A Kritikairoda
A lány a vonaton

A lány a vonaton kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

Paula Hawkins írta a Lány a vonaton című regényt, mely 2015-ben rögtön az eladási listák élére lépett, és nem túlzás azt állítani, hogy megrázta a világot. Köszönhette ezt annak, hogy egy végig fordulatos és érdekes karakterekkel operáló történet volt, mely nagyon realisztikusan mutatta be a történéseket. Valamint az sem volt mellékes, hogy a krimik és a lélektani thrillerek kedvelői egyaránt megtalálhatták a számításukat a remek regényben. Természetesen én is elolvastam, és csak jót tudok róla mondani, ajánlott olvasmány mindenkinek.

A könyv körül már akkoriban is hatalmas hype alakult ki, hogy még annak hivatalos megjelenése előtt(!) bejelentették, hogy készül a filmváltozat is, a főszerepben a remek Emily Blunttal. Végső soron érthető, hogy addig akarták ütni a vasat, amíg forró, és tény az is, hogy miután befejeztem a regényt, nagyon várni kezdtem a szélesvásznú változatot is. Ebben az is nagymértékben közrejátszott, hogy egy nagyon profi és érdekfeszítő előzetest raktak össze, melynek láttán minden krimirajongó elégedetten dörzsölhette a tenyerét.

Magam is meglepődtem azon, hogy hiába ismertem a történetet, valamint annak végét és fontosabb fordulatait, de ugyanúgy lekötött a film, mint nem is olyan régen a papíralapú változat. Az lehet, hogy elsőre, az ismeretlen erejével nagyobb volt az élmény, de a játékidő során olyan remek és komor atmoszféra volt végig, mely végig fenntartotta a figyelmemet, és pillanatok alatt elrepült a 2 órás játékidő. De ez nem csak a film érdeme, hanem legalább annyira a fordulatos és kiszámíthatatlan cselekményé is.

Mely szerint Rachel minden nap felül a vonatra, az út során pedig mindig látja régi házát. Ehhez természetesen számos emlék fűzi a múltból. Házassága tönkrement egy sajnálatos esemény miatt, azóta pedig nem veti meg az alkoholt sem. Vonatútja során gyakran lát az utcában egy párt, akik látszólag teljesen boldogok. Rachel el is nevezi őket, és a pár életéről fantáziál és gondolkodik. Egy nap megdöbbentő eseményt vél látni, mely nem hagyja nyugodni és elhatározza, hogy minden áron ki fogja deríteni az esetet.

Valószínű, hogy sokak számára ez a leírás még túl kevésnek érződik, azonban ennél többet nem akarok most leírni, kerülném a fontosabb fordulatok ismertetését, inkább nézze meg mindenki maga, mert úgy érdemes. Abban azonban biztos lehet mindenki, hogy a cselekmény tele lesz váratlan fordulatokkal és olyan eseményekkel, melyek láttán valószínűleg még a szövevényes krimiken edződött publikum is meg fog lepődni. Korábban már említettem, hogy a film szokatlanul realisztikus képet fest a mai emberekről, meg úgy egyébként a világról is. Mindenféle emberi mocsokság elő fog itt kerülni, kérem szépen: a hűség itt nem ismert fogalom, valamint azért lesznek benne felkavaróbb jelenetek. Itt senki sem szent, gondoljunk csak a főhősnőre, aki már mondhatni, hogy alkoholista.  Nem egy szívmelengető film, szóval aki rossz passzban van, az keressen valami viccesebb darabot.

Mindenki más viszont nyugodtan tekintse meg, már csak azért is, mert a hangulat is szokatlanul jól be lett lőve. Egyébként meg kell említenem, hogy a 16-os karika most nem véletlenül került a plakátra, én sem nagyon tudom ajánlani az ennél sokkal fiatalabb közönség számára. Nem is csak annak tartalma miatt, hanem a történet lélektani thriller elemei mellett a mondanivalót sem biztos, hogy mindenki meg fogja találni. Pedig természetesen itt van az, észrevételéhez csak annyi kell, hogy járjon mindenki nyitott szemmel, és meg lehet azt találni. Már megvolt a regényben is, nem olyan szájbarágós módon elmondva, de szerintem éppen ez az egyik legjobb dolog benne.

Színészi fronton is minden rendben van, sőt. Emily Blunt nagyon tehetséges színésznő, szerintem tökéletes választás volt ő a főszerepre. Egyértelmű, hogy minden percben vérprofi munkát végez: bravó, így kell ezt csinálni. Érdekes, hogy míg a regényben Rachel elhízott volt, és nem túlzottan ügyelt a külső megjelenésére, addig a filmben ez annyira nem érhető tetten. Nem tudták, de szerintem nem is akartak rá annyira ügyelni, mint ahogy az papíron volt leírva, de ez legyen a legnagyobb baj. A többi alakítással sincs probléma, mindenki más is jó munkát végzett, ami örvendetes. Az ismertebb nevek közül még Rebecca Ferguson és Luke Evans is tiszteletét teszi.

Hitchock kultikus Hátsó ablak című műve mellett a legtöbben még a mozikban 2 esztendővel ezelőtt debütált Holtodiglanhoz hasonlították a filmet. Annak könyvváltozatát (még) nem olvastam, ellenben a film nekem 2014 egyik legjobbja volt, véleményem szerint egy 90 pontos remekmű. Hogyha a két filmet kell összevetnem, akkor azt mondanám, hogy a Ben Affleck főszereplésével készült Holtodiglan jobb lett, azonban a Lány a vonaton sem sokban marad el annak színvonallától.

Leginkább apróságokban csak, mint például hogy felfedezni véltem pár furcsaságot a forgatókönyvben, valamint az is igaz, hogy az előzetes nagyon ütős lett, ami még ennél is többet ígért. De persze hiba volna azt gondolni, hogy rossz filmmel állunk szemben, egy kis odafigyeléssel örök klasszikus is lehetett volna belőle, de a végeredmény így is nagyon jó lett. A thrillerek kedvelőinek egyértelműen remek választás lehet ez az alkotás, hisz végig fenntartja a feszültséget, és gondolkodásra sarkallja a nézőket. A végjáték egyébként nagyon feszült és izgalmas lett, mely a vért sem nélkülözi.

Azt kell mondjam, hogy nagyon sok a megjegyzendő név, valamint a story sem csak egy idősíkban játszódik, ami miatt nagyon oda kell figyelni, mert aki pár percig nem figyel, az jó eséllyel utána már alig fog érteni valamit. Szerintem azok, akik olvasták a regényt, egy fokkal könnyebb helyzetben vannak, és jobban fel tudják dolgozni a cselekményt, valamint a számos időbeli ugrást is abban. Szóval én mindenféleképpen amondó vagyok, hogy előbb ajánlott elolvasni a regényt. Én magam vagyok az élő példa arra, hogy ettől még a filmet is ugyanannyira lehet majd élvezni.

Most, írásom vége felé elmondom, hogy végeredményben ütős kis lélektani thriller született a Lány a vonaton személyében, Emily Blunt pályájának egyik leghitelesebb alakításával megdobva. Akit érdekelnek a rejtélyes történetek, azok számára remek választás lehet. Tény, hogy nem tökéletes, de nagyon hangulatos és egyedi alkotás lett, mely megőrzi a regény remek stílusát, és azzal (meg a Holtodiglannal) szemben csak minimálisan marad alul. Szóval ha a történet felkeltette az érdeklődésedet, akkor nyugodtan szállj fel Rachel mellé a vonatra, mert izgalmas lélektani utazásban lesz részed.

 

 

 

Pozitívumok:

 

-Emily Blunt alakítása

-fordulatos történet

-fenntartja a figyelmet

-meglepő lezárás

 

Negatívumok:

 

-az előzetes többet ígért

-pár furcsaság a forgatókönyvben

 

 

 

 

Értékelés:60%

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB