A Kritikairoda
Assassins Creed

Assassin’s Creed kritika

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

Játékból mindig kockázatos vállalkozás filmet készíteni. A két Hitman film borzalmas volt (főleg az utolsó), a Kaptár (Resident Evil) meg már az első epizód óta szenny. Besült a Max Payne is, az olyan borzalmakról meg ne is beszéljünk, mint amit például A király nevében. Ami eddig valamennyire is értékelhető volt az a Perzsia hercege és a Silent Hill első része, de a második már sajnos ott is hulladék volt. Aztán jött idén a Warcraft: nem volt hibátlan, de nagyon élvezhető és piszok látványos is egyben. Egy kicsit túlzsúfolt volt, de mindenképpen a legjobb játékadaptáció is. A kérdés az volt, hogy az Assassin’s Creed (innentől AC) képes volt-e arra, hogy letaszítsa az orkokat erről a trónról?

Nos, ez nem egy könnyű kérdés. Azonban ha mindenképpen választ kell rá adnom, akkor azt mondom, hogy nem, továbbra is a Warcraft maradt az éllovas. És még jó ideig ott is fog maradni, mert hogy nem a Kaptár (szerencsére) utolsó epizódja lesz jobb nála, az egyszer biztos. Kicsit szomorú is vagyok egyben, mert az hittem, hogy az AC lesz a definitív játékadaptáció, a legjobb mind közül. Persze az ezüstérem sem csillog olyan rosszul, de hát mint tudjuk az arany azért teljesen más kategóriába tartozik.

Pedig, az a helyzet hogy nem sok kellett volna ahhoz az aranyhoz. De előbb lássuk a részleteket! A történet szerint Callum Lynch egy halálraítélt, aki egy különös helyen tér maghoz. Rövidesen közlik vele, hogy nem börtönben van, de a segítségét kérik. Persze, arra már nem igazán van módja, hogy meg is tagadja a kérést. Azt szeretnék tőle, hogy csatlakozzon fel az Animusra, és éljen újra egy 500 évvel ezelőtti emléket. Aminek főszereplője egy assassin leszármazottja, bizonyos Aguilar. Lynch feladata az lesz, hogy szerezze meg az Éden almája nevű fegyvert, melyért a két rend, a Templomosok és az Assassin Testvériség már évszázadok óta harcban áll.

Alapvetően, a legnagyobb gond a filmmel az, hogy mintha nem is igazán értették volna meg, hogy mi is a játék lényege. Én játszottam az összes résszel, és úgy gondolom, hogy akkor igazán jó az AC, ha a történések nagy része a múltban játszódik, megtámogatva egy kis jelenkori szállal. Ennek ellenére itt a film több mint fele a jelenben játszódik, és csak kevesebb mint fele a történelmi szál. Ez már csak azért is nagy kár, mert a Spanyol Inkvizíció egy nagyon érdekes korszak, tele lehetőségekkel. Olyanokkal, melyeket fél óra alatt még az igazán kiváló zsenik sem tudnak véghezvinni.

A történelmi szál elképesztően izgalmas, látványos és bámulatos. Az a baj, hogy nagyon rövidnek érződnek, pedig figyelné a néző tovább is. A magam részéről azt sem bántam volna, ha az egész film történelmi korban játszódik. Mindennemű Animus, Abstergo vagy éppen jelenkori szál nélkül. A játék újabb epizódjaiban alig-alig kap jelentőséget a jelenbéli történet, talán itt is azt kellett volna jobban erőltetni. Lynch története közel sem annyira élvezhetetlen, mint amilyennek sokan lefestik, csak az a helyzet, hogy nagyon lassan, csak a közepe-vége felé akaródzik beindulni.

Mondhatni, olyan későn, hogy mire érdekelni kezd a karakterek sorsa, addigra már a stáblistát bámulhatom. Mondjuk a vége már a 2016-os szálnak is teljesen rendben van, izgalmas. Cal kap annyi jellemfejlődést, hogy az elején túl egyszerű karaktere elég érdekessé válik majd. Addigra együtt tudunk érezni vele, csak egy probléma van. Az, hogy az egész vége egy óriási nagy cliffchanger. Mindenki számított a folytatásra, de ez most még közel sem biztos. A film eddig nagyot zakózott az USA-ban, ennek oka nagy valószínűséggel a kritikusok visszhangja lehet. Azonban mikor én néztem, majdnem tele volt a terem, tehát abban reménykedem, hogy a második rész legalább a külföldi összegekkel együtt megvalósulhat majd.

Az legalább jó hír, hogy az alkotók tele vannak ötletekkel, a folytatás ha lesz valaha is, akkor a Hidegháború idején játszódna. Ha több lenne a múltbéli rész, és pár hibát kijavítanának, akkor egészen vevő lennék rá. Mondjuk szerintem a sok negatív vélemény azért is alakulhatott ki, mert a legtöbb véleményező valószínűleg nem gamer is egyben, tehát nem sok viszonyítási alapja lehetett. Pedig így, hogy az összes részt kivittem, bizony azt kell mondanom, hogy ez a film egy teljesen korrekt szórakozás lett. Sokkal többet nem kell várni egy popcornos élménynél, de valószínűleg erre nem is számít senki.

Azért is sajnálom, mert nem győzöm elégszer hangsúlyozni, de a történelmi részek egész egyszerűen kiválóak. A beleélést az is segíti, hogy ezen jelenetek alatt csak és kizárólag spanyolul beszélnek, így tényleg olyan az élmény mintha mi is ott lennénk. A történelmi akció pedig elképesztően hatásos, maga az AC rajongó valóra vált álma, és még annál is sokkal több. Egy kis időre az egyik játék főszereplőjét is láthatjuk, de csak egy emlékfoszlány szerű részben. Nem tudom, hogy ez kinek tűnt fel, de érdemes nyitott szemmel nézni, mert ezen felül is számos utalás felfedezhető. Még egy híres történelmi személy is szerepel pár percet, de egy olyan, kivel egyik eddigi játék alatt sem találkozhattunk.

Színészek terén viszont teljesen korrekt érzéseim vannak. Michael Fassbender alakításán nem múlott semmi, ő az aki a legnagyobb erővel és szívvel hozza mind jelenkori, mind assassin karakterét. Marion Cotillard mintha egy kicsit elfáradt volna a Szövetségesek után, legalábbis úgy fest, hogy nem igazán aktív részese az eseményeknek, sokkal inkább szemlélője. Ez részben igaz Jeremy Ironsra is, de ő a végén legalább több szerepet kap, még ha karaktere nem is lép ki egy átlagos gonosz árnyékából. A dialógusok azonban nem mindig életszerűek, bár azért ezt el lehet valamennyire nézni. Az legalább mindenképp dícséretes, hogy nem az egyik játék lett feldolgozva, hanem egy eredeti történettel rukkoltak elő. Mondjuk Fassbander az éneklést azért kihagyhatta volna, mert nem áll neki olyan jól, mint a két fiatalnak a Kaliforniai álom című filmben. De ezekkel együtt is azt mondom, hogy neki jár a legnagyobb pacsi, mert tényleg sokat dolgozott a filmen.

Összegezve: tökéletes játékadaptáció még mindig nincs, maradt az élen a Warcraft. De legalább az ezüstérem már a Testvériségé, ami voltaképpen nem is egy rossz teljesítmény. Kár, hogy nagyon sok a jelenszál, mert a múlt sokkal érdekesebb, akciójelenetei pedig kenterbe verik bármelyik ügynökös/akciófilmet. A színészek is teszik a dolgukat, de főleg Michael Fassbender. Tehát a filmtől nem szabad csodát várni, de bőven a korrekt kategória: azt a tényt nem lehet elvenni tőle, hogy addig elszórakoztatja a nézőt, ameddig a játékidő tart. Ennél többet viszont nem szabad várni tőle, főleg akkor nem ha valaki a játékok szeretete miatt döntene a megtekintés mellett.

 

 

Pozitívumok:

 

-fantasztikus történelmi részek

-remek akciójelenetek

-Fassbender alakítása

 

Negatívumok:

 

-kevés jelenet a múltban

-jelenkori szál, a végén óriási cliffchangerrel

 

 

Értékelés:60%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB