A Kritikairoda
Zsivány Egyes-Egy Star Wars történet

Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet kritika

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… Azt hiszem, hogy mindenki emlékszik az 1977-es első Csillagok Háborúja epizódra, mely egyértelműen a filmtörténelem egyik legfontosabb darabja, a sorozat összességében a valaha volt legjobb sci-fi trilógia. Persze csak a klasszikusról beszélek, az újabb trilógia megmaradt az élvezhető, de a régiek nyomába nem érő kategóriában. A legtöbben megijedtek, mikor kiderült, hogy a 7.résztől kezdve a Disney tulajdonában van az univerzum. Azonban úgy néz ki, hogy nem kell félni: a hetedik rész, az Ébredő Erő egy új trilógia kezdete, valamint egy zseniálisan hangulatos nosztalgiabomba egyszerre.

Idén nem folytatják a történetet a fő szállal, helyette itt van az első, de biztosan nem az utolsó antológiafilm. A Zsivány Egyest akár nevezhetjük Star Wars 3.5-nek is, hisz az előzmény trilógia után, de még a klasszikus előtt játszódik.

Azt már a ’77-es filmben is tudta mindenki, hogy bátor lázadók egy csoportja megszerezte a Halálcsillag nevű tömegpusztító fegyver tervrajzát, ami egy fontos lépés volt az új remény felé. Ezt az eddig ismeretlen történetet mondja el nekünk a film, főszerepben Jyn Ersoval, egy fiatal lázadóval, aki apja keresése miatt is belekeveredik a játszmába. Hisz a kedves fater volt az, ki igaz hogy kényszerből, de elkészítette a Halálcsillagot. A feladat tehát adott: tudjuk, hogy az életveszélyes küldetés sikerrel fog végződni, de attól az odáig vezető út végig izgalmas és piszok látványos is marad.

Apropó látvány: ez a film egyik legerősebb pontja, de ettől még nem válik agyatlan filmmé. Már tavaly ilyenkor is rendkívül gyönyörű volt az Ébredő erő, de a Zsivány Egyes, ha lehet, még látványosabb. Azt nyugodtan mondhatjuk, hogy ebben a tekintetben bizony a valaha volt legjobb Star Wars film. Egyszerűen öröm nézni ezt a frenetikus látványt, garantáltan mindenki szája tátva marad majd tőle. Főleg a végénél, a film utolsó harmadában, ahol azt hittem, hogy nem tudják már fokozni, de mindig meg tudtak lepni 1-1 kimagaslóan gyönyörű pillanattal. Ami a 3D-t illeti, túl sokat nem tesz hozzá, határeset, hogy megéri-e, de szerintem 2D-ben sem lehet sokkal másabb az élmény. Persze ez csak az én egyéni véleményem.

Ami a történetet illeti, fordulatos, izgalmas és érdekes. „Én vagyok az apád” szintű meglepetésekre nem érdemes várni, egészen másfajta téren viszont remekel a végeredmény. A végét újra kellett forgatni, mert állítólag túl komor lett volna, ami már nem illik a franchise keretei közé. Én azért arra is kíváncsi lettem volna, remélem hogy a Blu-ray vagy DVD változatokra majd felteszik ezt is. A megközelítés tényleg más az univerzumon belül is, nem egy ezerszer látott Star Wars történetet kapunk. Szerintem ez az új irányvonal kifejezetten jót tett.

A főszálas epizódokban nagy valószínűséggel nem nagyon mernek majd elvonatkoztatni, ezért is olyan jó, hogy most már antológiafilmek is lesznek. A Han Solo eredettörténetét feldolgozót például kifejezetten várom, mivel hogy ő a kedvenc karakterem ebben az univerzumban. Új fajta az élmény tehát, engem kicsit a háborús filmekre emlékeztetett, ami nem is véletlen, mivel részben tényleg ez is volt a készítők célja vele. Ha össze kellene vetnem, hogy a két trilógia közül melyikre hasonlít mégis jobban, akkor egyértelműen a jobban sikerült, legendás klasszikus trilógiát mondanám. Valószínűleg nem nagy spoiler, mert már az előzetesek is elárulták, hogy Darth Vader is szerepet kap benne, bár nem éppen túl sokat. Habár ez egyáltalán nem probléma nekem, mert a meglévő jelenetei kifejezetten epikusak lettel, jó volt látni egy ikonikus karaktert, aki már ismerős mindenkinek.

Mert hogy a többiek bizony mind újoncok az univerzumon belül, velük eddig még nem találkozhattunk. Érdemes megfigyelni, hogy a Disney által készített eddigi két epizód mindegyikében nő a főszereplő, ellentétben ugye az összes többi előző résszel. Tavaly érdekes karakter volt Rey, és most Jyn is az lett. Jól alkották meg a karakterét. A mellékszereplők palettája eléggé változatos, habár nem mindegyikük kellőképpen kidolgozott. Túlságosan bonyolult karakterábrázolást nem várok el természetesen, bár erre fordíthattak volna több időt is. Mindenesetre többet nem panaszkodok, és inkább befogom a számat, átadva magam annak az élménynek, hogy az általam annyira imádott galaxis egy újabb történetét, fejezetét ismerhetem meg.

 

A zenék egészen jók lettek, bár annyira nem mint a klasszikus trilógiában, persze a hatását ennek ellenére is eléri. A színészek remek munkát végeznek, kiváló brigádot sikerült összehozni az első antológiafilmhez. A főszereplőt a remek Felicity Jones alakítja, akit nem is oly rég a kifejezetten érdekes Inferno című filmben láthattunk Tom Hanks oldalán. Aztán még mindenképpen meg kell említenem Mads Mikkelsen nevét is, ki az egyik legnagyobb kedvencem az európai színészek közül. Őt sem túl rég láthattuk a Marvel legújabb, szuperlátványos filmjében, a Doctor Strange című darabban, mely kifejezetten egyedi lett a hősök univerzumában. Mikkelsen szerintem nagyot játszott, bár csak a mellékszerep jutott neki, de azt szerintem kisujjból, profi módon tudta hozni.

Kicsit nehéz feladat önmagában értékelni a Zsivány Egyest. Aki most ismerkedne csak az univerzummal, az szerintem inkább ne ezzel kezdjen, mert épp két trilógia között játszódik a cselekménye. Persze azért élvezhető önmagában is, de mégis úgy tudja a legtöbbet adni nekünk, nézőknek, ha láttuk előtte az összes többi részt is, legalább egyszer. A klasszikus hármast meg tessék mindenkinek rongyosra nézni, mert tipikusan olyan filmélményről van szó, melyet nem lehet elégszer látni és átélni. Ami ezt a filmet illeti, azt hiszem hogy még simán lesz belőle klasszikus és kultfilm.

Azért, mert ha összegezem a dolgokat, akkor azt látom, hogy megint levettek a lábamról. És ezúttal még Jedik sem igazán kellettek hozzá, mert a fő lázadó karakterek is érdekesek. Kicsit lehettek volna összetettebbek is, és akkor azt mondanám, hogy ez a film van annyira jó, mint a klasszikus három film. Így viszont azt mondom, hogy velük szemben egy hajszálnyival alulmarad, de  ez legyen a legnagyobb baj. A Zsivány Egyes így is egy csupa szív, extra látványos film, tele remek és tehetséges színészekkel. Egy olyan, kellően zsivány filmélmény, melyet semmiképp se vonj meg magadtól, érdemes nagyvásznon látni. Mert, ami a legfontosabb dolog, az az, hogy az erő nagyon is vele van.

 

Pozitívumok:

 

-remek történet

-elképesztő látvány

-új, érdekes megközelítés

-egyedi karakterek

 

Negatívumok:

 

-pár karakter kidolgozatlan

 

 

Értékelés:85%

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB