A Kritikairoda
Haverok fegyverben

 Haverok fegyverben kritika

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

A Haverok fegyverben egy kifejezetten érdekes film, nem mindennapi. Egy igaz történetet dolgoz fel, egy olyat, mely tele van abszurdnál abszurdabb helyzetekkel, de éppen ez adja talán az igazi ízét a történetnek. Mely szerint David Packouz, egy áltagos csávó alig él meg, ráadásul hamarosan apa is lesz. Találkozik gyerekkori barátjával, a ravasz Efraim Diverolival, és kockázatos vállalkozásba kezdenek. Fegyvereket kezdenek szállítani, eleinte még kicsi a tét, de végül már a Pentagonnak is ők biztosítják a készleteket. A haverok egyre sikeresebbek és gazdagabbak lesznek, de mint tudjuk, pénzből soha nem elég…

Ezt a történetet az élet írta, a legtöbb dolog valóban így történt. Persze vannak apróbb változtatások, de azok a történet szempontjából nem igazán érdekesek. Az előzetes megnézése után simán azt lehet hinni, hogy megint csak egy átlagos „füvezős-piálós-hányós” baromságot kapunk, de szerencsére ez nem így van. Van benne egy kicsi Wall Street Farkasa, egy kis Másnaposok, de végül és nem utolsó sorban még eredetiség is.

Bizony, úgy látszik hogy ebben az esetben ez lett a siker kulcsa. Szerencsére nem egy átlagos vígjátékot kapunk, ez már az elején eléggé egyértelművé fog válni. Természetesen akadnak majd jó poénok szép számmal, de attól még érezhetjük, hogy ez jóval több mint egy sima komédia.

Talán épp a karakterek miatt. Ők ketten kicsit ellenetétes személyiségűnek látszanak. David csak alkalmi melóként tekint erre az egészre, mellyel megalapozhatja a családja biztos anyagi jövőjét. Ellenben Efraim nagyon mohó, a meló a mindene, és nem igazán ismeri a határokat. Nagyon érdekes karakterekről van szó, kiket érdemes figyelni a képernyő előtt töltött összes perc alatt. Egyéniségek, na. Csakúgy, mint maga a film, mely vicces jellege miatt itt-ott görbe tükröt mutat a társadalomnak is, bőven akad benne társadalomkritika. Persze a két összetevőt megfelelő mértékben igyekeztek keverni, hogy egy nagyon jó film legyen a végeredmény. Hála az égnek, szerencsével jártak.

A történet, mint mondtam a nagyon érdekes fajtából való, mely felkelti a nézők érdeklődését. Akár azzal a gondolattal is el lehet játszadozni, hogy ki mikor állt volna le a főszereplők helyében, mennyi idő után mondta volna ki azt, hogy ennyi már elég lesz. Nos, szerintem a legtöbben egészen biztosan nem ismertek volna semmilyen határt. Mint említettem, abszurd részekből nem lesz majd hiány, de a történetre ezek mellett is jellemző a logika.

Míg nálam a legtöbb vígjáték főként ezen bukik el, addig itt öröm volt nézni azt, hogy erre is odafigyeltek. Persze azt sem lehet kijelenteni, hogy egy hibátlan darabbal állunk szemben. A vége nekem személy szerint egy kicsit gyorsra sikeredett. Nem akciójelenetre gondolok, mely igazából talán ha egy akad a filmben, az is üldözős. Persze ez egyáltalán nem baj, az ilyesféléket nem vérzivatarral kell eladni.

Hisz, mint mondták, ők csak a háború kutyái, csak a fegyverekről gondoskodnak, de a frontvonaltól igyekeznek távol maradni. A vége felé már jelentős feszültségek is lesznek a fő karakterek között is. A nézők reménykedhetnek abban, hogy kibékülnek, de ezt a történetet a való élet írta, ahol bizony nagyon ritkán végződik valami happy endre. Természetesen én nem is vártam el a cukormázat, ennek a történetnek az kicsit sem állt volna jól. Helyszínek tekintetében gazdag a választék: Amerikában, Miamiból indul a kaland, de lesz itt keleti háborús övezet, meg még Albánia is, köztük egy kis Las Vegasi lazulással.

A színészek erejük teljében vannak. A két főszereplő Milles Teller és Jonah Hill. Mindketten elég népszerű és ismert filmekben is vállaltak már szerepet, szerintem mindenki ismeri őket, aki akár csak egy kicsit is érdeklődik a filmek világa iránt. Mellékszerepben itt van Bradley Cooper is, kit legfőképp a Másnaposokból ismerhetnek sokan. Nem tudom, kinek tűnt fel, kinek nem, de egy érdekes easter egget véltem felfedezni. Méghozzá azt, hogy a karaktere épp Las Vegasban jelenik meg először, ahol a fentebb említett vígjáték első része játszódik. Lehet, hogy én néztem ki túl sokat a dologból, de mi ez, ha nem egy húsvéti tojás?

A film tempója egyébként végig remek: néha gyorsabb iramot diktálnak, míg máskor nem annyira, mindig ahogy a helyzet megkívánja azt. Az elején jókat lehet röhögni a pároson, de a vége meg már inkább drámai, ami nekem tetszett. Viszont, bevallom, hogy kellemesen csalódtam, de az igazsághoz hozzátartozik az, hogy nem számítottam arra, hogy a végén milyen irányba viszik el a szálakat. Egy barátság végét is megérjük, s közben arra gondolunk: nem lett volna jobb, ha inkább béke honol köztük, és hagyják a pénzt a fenébe? Hisz már így is annyit összegyűjtöttek, melyből az unokájuk unokája is koktélokat szürcsölhet majd egy drága szigeten.

Szinte egyik vígjáték sem képes nálam arra, hogy a megtekintése után elgondolkozhassam a látottakon. Általában úgy van, hogy megnézem, oké, de pár jobb pillanatot kivéve hamar el lehet felejteni, főleg a középszerűeket és az annál rosszabbakat. (Ugye, kedves Hivatali karácsony?) Pedig a Haverok fegyverben képes volt arra, hogy emlékezzek rá, amiért óriási dícséretet kap tőlem.

Mert összegezve, ezt a filmet látni kell. Nem mondhatom, hogy nincsenek hibái, de a történet fondorlatos és érdekes egyben, a színészek pedig kiváló formájukat hozzák, plusz még az értéket is fel lehet lelni a látottakban. Így kell ezt! 2016-ban úgyis kevés volt a jó vígjáték, nagy öröm nekem, hogy a Haverok fegyverben nem okozott csalódást. Aki kedveli a komédiát, de nem zavarja (a vége felé) az erősebb drámai beütés, az csak és kizárólag jól járhat ezzel a remek darabbal.

 

Pozitívumok:

 

-remek főszereplő kettős

-abszurd, érdekes történet

-remek színészi alakítások

-elgondolkodtatja a nézőt

 

Negatívumok:

 

-kicsit gyors lezárás

 

 

 

Értékelés:80%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB