A Kritikairoda
A Könyvelő

A Könyvelő kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

A Könyvelő című film egy igencsak különleges darab. Ha jobban belegondolok, akkor elmondhatom, hogy mostanában nem igazán láttam ennyire sokszínű műfaji kavalkádot. Ezért már alapból jár az elismerés, hisz az nem egy rossz dolog, ha a pénzünkért nem csak egy átlagos akciófilmet kapunk. És hála az égnek erről szó sincs, hisz a filmről sok mindent lehet mondani, de azt már nem éppen, hogy átlagos darab lenne. Szerencsére, természetesen.

A történet szerint Christian Wolff csak egy átlagos könyvelő, akivel nem történik semmi különös, ez azonban csupán csak a látszat. Valójában a férfi nagyon különös: sokszorosan okosabb egy átlagos embernél, ugyanakkor eléggé szűkszavú és precíz is. Ezt az adósságát kamatoztatja is, hisz a maffiának ő mossa tisztára a pénzét, ami természetesen jelentős profittal jár. De sokan vannak abban a táborban is, akik holtan akarják látni…

Többet nem akarok írni a storyról, mert tényleg vannak benne jelentősebb fordulatok és meglepő történések, melyeket inkább éljen át mindenki maga. Aminek mindenképpen örültem, az az hogy az eleje rendkívül rejtélyesen és érdekfeszítően épül fel, találgatásra ösztönözve a nézőket arról, hogy mi is fog történni a későbbiekben. A kezdés ugyan kicsit lassú, de ez így jól is áll neki, nem biztos, hogy a gyorsabb jelenetek váltak volna az előnyére. Szerintem nem sokan gondolták volna, hogy egy könyvelő élete ennyire izgalmas, bár tény, hogy ő nem csak egy átlagos szakmabeli.

Az egyébként remek visszaemlékezős jelenetek során jobban is megismerjük a főszereplő gyerekkorát és múltját, mely nem volt éppen egy leányálom. Nagyon fontos szólni arról is, hogy e műfaji kavalkád nagyon érdekes. Az elején inkább thriller jellege van a dolognak, de később bőven lesznek benne krimi elemek, a végén pedig átmegy a formula akciófilmbe. Ja, és közben még lesznek egészen erős drámai jelenetek, valamint az alapvetően komor hangulat ellenére még pár jóféle poén is akad.

Tehát aki nem szereti a monoton filmeket, az a Könyvelővel már biztosan jól fog járni, talán azt is lehet mondani, hogy nem is egyféle filmre kapunk jegyet a pénzünkért. Az idei évben ez a második filmje főszereplőként Ben Afflecknek a Batman Superman ellen után, de pár perc elejéig felbukkant az Öngyilkos osztagban is, szintén a denevérruhás igazságosztóként. Jó látni, hogy a remek színésznek ilyen termékeny időszaka van, ráadásul jövőre jön az Éjszakai urai című gengszterfilm, melyben nem csupán főszereplő, de egyben rendező is lesz. Engem ott az előzetes alapján már a hangulattal azonnal megvettek.

Továbbá elég fontos szerephez jutott Anna Kendrick is, kinek a karakterét nem túlzottan fogjuk megismerni, de ez a színésznőt természetesen nem fogja megakadályozni abban, hogy remek munkát végezzen Affleck oldalán. Tehát alakítások szempontjából a Könyvelő egy nagyon is remek alkotás lett.

  Érdekes, hogy főszereplőnk már-már emberfeletti erővel bír, legalábbis pár jelenet alatt nagyon könnyen ezt a következtetést lehet megvonni. Lényegében ő is egy Batman, csak éppen denevérruha helyett fegyverekkel fogjuk őt látni. A viccesebb részek ellenére sem lesz egy könnyed film, hisz számtalan lövöldözés, valamint a vér is hozzájárul ahhoz, hogy a 16-os karikát teljesen jogosnak érezhessük, de ez nem csoda, hisz már a tengerentúlon is R-rated volt. (Vagy inkább maradjunk annyiban, hogy a Könyvelő után sokszor marad  egy kis agyvelő…)

Természetesen mint ahogy fent említettem, a dráma is fontos szerepet fog majd benne játszani, az egyik film végi fordulat is ehhez fog kötődni. Igazából tényleg nem nagyon lehet kitalálni, hogy mi fog történni: én valami hasonlóra számítottam, de igazából magam sem tudom, hogy miért. Ez nem volt több, mint egyszerű megérzés, mely valahogy mégis bejött. Érdekesek azon jelenetek is, mikor Wolff messziről lövöldöz az almákra, melyeket előtte hangulatjelekkel lát el, szerintem viccesek voltak. Van pár verekedős és fegyveres rész, ahol azt hihetjük, hogy emberi erre már nem lehet képes. Elég csak például azt nézni, hogy egyik támadója késes támadását mivel fogja megakadályzoni a Könyvelő. Hát, nem éppen egy veszélyesnek látszó fegyverrel, mely az ő kezében mégis halálossá fog válni.

Külön öröm, hogy elég ötletes mellékkaraktereket is pakoltak bele, ez egy olyan dolog, melyre a legtöbb film ma már nem túlzottan koncentrál. Az viszont nem volt éppen jó ötlet, hogy volt pár eléggé követhetetlen jelenet, mely csak később vált valamelyest érthető, de legalább úgy látszik, hogy ezzel a dologgal is foglalkoztak. A lezárás szerintem kellőképpen stílusos és akciódús lett.

Ha minden áron muszáj lenne besorolnom a filmet, akkor azt mondanám, hogy akció-thrillerrel állunk szemben, persze a helyzet azért közel sem ilyen egyértelmű. A film kétharmadáig inkább a thriller elemek fognak dominálni, míg a vége egyértelműen akciósabb irányba fog menni. Hogy ez kinek tetszik és kinek nem az megint más kérdés. Szerintem jó lett a vége is, csak egy kicsit a lassan felépített jelenetekhez képest túl gyorsnak érződött, mondhatni hogy „durr bele a lecsóba” módon.

 Aki a pörgős, megállásmentes fegyveres harcokat szereti, azok számára a Könyvelő talán csalódásnak tűnik majd, bár szvsz egyáltalán nem ez a helyzet. Nagyon is értékelem azt, hogy nem csak egy sima akciómozit kapunk. Valószínűleg minimum Ben Affleck neve miatt arra is tódultak volna a népek, így külön bátorságra vall az, hogy ezt be merték vállalni. Ilyen szempontból sokkal többről beszélhetünk, mint egy átlagos film, inkább olyan, mint egy koktél: van benne egy kicsi ebből, egy kicsi abból is, a végeredmény pedig pontosan emiatt lesz egyedi és különleges. Nem mondhatni, hogy teljesen hibátlan lenne, de azok inkább aprók és csak a nagyon kritikus szemnek fognak feltűnni, de ott sem annyira, hogy az élvezhetőség rovására menjen. Vagy mondhatnám azt is, hogy ha minden alkotásban csak ennyi hiba lenne, akkor sok bajunk nem lenne nekünk, filmkedvelőknek. Akik a tucatfilmek hívei, ne nagyon válasszák ezt az alkotást: ezek után talán nem mondok újat, ha azt állítom, hogy a fentebb említett dolgok összessége miatt nekik nem fog tetszeni.

Aki viszont végre egy olyan művet akar, mely egészen egyértelműen nem 12 egy tucat, akkor nyugodt szívvel üljön be a Könyvelőre. Mely így lett az idei év egyik legfontosabb meglepetésfilmje, ami ugyan valószínűleg nem fog olyan bevételt elérni, mint a Marvel/DC szuperhősmozik , de megtalálja az utat a néző szívéhez. Ha valami mást, egyedit akarsz (amilyen voltaképpen a főszereplő is), akkor a megtekintését illetően ne habozz egy másodpercig sem, mert a Könyvelő az idei év egyik kellemes meglepetése.

 

 

 

Pozitívumok:

 

-Ben Affleck

-meglepő, váratlan fordulatok

-több műfaj remek egyvelege

-remek tempó végig

 

Negatívumok:

 

-pár nehezen követhető rész

-izgalmas, de elsietett lezárás

 

 

 

 

Értékelés:75%

 

 

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB