A Kritikairoda
Inferno

Inferno kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

Dan Brown 2013-ban kiadott, azonos című regénye alapján készült az Inferno című film, melyben Tom Hanks harmadszorra is Robert Landgon professzor bőrébe bújik. Az elődök, nevezetesen az Angyalok és démonok és a Da Vinci-kód eléggé ismert volt mind írott, mind filmes formában. Sokan a könyveket is nagyon kritizálták, főleg a tengerentúlon, az egyház nagy fokú támadása miatt. Az  azonban kétségtelen, hogy nagyon sokan kíváncsiak voltak ezekre a történetekre.

Személy szerint a könyvekhez még nem volt szerencsém, de mindenképpen tervezem majd elolvasni őket. Érdekesség, hogy az Inferno előtti kötetet, mely Az elveszett jelkép címet viseli, nem készítették el filmben. Az alkotók elkezdték ugyan, ám állítólag nehéz lett volna adaptálni a regényt, így inkább átugrották azt. Helyette viszont itt van a legutóbbi könyv mozgóképes változata, mely nem lett ugyan hibátlan, de sok tekintetben a legjobb az eddigi 3 darabból.

A történet szerint a professzor egy kórházban tér magához, és nem emlékszik semmire. Fejsérülése van, valamint azt is meglepődve tapasztalja, hogy Firenzében van, de fogalma sincs arról, hogyan is került oda. Hamarosan fegyverrel rontanak rá, így menekülnie kell. Társául szegődik az orvos, aki szemtanúja az esetnek, és kénytelenek együtt menekülni. Meg kell fejteniük egy gyilkos rejtélyt, át kell látniuk az összeesküvéseken, ám az idő nagyon szorít. Csak egy dolog biztos: Dante Pokol című műve valahogy a segítségükre lesz…

Ja, meg az is egészen egyértelmű, hogy a 2 óra alatt rengeteg fordulatra számíthatunk majd. Legalábbis azok biztosan, akik hozzám hasonlóan még nem olvasták a regényt. Állítólag eszközöltek némi változást az eredetihez képest, de erről majd később. Egy számunkra igen csak fontos ténnyel folytatnám, mert lehet, hogy vannak még, akik nem tudják. Nevezetesen azt, hogy a film egy kis részét hazánkban, azon belül is Budapesten forgatták. Igazából nem sok idő, még viszonylag a történet elején, és nem is több 10 percnél, de számomra ez a tény attól még ugyanúgy örömteli marad. Manapság egyre több a részben hazánkban forgatott darab, például nemrég itt volt a remek Vaksötét is, remélem hogy a jövőben is meg fogják majd tartani ezt az jó szokásukat. Mint ahogy ezeken kívül is vannak dolgok, melyek bizakodásra adnak okot.

Tom Hanks ugyanis szerintem nagyon jó a szerepében, immáron harmadjára is kiváló munkát végzett, mint szimbólumkutató prof. Öröm látni, hogy Hanks sok társával ellentétben nem áll le, és mostanában is ugyanúgy időről időre szállítja a jobbnál jobb filmeket. Elég csak a tavalyi, minden tekintetben zseniális hidegháborús thrillerre, a Kémek hídjára, vagy éppen a nem is oly régen bemutatott Sullyra gondolnom. Mindkettő kihagyhatatlan darab, és nem csak a színész rajongóinak.

Aki ezúttal is egy új hölgyet kapott társa mellé, akit Felicity Jones alakít. Szerintem az ő szerepe is nagyon rendben van. Érdekes továbbá az is, hogy enyhe formában, de jelen van a humor is, még annak ellenére is, hogy alapból egy kifejezetten komoly történetről van szó. Sőt, mi több szerintem ez a film a 3 közül eddig a legkomorabb hangulatú. Ehhez képest az USA-ban kifejezetten alacsony, 13-as karikát kapott. Ez azonban nem akadályozta meg a készítőket abban, hogy kifejezetten ijesztő, sőt horrorisztikus jeleneteket is tegyenek a filmbe. Langdon professzort ugyanis néha látomások fogják kísérteni, melyek nem is kicsit erőszakosak és ijesztőek, sőt kicsik számára felkavaróak lehetnek. De ebbe inkább ne menjünk bele, spoileres terület, nem is kicsit.

És hogy ezeken kívül mit szerettem még a Dan Brown könyvéből készült filmeken? Hát többek között például azt, hogy remek helyszíneken játszódtak. A Da Vinci-kód Franciaországban, az Angyalok és Démonok meg a Vatikán területén, valamint Romában is. Jelenlegi alanyom, mint ahogy fentebb említettem, Firenzében kezd. Aztán eljutunk Velencébe is, ami nálam óriási piros pont. A várost kétszer is bejártam oda-vissza, és ha rövid idő erejéig is csak, de jó volt azt újra látni szélesvásznon is. Sőt, a finálé pedig Törökországban játszódik, szóval hőseink nem kis utat tettek meg.

Apropó, ha már a lezárásról ejtettem szót, akkor lássuk hogy az voltaképpen milyen is lett. Mint mondtam, van némi változás állítólag az írott és a filmes verzió között. Az szinte mindenki kiemelte, hogy papíron sokkal bevállalósabb és másabb a vége, bár én ugye ezt még nem tudhatom. Az viszont tény, hogy maga a lezárás az egyszerűség érzetét kelti, nem feltétlenül pozitívan értve. A legtöbb puskaport ellövik a fináléig, de legalább izgalmasan és váratlanul teszik meg azt. Félreértés ne essék, én fél szóval sem mondom azt, hogy rosszul lett megrendezve a vége, csak éppen túlságosan is kiszámítható. De ezen talán mindenki túl fogja magát tenni, mert nagy egészében az Infeno rejtélyesen kellemes, de mégis feszült kis film.

Azt is megemlítem, hogy a mellékkarakterek között sok maradandó nem akad. Pedig akad itt minden fajta, melyre lehetett vagy éppen nem lehetett számítani, minek is kéne azonban ilyen, ha egyszer itt van főszerepben Tom Hanks, aki összességében olyan remek munkát végez, hogy még ezt is feledtetni tudja velünk. Továbbá azt is fontos megemlíteni, hogy mivel Langdon amnéziás, ezért ez egészen új ízt kölcsönöz a történetnek.

Arra gondolok most, hogy e miatt a prof többé már nem csak egy egyszerű szimbólumszakértő, aki nyomoz, hanem nagyon is az események középpontjába kerül, amit mi, nézők nem tudunk bánni.  Ezek után nagyon remélem, hogy az Elveszett jelkép is kap filmet, jó lenne.

Összességében ahogy az előző Langdon kalandokkal, úgy az Infernoval is meg vagyok elégedve. Ha sorba kellene raknom őket, akkor azt mondanám, hogy a legjobb bizony ez a film, ezt követi kis lemaradással a Da Vinci-kód, valamint azt az Angyalok és Démonok. De nagyon sok különbség nincs a 3 film között, inkább csak apróbbak, szóval ha tetszettek az előzőek, akkor ez is fog. Ha pedig már azok sem, akkor felesleges várnod a sült galambra és a csodára.

Szóval ezek alapján könnyen el lehet dönteni, hogy érdekel-e vagy sem, én a magam részéről egyáltalán nem bántam meg azt, hogy jegyet váltottam rá. Nagyon szeretem az eféle, múltba jelentősen visszanyúló, összeesküvéses történeteket. Ha hozzám hasonlóan kedveled Tom Hankset és/vagy az előző részeket, akkor bátran nézd meg az Infernot is, mert jó eséllyel nem fogsz majd csalódni. 

 

 

 

Pozitívumok:

 

-Tom Hanks

-érdekes, izgalmas story

-végig remek tempó

-váratlan fordulatok

 

Negatívumok:

 

-közepes mellékkarakterek

-átlagos lezárás

 

 

 

 

 

Értékelés:75%

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB