A Kritikairoda
Harc a szabadságért

Harc a szabadságért kritika

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

Úgy tűnik, hogy a történelmi akció-kalandfilmek hazánkban nem számítanak túlságosan népszerűnek sajnos. Pedig nagyon jó filmek is vannak a műfajban, mint például a 12 év rabszolgaság vagy ide sorolható például a klasszikusok közül a Hazafi is. Ha sokan nem is emlékeznek arra, hogy a Harc a szabadságért ment a mozikban, nem bennük van a hiba. Sajnos ez is egyike lett végül azoknak a filmeknek melyek mozis forgalmazásban nem jutottak el hozzánk. (Lásd még például a 13 óra: Bengázi titkos katonái is.) Az előzetest még itt is leszinkronizálták, de sajnos jóval a tervezett bemutató előtt le lett fújva a hazai premier.

Én ezt semmire sem tudtam vélni, mert nagyon érdekelt a film és meg akartam azt nézni. Aki a szinkron hiánya miatt nem lelkesedik a témáért, az fellélegezhet mert még ebben a hónapban érkezik a film legalább DVD-n, közepes árkategóriában, szinkronnal együtt. (Bár, hogy kik lesznek a szinkronhangok azt nem tudom, de remélhetőleg igényes munkát végeztek.) Azonban én személy szerint nem tudtam kivárni a hordozható változat premierjét, inkább megnéztem eredeti nyelven.

A történet szerint Newton Knight egy egyszerű földműves. A Polgárháború alatt, az egyik csatában azonban elveszít egy számára fontos személyt, s ekkor véglegesen ráébred arra, hogy ez a harc tulajdonképpen értelmetlen. Szövetségre lép a mocsárnál bujkáló rabszolgákkal, és a szabadságért való harcot választja. Közben beleszeret egy néger rabszolgába, akit feleségül is akar venni, pedig a törvények ezt tiltják. Előbb azonban el kell nyerniük a teljes szabadságot, ami nem lesz egy könnyű feladat…

Szerintem az ilyesfajta történetek nagyon érdekesek. Azokat is szeretem, amelyek fiktív történetek egy valós történelmi korban, de ez az eset valójában megtörtént, a film ugyanis igaz történeten alapul. Nem tudom megmondani, hogy ebből egyebként mennyi az ami ténylegesen is így volt, de szerintem a többsége simán így lehetett. (Mondjuk esküdni nem fogok: nem voltam ott…) A történelmi hangulatot véleményem szerint nagyon jól elkapták, remekül keltették életre ezt a forrongó és kegyetlen időszakot. Ez egy olyan kor volt, ahol a feketéknek semmi joguk nem volt, szó szerint csak állatoknak tekintették őket. Ezt látva nem is csodálom azt, hogy pár bátor ember harcba mert szállni. Valljuk be, hogy a mai világban így azért kivitelezhetetlen lenne. Nem ez volt az első film, melynek témája a négerek elnyomása, de egész biztosan nem is az utolsó. (Gondoljunk csak a fentebb már említett 12 év rabszolgaságra vagy éppen a Django elszabadul című filmre. Nagyon jó mindkettő, érdemes őket megnézni.)

Mindenesetre, azt nagyon tudom díjazni, hogy az adott korszak egy kicsit kevésbé ismert eseményét vették elő, s abból készítettek egy élvezetes, de egyúttal fontos filmet is. Persze azért valószínűleg nem lesz olyan instant klasszikus, mint mondjuk a Hazafi, de azt sem tagadom, hogy szerintem a történelmi filmek között fontos helye van.

Ez igazán megérdemelt volna annyit, hogy ne csak a Mucsajröcsögei ABC polcán debütáljon, hanem nagyvásznon. Azért azt ne mondja nekem senki, hogy nem úgy az igazi! Mert hazudik, s ha ezt nem tudja, akkor bizony súlyos az eset… Persze megértem én, a magyar van hogy akkor sem megy moziba ha épp megtehetné, mert ez sajnos egy ilyen ország. Persze nem akarok túlzottan elkanyarodni más irányokba, térjünk vissza a filmhez.

Ami kifejezetten nem tetszett, azt nehéz lenne spoilerek nélkül leírni, de hadd próbálkozzak meg vele. Van benne egy időben kicsit később játszódó szál. Szerintem összesen nem tesz ez ki 10 percnél többet, de a beleélést, a kivaló hangulatot azért valamelyest el tudja sajnos venni. (Vajon túl sokszor játszottak valamelyik Assassin’s Creed játékkal? Vagy levetítették nekik a film egy tesztváltozatát? Hát, ezt már soha nem tudjuk meg…) Kár ezért, mert egyébként a film meglepően egyben van. Lehet rá azt mondani, hogy karakterközpontú, mert voltaképpen az is. Nem mondom, hogy ez nem hiba, mert igenis az, de akkor is. A történet képes annyira berántani, hogy ezt el tudjam nézni. A harc a szabadságért ezekkel együtt is egy jó film. Nem kiváló, de tudja hogy mit kell tennie és eléggé jó.

Szerintem ez bőven elég abban a korban, mikor ritkábban készülnek történelmi filmek. Pedig részemről bőven lenne rájuk igény, csak hogy úgy látszik, másnál már nem annyira. A karakterek kifejezetten érdekesek lettek, bár azt nem nehéz észrevenni, hogy a főszereplő magasan kiemelkedik közülük. A többiek inkább csak mint statiszták vannak jelen, bár ahhoz képest meglepően értelemesen tudnak néha nézni. A színészek közül is egyértelműen Matthew McConaughey viszi a pálmát, bár ezzel nincs semmi baj. Bizonyított ő már remek filmekben, mint például a zseniális Mielőtt meghaltam vagy éppen a Lincoln Lawyer. (Ejh, utóbbinak nem jut eszembe a magyar címe. De az legalább mozikban is volt nálunk. Nem semmi, igaz?)

Mindenképpen említést akarok tenni a csatajelentekről is, mert nagyon profi lett az összes, öröm őket nézni. Persze azt is érdemes észben tartani, hogy viszonylag kevés az akció. Sokkal több a beszélgetés a dialógus, de szerintem ez nem probléma mert így is jól állt a filmnek. Meg hát, a jó történelmi darabok általában nem annyira pörgősek, mint teszem azt egy modernebb akciómozi. De ezzel nincs is semmi baj.

Összegezve, a Harc a szabadságért nem tökéletes, de végül is mi az? Fel lehet neki róni, hogy egy igazán eredeti karaktere van, meg hogy van benne egy kis hangulatbéli kizökkenés. De ezekkel együtt is, a film hangulata valami extra profi, a történet érdekes és tanulságos is, McConaughey pedig lubickol ebben a szerepben, meg is lepődtem hogy nem kapott érte semmi díjat. Ha nem szereted a műfajt, akkor egész biztos, hogy ebben sem fogod megtalálni az értéket. Pedig ott van… Szerintem abban az esetben fogod értékelni és kedvelni ezt a darabot, ha szereted a történelmi filmeket. Akkor viszont nagyon.

 

Pozitívumok:

 

-jóféle hangulat

-pofás, látványos ütközetek

-érdekfeszítő történet

-Matthew McConaughey

 

Negatívumok:

 

-az a bizonyos „későbbi” szál

-túlságosan karakterközpontú

 

Értékelés:75%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB