A Kritikairoda
A démon arca

A démon arca kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

2016 felemás volt horrorfilmek szempontjából. Az év elején bemutatkozó fiú szerintem nagyon nem lett jó, aztán jött az első résznél kicsit gyengébb, de még mindig piszkosul ijesztő és hangulatos Démonok között 2. Aztán nyáron kellemes meglepetés lett Az amikor kialszik a fény, a Vaksötét meg még nagyobbat szólt. Nem is olyan régóta látható a Bezárva című darab, de ezt inkább mindenki kerülje el a saját érdekében. Most pedig itt van A démon arca. Melynek előzetese után elgondolkoztam azon, hogy ebből mégis mi fog kisülni: úgy látszott, hogy a történet több mint sablonos lesz, de mintha valamilyen hangulata mégis lett volna. Végül nagy részben igazam lett, de ezt most bővebben is részletezem.

 

A történet egy megtört személy, Dr.Ember körül bonyolódik. A férfi segítségét kérik, mikor egy 11 éves fiút megszáll egy nagy hatalmú démon, és a legtöbb ördögűző már nem tudott segíteni neki. A férfi végül nagy nehezen beleegyezik abba, hogy segít. De csak azért, mert ennek az esetnek talán köze lehet az ő személyes tragédiájához is, mely nem hagyja nyugodni… A démon arca a horror műfajon belül nem lett nézhetetlenül rossz film, csak éppen mégsem az igazi.

A legnagyobb problémám pont az vele, hogy nem eléggé ijesztő. Márpedig, ha egy film műfaja horror, akkor ez nem lenne éppen rossz dolog. Ebben a tekintetben egyetlen egy(!) hatásos jelenet van, de jobban utánagondolva az is csak egy jumpscare. Más kérdés, hogy hangulat tekintetében azért valamennyire elmegy, legalábbis vannak olyan jelenetek, melyek már alulról súrolják a hatásos kategóriát. Az megint más dolog, hogy a történet egy az egyben másolás, több ikonikus filmből is kölcsön vettek ezt-azt.

Például megemlíthetném a kultikus Ördögűző 1.részét. Na, az alaptörténet egy az egyben azt másolja például, csak azért jócskán gyengébb kivitelezésben.  Azt mondom, hogy ha ilyen látható módon másolnak, akkor legalább tennék azt jól, ennél jobban. De nem csak a remek Ördögűző készítői élhetnek másolás gyanújával, hanem éppen azok is, kik az Insidious trilógiát hozták el nekünk. A plakát ugyan büszkén hírdeti, hogy az Insidious producerétől kapjuk meg ezt a filmet, de itt azért ennél többről van szó. Ha azt a címet adják neki mondjuk, hogy Insidious 4, én azt is simán elhittem volna. Új elemnek szánhatták a tudatalattiban való küzdelmet is, de ez sem teljesen úgy sült el, ahogy gondolták, épp az előbb emlegetett trilógiában lőtték ezt el nagyon hasonló módon, szóval nincs itt sok újdonság.

Egy kicsit még az Odaát című sorozatból is csentek el dolgokat, példának okáért ott van a démonok megjelenése. Nem túl egyediek, azt megsúgom. Annyi különbözteti meg őket a normál emberektől, hogy fekete a szemük. Na, a fentebb már említett sorozatban nem éppen pont ez jellemző rájuk szintén? A tudatalatti világ egy kicsit hasonló mint A rémálom az Elm utcában álomjelenetei, főszerepben a jó öreg Freddyvel. Én csak közepes mennyiségű horrort láttam eddig, közel sem az összes fontosat, de még így is sikerült ennyi turpisságot észrevennem. Hát akkor mennyit találhatott egy olyan személy, ki már látta a legtöbb fontos horrort? Jobb bele sem gondolni…

Azt mondom, hogy ha életedben már láttál legalább 5 horrort, akkor ez a darab semmi meglepetést nem fog okozni neked, félelmet meg főleg nem. Akiknek viszont idegen ez a műfaj, azok az ismerkedést nyugodtan kezdhetik ezzel a filmmel. Na, nem éppen azért, mert annyira jó lenne, de legalább valamennyire lightos, és garantáltan nem fog senki felriadni tőle az éjszaka közepén. Azért sajnálom, hogy ilyen lett a végeredmény, mert sokkal többet is ki lehetett volna hozni ebből. Valószínű, hogy akkor is nagyon sablonos lett volna, de azt mindenki megköszönte volna, ha egy kicsit ijesztőbbre veszik a figurát.

Bár azt nem lehet mondani, hogy gyerekbarát lenne ez a film, de a műfajban még kifejezetten enyhének számít. Mondjuk úgy, hogy épp elég rá a 16-os kör, de annál semmivel sem vészesebb. Azért is sajnálom még, hogy nem lett túl jó a film, mert azért van egy bizakodásra okot adó személy. Természetesen Aaron Eckhartra gondolok, aki voltaképpen elviszi a hátán az egész filmet. Ha ő nem játszott volna ilyen jól, akkor gondolkodás nélkül  dobtam volna a filmre mondjuk egy 20-25 pontot, de a remek alakítása miatt kicsit feljebb tornásztam a végértékelést.

Mint mondtam, a tudatalattis jelenetek ismerősek lehetnek, meg sablonosak is. Valamennyi hangulatuk azért van, csak éppen ijesztőnek megint nem ijesztőek. De legalább valamennyire izgalmasak az itt játszódó jelenetek, hála az égnek. Az is érdekes, hogy míg a valóságban hosszú haja van Eckharnak, de a tudatalattiban játszódókban már rövid. Ezt most nem negatívum gyanánt emeltem ki, mert direkt csinálhatták így, csak gondoltam megjegyezném.

Ami a karaktereket illeti, az átlagos szintet hozzák valamennyire. A főszereplő egész érdekes figura lenne, ha múltbéli száljára nem szinte végig csak utalgatnának, de még messze így is ő a legjobb karakter itt. Ha egy kicsit jobban odafigyeltek volna arra, hogy emberibbe, érdekesebbé tegyék, akkor pár százalékkal többet is adhattam volna a filmre annál, mint amit a végén meghatároztam.

Akkor itt lenne a végértékelés ideje! A démon arca nem minősíthetetlen, de nem is túl jó: valahol a két kategória között helyezkedik el nálam. Ha 1-2 dolgon csiszoltak volna, sokkal jobb és élvezetesebb is lehetett volna. Az alapötlet viszont így is érdekes, valamint Aaron Eckhart játékát tényleg csak dícsérni tudom. Nem úgy a törénetet, mely számtalan helyről másol, ami nem éppen egy előnyös dolog. Meg az sem, hogy a film horror létére egyáltalán nem mondható ijesztőnek. Nehéz helyzetben vagyok, mert nem tudom, hogy kinek is kéne most ajánlanom. Talán azoknak, akik most ismerkednek a horror műfajjal, akkor még meglepetést is okozhat talán. Mások viszont engedjék el, mert a Démon arca sablonos és felejthető film lett. Kár érte.

 

Pozitívumok:

 

-az alapötlet nem rossz

-Aaron Eckhart elviszi a hátán az egészet

 

Negatívumok:

 

-ismerős, kiszámítható story

-átlagos, de érdektelen karakterek

-egyáltalán nem lesz ijesztő

 

 

Értékelés:45%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB