab, a thriller műfajon belül kevés ilyet találhatunk. A filmet egyébként úgy tessék elképzelni, hogy nézeti magát, egy pillanatra sem fordulnak unalomba a dolgok. Már csak azért is tetszett ez az egész, mert a rendező, Tom Ford második nagyjátékfilmjével voltaképpen nem mást akar tenni, mint az emberi kapcsolatokról is mesélni. S teszi ezt úgy, hogy közben a film atmoszférája végig eléggé vérfagyasztó legyen. Igen, talán ez lesz rá a legjobb szó: egyértelműen nem egy horrorral van dolgunk, de mégis az a melankolikus hangulat, ami körbelengi az egészet, hát az valami egészen elképesztő. Mindezekkel együtt, a film kamerakezelése is nagyon rendben van, végig úgy érezhetjük hogy ez egy mestermű. Mert az is!

A rendező egyébként nem filmekkel foglalkozik elsősorban, hanem divattervező. Ez mindössze a második próbálkozása a mozgóképek világában, s lám máris alkotott egy időtálló klasszikust. Igazából az van, hogy ez a film vagy tetszik valakinek, vagy nem. Ahogy észrevettem, semleges véleményt eddig még nem tudott senkiből sem kiváltani. Ezzel pedig már letettek valamit az asztalra, mert ha akadtak is, akik nem annyira szívlelték a filmet, egy valami biztos: közönbös iránta nem marad egy nézője sem.

Mondjuk az igazságban az is benne van, hogy a jól megrendezett thrillerekért nagyon odavagyok. Szeretem ha egy film nem csak szórakoztatni akar, hanem közben több is tud lenni annál: valami olyat tesz hozzá, valami olyan értéket, melyről akár lehet beszélni a megtekintés után. Mert hogy ha valaki megnézi ezt a filmet, akkor biztos hogy jó darabig nem felejti.

Már maguk a képek is annyira erősek, hogy ejha! Valahogy így kell egy mesterművet alkotni. És az a lezárás, te jó ég! Ha eszembe jut, akkor még mindig csak arra tudok gondolni, hogy hogyan lehetett valamit ilyen profin véghezvinni. Félreértés ne essék, ez a film egy pillanatig sem lesz mondjuk gyors tempójú, elég lassan építkeznek, de közben mindig megtudunk valami újat. A képernyő elő ragasztja a szemeket, na.

Az valami kiváló volt, hogy van egy történet a történeten belül. Két szálon fut a cselekmény, vagyis tekinthetjük azt a kettőt háromnak is. Először is, ott van Susan, aki olvassa a könyvet. Másodszor, azt is láthatjuk a filmben, hogy miről olvas. A férje valami elképesztő jó történetet írt, ilyen egy igazi bestseller. Harmadszor, láthatunk pár rövid jelenetet a múltból, minek köszönhetően minden jobban összeáll. Érdekes, hogy a regényben a főhős karaktere megegyezik a volt férj szerepével, bár ez természetesen direkt lett így megcsinálva.

A végén rájövünk arra, hogy mi volt a regénnyel a férfi szándéka, s akkor mindent megértünk. Ez már jóval túlmutat ugyanis egy átlagos thrilleren, ez egy keserű dráma. Megérthető motivációkkal, itt senki sem igazán fekete vagy fehér. Mindenkinek megvan a maga bűne, s nem tudjuk hogy mikor is fog megfizetni azért. Az utolsó pár perc, az a lassú, de zseniális utolsó pár perc! Hát az tényleg már csak felteszi a habot a tortára. Nagyon régen fordult elő utoljára velem, hogy teljesen nem volt hiányérzetem egy film megtekintése után, de most így volt. Főleg, mikor rájöttem, hogy mi volt az exférj, Edward valódi terve a regénnyel. Emiatt egy igazi lélektani dráma bontakozik ki a néző szeme előtt. Persze aki nem szereti az ilyen gondolkodós, értékkel bíró filmeket, az jobb ha bele sem kezd a megtekintésébe.

Meg persze ott vannak a színészek, róluk sem érdemes elfeledkezni. Úgy látszik, hogy amiben mostanában Jake Glyenhaal felbukkanik, az automatikusan arannyá válik. (Az éjjeli féreg című alkotást tessék mindenkinek bepótolni, mert kihagyhatatlan dráma!) Az biztos, hogy ez az ember egy valóságos zseni, finom játéka miatt tényleg arany minden egyes megmozdulása.

De ugyanez vonatkozik a női főszereplőre is, aki nem más mint Amy Adams. Zseniálisak ők mindketten, még több filmet a főszereplésükkel! Számomra eléggé furcsa, hogy csak egy Oscarra jelölték (legjobb férfi mellékszereplő), én sokkal több kategóriában is bizalmat szavaztam volna a filmnek. 2016 egy közepesen jó esztendő volt, szóval emiatt főleg meglepő volt. Persze voltak kiváló filmek (pl. Kaliforniai álom), de ezek között bőven ott van az Éjszakai ragadozók is. Na mindegy, hisz a Harcosok Klubja, a Volt egyszer egy Amerika, vagy éppen a Taxisofőr is csak jóval megjelenése után lett kultstátusz, tehát még nincs semmi veszve.

Mit is mondhatnék, ha összegezni akarnám a látottakat? Nem vagyok könnyű helyzetben, mert a filmről sokkal nehezebb írni, mint megnézni azt. Egy nagyon teljes élményről van szó, melyet minden valamirevaló filmkedvelőnek meg kell néznie. Biztos jönnek még a jövőben jó thrillerek, de annyira jók, mint az Éjszakai ragadozók, hát valószínűleg nem mostanában.

Már maga a több szál is elképesztő, remek színészi játékok vannak, mindketten kiválóak a szerepükben. A befejezés pedig már csak az extra, mi után egyértelművé válik, hogy ez egy mestermű. Kerestem én rendesen, de negatívumot nem véltem felfedezni, nagyon ritka az ilyen film. Igazi mestermű, teljesen nyugodtan tudom ajánlani mindenkinek kivétel nélkül. Méghogy manapság már nincsenek kiváló filmek! Dehogy nincsenek, csak meg kell őket találni. Ezt hívják úgy, hogy maradandó filmélmény!

 

Pozitívumok:

 

-történet a történeten belül

-Jake Glyenhaal és Amy Adams

-egy elképesztő fordulat

-több műfajban is helyt áll

-zseniális, emlékezetes végjáték

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB