A Kritikairoda
Szövetségesek

Szövetségesek kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

Már az első 5 perc után tudtam, hogy a Szövetségesek nem éppen egy mindennapi filmélmény lesz. Hát, tényleg nem lett az. Külön öröm, hogy hiába játszódik a cselekmény a második világégés alatt, a film egy pillanatig sem lesz kifejezetten háborús film. Bár, ami azt illeti, műfajilag kicsit nehéz besorolni, de erre majd még kitérek. A legfontosabb dolog azonban az, hogy a hangulat megvan az elejétől a végéig. Olyan ez, mint egy óda, egy szerelmeslevél Hollywood aranykorának, a lehető legjobb stílusban megírva. Egy olyan film, mely bár nem hibátlan, de mégis örömmel nézzük minden pillanatban.

1942-ben vagyunk, a főszereplő egy Max Vatan nevű hírszerzőtiszt. A férfinek egy Marian nevű francia kém oldalán kell likvidálnia egy magas rangú ellenfelet. A közösen töltött idő azonban rövidesen összehozza őket. Nem sokkal később össze is házasodnak, majd lányuk születik. Úgy tűnik, hogy boldogabbak nem is lehetnének, egészen addig, míg Max érdekes hírt nem kap. Ugyanis azt gyanítják, hogy a felesége egy német kém, tehát nem az, akinek eddig mutatta magát. A férfi természetesen ki akarja deríteni az igazságot…

Extra pont jár azért is, mert remek helyszíneket választottak. A Szaharában kezdünk, rövid idő alatt eljutunk Casablanca városába (vajon melyik klasszikusra akartak ezzel utalni? Vajon melyikre?), majd London következik a sorban, végállomásként. És be kell vallanom, hogy a film egy olyan formulát követ, mely működik, nagyon is. Egyáltalán nem a frontvonalon játszódik, a Világháború csak megadja a lehetőséget a történetnek arra, hogy az ki tudjon bontakozni. Ki is fog, de még mennyire! Érdekes eljátszadozni azzal a gondolattal, hogy mi, nézők végül mit is tettünk volna Max helyében.

Biztos lett volna, aki vakon hisz a nő ártatlanságában, míg mások inkább nyomozni kezdtek volna. Természetesen a történetben is az utóbbi következett be. Nagyon is együtt lehet izgulni a főszereplővel azért, hogy kiderüljön, hogy az egész dolog csak félreértés, de még mennyire. Egy-két pontban meg is próbálják majd összezavarni a nézőket, hogy semmi se látszódjon teljesen biztosnak. Hisz ki hinné el, hogy Marian egy német kém, ha egyszer erre eddig semmi sem utalt?

Még szerencse, hogy a gondolkodás mellett az is nagyon fontos, hogy a nyomozás végig izgalmas marad. Az egyik pillanatban még elhisszük, hogy a feleség tényleg nem teljesen őszinte, míg rá pár perccel már azt gondoljuk, hogy ugyan már, hisz ez szinte lehetetlen. Szinte egy láthatatlan, de jelen lévő feszültség van az egész film alatt jelen. De ez inkább csak hozzátesz az atmoszférához, mint hogy elvenne belőle. Ami a történetet illeti, szerintem nagyon jó. Egyszerre érzelmes, akciódús, drámai és romantikus is. Bár igaz, hogy belefért pár klisé is, de annyira nem sok, el lehet viselni. Például az elején túl hamar beleszerettek egymásba a felek, a vártnál sokkal hamarabb, ami számomra kicsit különös volt. Hiába vannak azonban ilyen dolgok, annyi nincs belőlük, hogy az a kritikámat súlyosan befolyásolja. Tehát mindent egybevetve elégedett vagyok a storyval. Valahogy így kell történetet mesélni: hogy lekösse a nézőket, és mindig tartogasson valami meglepetést, váratlan fordulatot is.

Mert azokból szerencsére itt akad, nem is oly kevés. A lezárás meg lélegzetelállító. Nem részletezem, de néztem egy nagyot, hogy be merték vállalni a komor lezárást, ejha. Erre aztán tényleg nem számítottam, de egy kicsit sem!  A színészi gárda megint egy hatalmas pozitívum. Brad Pittet még azok is ismerik, akik nem jártasak a filmek világában, hisz ő az egyik legismertebb, legkedveltebb színész. Hozzátenném, hogy nem is jogtalanul, én is számos filmjét láttam, és nagyon jól játszik. Személyes kedvencem tőle a Harcosok klubja. Egy örök klasszikus: aki még nem látta, az szégyenlje el magát, és menjen, nézze meg, de rögtön! Aztán ott van még Marion Cotillard, aki nekem a Nolan-féle Batman filmből ismerős, de még számos egyéb szerepe volt. Szerintem ő is nagyot játszott, Pittel remekül kiegészítették egymást.

Szemfülesebbek még azt is észrevehetik, hogy a film kicsit hasonlít ebben-abban Brad Pitt régebbi darabjai is. Másolásról persze szó sincs, csak érdekes dolog ezt megfigyelni. Például a második világégéskor játszódik, mint a nem is oly régi, Harag című darab. Bár a hasonlóság itt ki is merül, hisz az a frontvonal borzalmait szemléltette, nem úgy, mint a Szövetségesek. Gondolom, hogy a Mr. és Mrs. Smith című darabot is sokan látták. Engem egy kicsit néhányszor arra is emlékeztetett, mondom is hogy miért. Hát azért, mert ott is ilyen macska-egér harc volt, ahol a felek nem tudtak mindent biztosan a másik félről. De a Szövetségesek több és jobb is, mint az a film, minden tekintetben.

Erre szerintem a rendező, Robert Zemckis is garancia lehetett. Ha valaki nem tudná, olyan elismert és népszerű darabokat rendezett már, mint a Vissza a jövőbe trilógia, vagy éppen a Forrest Gump. Alapdarab az összes, nem kihagyni egyiket sem! Na, az elején már utalgattam rá, szóval most jöjjön a film műfaji hovatartozása! Hát, ez nem egy egyszerű feladat: azért, mert van benne egy kicsi ebből, egy kicsi abból, de éppen ezért lesz annyira egyedi és remek hangulatú. Kicsit kalandfilmes jellege van az elején, de van benne kb. 2 nagyobb akciójelenet is. Emellett működnek a drámai elemek is, de még a romantikus műfaj sem áll távol tőle, plusz a vége a jobb thrillerek hangulatát idézi. Ejha, ez aztán a színes műfaji kavalkád, ilyen jó koktélt is rég fogyasztottam már!

Azt mondom, hogy pár díjat simán be fog zsebelni ez az alkotás, talán még Oscart is. Persze az idei mezőny annyira nem gyenge, szóval ezt még majd meglátjuk. A filmet kissé beárnyékolta a Pitt-Jolie botrány is. Sokan arra gondoltak, hogy a balhé egyik oka az, hogy Pitt összejött Cotillarddal. Annyira nem is meglepő, hogy erre gondoltak, mert nagyon jól játsszák a szerelmespárt, azonban ennek nincs valóságalapja. Magának, a filmnek viszont annál inkább van: szerintem egy nagyon egyedi és érdekes élmény, annyi biztos.

Itt a végértékelés ideje! Különleges, egyedi, jobbnál jobb műfajok találkozása ez a mozifilm. Pár kisebb, tényleg apróbb sablon azért észrevehető, de ez nem a világ. Akit érdekel egy remek, személyes történet, remek színészi játékkal, az bátran szavazzon bizalmat a Szövetségeseknek. Az biztos, hogy nem egy 12 egy tucat darab, szerencsére. A hangulat is a helyén van, szóval azt mondom, hogy nézze meg mindenki, akinek az előzetese is tetszett, vagy éppen az írásom meghozta hozzá a kedvet. Még több ilyet kérünk a jövőben!

 

 

Pozitívumok:

 

-remek főszereplő páros

- eltalált műfaji kavalkád

-meglepően hatásos lezárás

-nagybetűs hangulat

 

Negatívumok:

 

 

-pár apróbb klisé

 

 

 

 

Értékelés:80%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB