A Kritikairoda
Tapló télapó 2

Tapló télapó 2 kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 év… Bizony ennyi idő telt el azóta, hogy Billy Bob Thornton felbukkant, mint mindenki kedvenc tapló télapója. A filmet azóta is kultusz övezi a legtöbb helyen, ami nem volt véletlen. Minden megvolt arra, hogy könnyesre röhögjük magunkat, mégsem lett belőle egy silány tucatfilm. Személy szerint nekem benne van a 10 kedvenc komédiámban, de persze ez a lista mindenkinek elég szubjektív.

Felmerülhet a kérdés, hogy mekkora bátorságra vall ennyi esztendő után folytatást készíteni, és hogy az megérte-e. Nos, szvsz teljesen megérte. Nem igazán értem azokat, kik leszólták a filmet. Nem kell tagadni, kapott az hideget-meleget egyaránt. Pedig az a helyzet, hogy megérte rá várni, bár nem biztos, hogy 13 évet kellett volna. Ez már mindegy, a lényeg az, hogy végre itt van a télapó!

A történet szerint az élet számára most sem éppen fenékig tejfel, már épp drasztikus módszerekhez folyamodna. Azonban Marcus, kivel előzőleg nem túl békésen váltak el, ajánlatot tesz neki. A törpe egy sok milliós bizniszt akar végrehajtani, de nem csak ketten vannak a buliban. Az előzőekben csak utalgattak rá, most viszont tényleg itt van főszereplőnk anyja, a nem éppen szent életű Sunny Soke is. Természetesen nem maradhatott ki Thurman, a (csak és kizárólag matematikai értelemben) felnőttkorba lépett kis gömböc sem. A feladat tehát adott: elvégezni a melót, a lehető legkevesebb hibával.

Bizonyára azért akadnak páran, akik látták az előző részt, legalábbis remélem. Aki kicsit is szereti a vígjátékokat, azok számára alapdarab. Ha nem hiszed el, olvass utána, nem régen írtam róla. A film megtekinthető az előző ismerete nélkül is, csak éppen nem érdemes. Nem csak azért, mert alapmű, hanem mert ezer és ezer utalás van, akár mélyen elrejtve, melyet csak akkor érthetünk, ha láttuk a 2003-as filmet is. Persze nem kötelező, de több mint ajánlott. Hisz Billy Bob Thornton is megkapta érte a Golden Globe díjat anno, amit bizony nem adnak oda minden alakításért.

A történet hasonlít ahhoz, amit az előző részben láttunk, talán túlságosan is. Persze, értem én, hogy nem akarták feltalálni a spanyolviaszt, de ez nem indok, hisz mégis eltelt annyi év. Nem azt mondom, hogy elégedetlen vagyok, mert nem vagyok az, félreértés ne essék. A történet még mindig jobb, mint egy mezei vígjátékban. A műfajban általában a folytatások nagyon gyengék, rosszabb esetben pedig nézhetetlenek. Ehhez képest a Tapló télapó második része nem esett bele ebbe a hibába. A történet nem hibátlan, de bőven hozza a korrekt színvonalat. Elvégre, láttunk már nem is egy vígjátékot, ahol story nem is nagyon van, a filmet ezzel viszont egy pillanatig sem lehet vádolni.

Vannak azonban dolgok, melyek tekintetében a film simán rálicitál az első darabra. Például ott van a rengeteg káromkodás, szitokszó. Ha lehet, most még több, még változatosabb, alap hogy cenzúra nélkül. Külön dicséret a magyar szinkronért, hála az égnek nem fogták magukat vissza a srácok és a lányok. Tapló mikulásunk hangja is maradt az eredeti, ami számomra óriási piros pont.

Aki viszont nem kedveli az alpári beszédet, véletlenül se nézze meg, mert jobb esetben 5 perc után fogja elhagyni a termet. Ahogy télapó mamája megjegyzi egyszer: nem lesz politikailag korrekt. Mint ahogy a film sem az, meg sem próbál az lenni, de voltaképpen pont ez áll jól neki. Azt mondtam már, hogy bőven kellett a 16-os karika? Ahogy az előző, úgy ez sem egy gyerekfilm, de szórakoztató, és szerintem a lényeg továbbra is ebben rejlik.

Továbbá újdonságok, ha nem is sok van, télapónk anyja közéjük tartozik. Előzőleg a Willie-dagi párbeszédek voltak a legjobbak, most feljön hozzájuk az anyja-fia dialógusok sok sora is, bravó. Billy Bob Thornton, csak úgy mint évekkel korábban szárnyal, ez az ő tökéletes szerepe. Szemmel láthatóan élvezi a bolondulást, mi meg nagyokat nevetünk. Az idei év egyik legnagyobb vígjátékos egyénisége egyértelműen ő. A többiek is nagyon jók, mind az újak, mind a visszatérők. Előbbiek táborában van Kathy Bates is, kit valószínűleg nem kell bemutatnom. Itt is kiváló munkát végez. Természetesen tiszteletét teszi Tony Cox (törpe) és Brett Kelly (dagi) is. A karakterek továbbra sem koptak meg, vannak annyira érdekesek, hogy legyen értelme a visszatértüknek.

Következzék hát egy nagyon fontos kérdés, nevezetesen: jobb-e ez a folytatás, mint a kultfilm előd? Röviden és tömören nem, bár ez a kérdés nem olyan egyszerű. Itt már egyértelműen nincs jelen az újdonság varázsa, de ez legyen a legnagyobb baj. Csak nagyon kevéssel marad el attól, az hogy végül kisebb pontszámot adok, csak az ismétlésnek tudható be. De nem sokkal ám, mert alapvetően elégedett vagyok mikulásunk második eljövetelével. Ami a lezárást illeti, szerintem egy kicsit rossz irányba mentek el, és eltúlzott lett. Ez csak az érdemi cselekmény úgy kb. utolsó 5 percét érinti.

Teljesen nem lett elszúrva, csak hát másra számítottam, na. Lehet, hogy valakinek kifejezetten be is fog jönni a végkifejlet. Több negatívumot viszont keresve sem találtam, ami azt jelenti, hogy sokkal jobb darab, mint egy átlagos folytatás. Mert ez nem csak egy átlagos folytatás, de nem ám. Billy Bob Thornton életében most először(!) fordult elő az, hogy folytatásra írt alá. Az, hogy ezt megtette, szintén bizonyítja, hogy egy nem mindennapi darabbal állunk szemben.

Az első részhez DVD-n volt Rendezői Változat, ami most sincs kizárva. Ez tartalmazott olyan részeket, melyek mozis forgalmazáshoz túl „kemények” lettek volna. Ha itt is lesz ilyen, akkor bele sem merek gondolni, hogy milyen lesz az. Viszont hé, vevő lennék rá! Külön pozitívum a leszűrhető tanulság, mondanivaló két cifrább káromkodás közt. Persze elsősorban vígjátékról beszélünk, de néha nem árthat a sorok közé látni. Figyeljünk hát rendesen, ez a tanácsom.

Következzen akkor az összegzés! Az elsőt nem szárnyalja túl (de csak kevés kellett volna), Billy Bob Thornton viszont tényleg szárnyal, és a poénok legtöbbje tényleg üt. Persze van, amelyik mellément, de kifjezetten kevés, az emlékezetesek miatt úgyis elfelejtjük őket. Ha kedveled a vígjátékokat, netalántán imádtad az első részt is, akkor ez minden kétséget kizáróan a te filmed lesz, és meg kell nézned. Csak arra vigyázz, hogy nehogy te is olyan ajándékokat találj a cipődben, mint Thurman… Egy, a filmre szóló mozijeggyel viszont véleményem szerint kifejezetten jól járnál!

 

 

Pozitívumok:

 

-Billy Bob Thornton szárnyal

-remek karakterek

-vicces story

-megtartja az előd szellemiséget

 

Negatívumok:

 

-túl ismerős történet

-túlzásba vitt lezárás

 

 

 

 

Értékelés:75%

 

 

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB