A Kritikairoda
Az utolsó emberig

Az utolsó emberig kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

Vannak olyan filmek, melyek nem bonyolítják túl a dolgokat. Egyszerűen csak adott egy alapszituáció, pár karakter, köztük remélhetőleg egy érdekesebb főszereplő, 1-2 remek akciójelenet, meg persze végül de nem utolsó sorban jó színészek. De megesik az, hogy a dolgok a maguk egyszerűségében is megállják a helyüket, ez az eset pedig pontosan egy olyan eset. Egy tanácsom lenne, ha meg akarod nézni a filmet: ne vedd azt túlságosan komolyan, és akkor nagyon jól fogsz majd szórakozni.

Egész egyszerűen van, hogy a nézőnek ennyi is elég: az eredeti címén Blood Father néven futott alkotás ugyanis tipikusan egy bűnös élvezet kategória. Persze a műfajban hamar eszünkbe juthatnak ilyesféle alkotások, ahol az öregfiúk fegyvert fognak valamelyik szerettük (általában a lányuk) védelmében.

A műfaj legnagyobb klasszikusa talán azóta is az Elrabolva 1.része, melyet később követett 2 élvezetes, elfogadható, de az első nyomába nem érő darab. Meg közben jött egy Gunman című, semmi extra, de korrekt darab, Sean Penn főszereplésével: lám, ő is beállt a lövöldöző öregfiúk táborába. Most pedig követi őket Mel Gibson, az egykori Mad Max is, aki mostanában inkább rendezéseivel bizonyított. Ami a történetet illeti, nem akarom túlbonyolítani a dolgokat: nem teszik ezt a készítők sem, meg amúgy se lenne semmi értelme neki.

Adott a macsó öreg főszereplő, Link, aki egyedül tengeti napjait egy lakókocsiban, ahol tetoválószalonja van. A figura már jó ideje nem találkozott a lányával, ám egyszer csak váratlanul felbukkanik nála a Lydia nevű hölgy. Nem véletlenül kereste meg az öregét, lévén drogdílerek üldözik őt, és a fater maradt az ő talán legnagyobb lehetősége arra, hogy életben maradjon. Vérapu pedig természetesen mindent meg is tesz azért, hogy biztonságban tudhassa rég nem látott csemetéjét. Ha kell, akkor kiírtja a rosszfiúkat, az utolsó emberig… Élvezetes, ugyanakkor minden kétséget kizáróan sablonos formula ez, mely eredetiséget nem kifejezetten tartalmaz, de ennek ellenére is kifejezetten jól működik. Legalábbis, ami engem illet, eléggé jól szórakoztam a játékidő alatt, kikapcsolódásnak tökéletes volt. Olyannyira, hogy ezek mellett simán el tudtam feledkezni a sablonokról, még ha akadtak is.

Mert kétséget kizáróan akadtak. De, mint ahogy látható, amíg Mel Gibson itt van, addig nincs itt semmi baj. Kiválóan játssza a megtört, ugyanakkor lányáért bármire hajlandó kiégett csávót, zsigerből hozza ezt a szerepet. Nem biztos, hogy mindenkinek jól állt volna ez a karakter, de ő egyike azon színészeknek, akik képesek voltak sikerre vinni ezt.

A színész nem éppen rózsás időszakon van túl (alkoholproblémák, és a többi, és a többi…), de annak mindenképpen örülni kell, hogy ezt a filmet tető alá tudta hozni. Kár lett volna, ha nem készül el, én legalábbis mindenképpen ezen a véleményen vagyok. A lányt Erin Moriarty alakítja, aki nekem legjobban a Törvény embere, ismertebb nevén True Detective című HBO sorozatból ismerek. A legfontosabb dolog az, hogy kettejüknek sikerül összhangba kerülni, az egyszeri néző akár még azt is simán elhiheti, hogy tényleg egy valódi apa-lánya párossal van dolgunk. Bravó, szép munka volt! A másik dolog meg, hogy remélem Gibsont látjuk még legalább egyszer főszerepben, mert ha egy ilyen áltagos történetű filmből is a legtöbbet hozta ki, akkor igazán tudhat valamit a csávó. (Következő rendezése itthon év végétől a mozikban, Fegyvertelen katona címen. Különleges lesz, érdemes csekkolni az előzetest!)

Azonban nem kell a dologhoz túlságosan komolyan hozzáállni, mert akkor, mint ahogy fentebb megemlítettem azt, garantáltan értékelni fogjuk ezt a kicsit kevesebb, mint másfél órát. Várjunk csak, hogy micsoda: kevesebb kicsivel, mint másfél óra? Ha pontosabb akarok lenni, akkor körülbelül, stáblista nélkül olyan 82-83 perc. És valljuk be, hogy ez bizony egy kicsit kevésnek érződhet, azonban valahogy mégsem ez a helyzet. Az ilyen, egyszerű cselekménnyel rendelkező, de izgalmas akciófilmeknek ugyanis szvsz bőven elég 80-100 perc, hisz a végeredmény nagy eséllyel ugyanoda fog eljutni, vagy legalábbis nagyon közel egymáshoz.

De legalább az oda vezető út végig érdekes, sőt mi több eléggé stílusos is lett! Melnek nagyon jól áll az öreg keményfiú szerep, beszólásait később akár majdnem annyira idézhetjük is, mint például Bryan Mills legendás monológjait az Elrabolva sorozatból. Egyébként, ha így nézzük, akkor az Az utolsó emberig a legjobb Taken film az első epizód óta, ami annyira nem is kis szó.

Mint már említettem, a történet nem éppen legnagyobb erőssége, de egy közepesnek még az is elmegy. Külföldön kedvelték a népek (még ha nem is ez volt Mel legnépszerűbb filmje az évek során, de megtalálta a közönséget), a kritikusok is elismerték, hogy pokolian szórakoztató. E dolgok miatt számomra eléggé érthetetlen az, hogy itthon csak kb. 2,5 hónappal később mutatták be, a tengerentúlon már a nyáron megvolt a premierje. Mindenesetre az is szép gesztus, hogy végül elhozták a mozikba, érdemes megnézni. Titokban féltem attól, hogy végül az 1000 forintos árcimkés, ömlesztett polcos DVD-k közt végzi karácsony táján, de végül semmi nem lett belőle. Azért Mel Gibson mégsem ezt érdemelte volna, ugye?

Az sem mellékes, hogy a végeredmény, pár társával ellentétben egyáltalán nem hajlik át abszurdumba. Főhősünk soha nem hatástalanít egyszerre 20 embert pusztán az ökleivel, amennyire elvárható, annyira meg is marad a film reálisnak. Az apa-lánya jelentekért, dialógusokért meg megint jár a piros pont, mert ötletesen lettek összerakva, kihozták belőlük a legtöbbet. A lezárás szerintem kellőképpen ötletes lett, legalább itt tényleg el is kerülték a súlyosabb sablonokat, kliséket. Szóval akkor a kérdés az maradt változatlan: megéri-e megnézni a filmet?

Én azon a véleményen vagyok, hogy ha szereted a stílusos, helyenként vicces akciómozikat, akkor semmiképpen se hagyd ki. Nem ez lesz Mel Gibson életének legnagyobb alakítása (azt már elvitte Mad Max), azonban szerepében annyira badass (és erre nincs enyhébb kifejezés!), hogy azt már el sem lehet hinni. Ezeken felül csak a címválasztással lőttek egy kicsit itthon mellé, de az már legyen a magyarok baja, mert nem a film problémája az. Egyébként meg nézzétek meg, mert az oldschool akciófilmek, és Mel Gibson rajongói nagy valószínűséggel elégedetten fogják elhagyni a mozitermet… az utolsó emberig.

 

 

Pozitívumok:

 

-Mel Gibson badass, ennek csak örülni tudunk

-kevés, de jóféle, oldschool akció

-stílus az elsőtől az utolsó percig

-remek tempó

 

 

Negatívumok:

 

-átlagos történet és gonoszok

-előforduló klisék, sablonok

 

 

 

 

Értékelés:75%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB