A Kritikairoda
Volt egyszer egy Amerika

Volt egyszer egy Amerika kritika

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

Előzőleg már írtam a számomra legjobbnak tartott Robert De Niro filmről, mely nálam nem más mint a kultikus Taxisofőr. Most azonban lássuk a Nagymenőkkel holtversenyben lévő második helyezettet, a Volt egyszer egy Amerika című remekművet. Mert kérem szépen, ez a film úgy zseniális ahogy van. Nem éppen egy habkönnyű darab, szóval nem biztos hogy mindenkit képes lesz megfogni a mondanivalójával. Akit viszont igen, az biztos lehet benne, hogy ez a film baromi nagyot fog szólni számára.

Egy nagyon egyedi és kellemes hangulatú filmről van szó, melyet lehet hogy nem is mindenki bír majd egyszerre megnézni. Ennek az lehet az oka, hogy a játékidő egész egyszerűen olyannyira hosszú, hogy a mai filmek kedvelőinek ez már egy kicsit furcsa is lehet. Hát persze, hisz abban a korban élünk, ahol sok filmet már két részben, egy év eltéréssel mutattak be… (Az Éhezők Viadala, Harry Potter, és a többi…) Ugyanis, nem elírás: a játékidő pár perc híján eléri a négy órát.

Lehet az a kérdés, hogy mégis mihez kellhetett ennyi idő, azonban fontos tudni azt, hogy itt nincs egy elfecsérelt perc vagy üresjárat, ez a film úgy jó ahogy van. A történet főszereplője egy Noodles nevű karakter, az ő életének történetét követhetjük figyelemmel gyermekkorától egészen öregkoráig. Természetesen, ahogy a gengszteres műfajban az már alapvető, itt is bemutatják a karakter felemelkedését, bukását és természetesen a kettő közt lévő eseményeket is. A hangulat egész egyértelműen a műfaj legnagyobb klasszisaihoz hasonló, mint például a legendás Keresztapa trilógia. Azonban ahhoz, hogy a filmet maradéktalanul élvezni lehessen, bizony elengedhetetlen a maximális figyelem.

Cserébe viszont olyan élményt ad, melyet garantáltan nem fog elfelejteni a legtöbb néző. Az események nem időrendben követik egymást, hanem ugrálnak az idősíkok között, így téve a történetet még érdekesebbé, a filmet pedig mesterművé. Megismerhetjük a gyerekkort, kezdve az első csíntevésekkel, valamint a felemelkedést, és ahogy a csapat egyre idősebb lesz. Szerintem zseniális húzás volt az, hogy nem időrendben sorban láthatjuk, mert ez olyan egyedi atmoszférát kölcsönöz a filmnek, melyet szavakkal egész egyszerűen szinte lehetetlen lenne leírni.

Ha valaki csak egy kis ideig is nem figyel, az sajnos szinte biztos hogy bebukta a dolgot, és nem fogja érteni a film cselekményét. Márpedig erre a darabra nagyon is érdemes figyelni, erről tanúskodik a számos díj, valamint a nagy rajongótábor is. A filmet először nem is teljes hosszában mutatták be a legtöbb országban még 1984-ben, hanem jóval rövidebb változatban. Végül később vált elérhetővé a hosszabb változat, szerintem egészen egyértelmű hogy mindenki ezt nézze meg. Ezt követően vált igazán kultfilmmé is, hisz a majd négy órás verzió minden olyan kérdésre választ adott, melyre a rövidebb még nem volt képes.

Ezzel a filmmel Sergio Leone rendező (Volt egyszer egy vadnyugat) bizonyította azt, hogy nem csak a spagettiwestern műfajában képes mesteri dolgokat véghezvinni, hanem a gengszterfilmek terén is. Egyébként nekem az egyik kedvencem ez a műfaj, és nagyon sok művet láttam már, de annyira zseniálisat, mint a Volt egyszer egy Amerika, még nem sokat. Szerintem teljesen nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez már egy kategória a fantasztikus Keresztapa filmekkel.

A színészi játékok valami egészen elképesztőek, bár azt hiszem hogy egy ennyire monumentális darab esetében ez általában így van. Robert De Niro egyik legjobb filmje ez a fentebb már emlegetett darabokkal egyetemben, ahol a lehető legjobbat játszott. Korunk egyik legkedveltebb színésze egészen biztosan nem alkot már annyira erős gengszterfilmet, mint amilyet régen, de egye fene, mi nézők beérhetjük az eddigi mesterművek újra és újra megnézésével is. Mert az egészen biztos, hogy ezt a darabot többször is teljesen nyugodtan meg lehet nézni. A nagy játékidő miatt szinte biztos, hogy másodjára mindenki találhat olyan dolgokat, melyeket előzőleg valami miatt nem vett még észre. Hát igen, ezért is ilyen zseniális mestermű ez a film.

Meg persze a karakterek miatt is, ez nem is lehet számomra kérdés. Már az elején láthatjuk a kölyökcsapatot, majd ahogy egyre fokozatosan otthon lesznek a szervezett bűnözés világában, s közben mégis nagyon emberiek. Mindegyiküknek megvannak a maga céljaik, sebeik, bánataik, ezen tulajdonságaik miatt emberi karakterekről van szó, akik egyértelműen többek holmi egyszerű gengsztereknél. Azért is szeretem az eféle filmeket, mert ez voltaképpen egy élet története is egyben, olyan nagyléptű és remek. Kár, hogy ma már nem készülnek ennyire epikus gengszteres történetek, pedig szükség lenne rájuk!

Akárhogy is próbálkozom, én ebben a filmben egész egyszerűen nem bírok hibát találni. Persze sokaknak már az is nagy hiba, hogy majd négy óra a játékidő, de tessék elhinni nekem, hogy ez 100 százalékban csak pozitívum, és még csak véletlenül sem negatívum. Közben még a mondanivaló is egész egyértelműen jelen van, ez a film képes arra, hogy a nézőjét elgondolkoztassa. A remek és korhű zenék meg már csak az extra kategóriában vannak, hab a rendkívül ízletes tortán.

Ha azt kérdezi valaki tőlem a filmmel kapcsolatban, hogy nézni vagy nem nézni, akkor gondolkodás és kételkedés nélkül mondom azt, hogy nézni. Méghozzá nem is egyszer. A Volt egyszer egy Amerika mára már a filmtörténelem egyik fontos darabja lett, természetesen megérdemelten. Olyan hangulata és epikus története van, melyet nagyon nehéz leírni, átélni ellenben minimum egyszer mindenkinek kötelező, ki csak egy kicsit is filmszeretőnek vallja magát. Mert ez az egyik legjobb Robert De Niro film, s egyben legenda is. Hát igen, Volt egyszer egy Amerika… meg volt egyszer egy olyan világ is, mikor ilyen rendkívüli gengszterfilmek készültek. Hajaj, az lehetett ám a szép világ!

 

Pozitívumok:

 

-remek, epikus történet

-elképesztő hangulat

-Robert De Niro

-nagyon emberi történet

-kincs a 4 óra minden egyes perce

 

Negatívumok:

 

-nincsenek

 

Értékelés:95%

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB