A Kritikairoda
Mélytengeri pokol

Mélytengeri pokol kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

Néhány rosszul végződő történetet és katasztrófát az élet ír, nem pedig a forgatókönyvírók agyából pattannak ki. Így van ez a mostani filmmel is, mely szintén egy megtörtént eseményen alapul, csakúgy mint a Sully- Csoda a Hudson folyón is, melyről nem is olyan régen írtam. Nem tudom, hogy a film cselekményének teret adó katasztrófára ki emlékszik még, mely nem is olyan régen történt meg. 2010 Áprilisában a Deepwater Horizon olajfúró tornyon a kísérleti fúrások miatt a biztonsági rendszer felmondja a szolgálatot.

Először még csak egy hatalmas robbanás hallatszik, de nem sokkal később már az egész úszó erőd/sziget lángokban áll. Az ott dolgozó embereknek már csak egyetlen céljuk marad ezután: hogy épségben hazajussanak családjaikhoz. Ezen személyek közé tartozik a Mark Wahlberg által alakított Mike Williams is. A férfi imádja feleségét és kislányát, szóval eltökéli, hogy minden áron túl fogja élni. Ez azonban nem bizonyul túlzottan könnyű feladatnak most, hogy már minden lángokban áll…

Szóval ennyi lenne a történet érdemi része. Nem tudom, hogy ki ismeri a végét, de annyit talán elárulhatok, hogy 11(!) ember veszítette életét, és nem tudott hazajutni szeretteihez. Ez a film az ő hősiességükről és önfeláldozásukról szól egy olyan esemény közepette, mely próbára teszi az összes ember (akarat)erejét. Valószínűnek tartom, hogy a film a legtöbb bevételt az USA-ban fogja elérni, hisz ott valószínűleg mindenki ismeri ezt a tragédiát. De reméljük, hogy hazánkban is meg fogja találni a film a maga közönségét, hisz fontos témát dolgoz fel, de ami a legfontosabb ebben, az az hogy abszolút hitelesen és nagyon is jól teszi azt!

Lehet, hogy sokaknak már az alapötlet sem lesz annyira érdekes, hogy kiperkálják érte a mozijegy(ek) árát, azonban ezek a személyek nem tudják azt, hogy miről is maradnak le. Mert a Mélytengeri pokol egy olyan alkotás, melyet egyértelműen moziban kell látni. Egyrészt, egy nagyon személyes, ugyanakkor hatásos történetről van szó, ugyanakkor a néző nagyon hamar bele fogja tudni élni magát a történésekbe. Azokban a pillanatokban, mikor emberek az élet és halál mezsgyéjén a túlélésért küzdenek, a teremben mindenki rá fog jönni, hogy hálát adhat az égnek. Mégpedig azért, hogy akkor, vagy akármikor máskor nem ott volt.

Ezek után sokkal jobban fogjuk becsülni életünket, mert sajnos tény, ami tény: soha nem tudhatjuk, hogy mikor szakad vége annak. Az elején, mikor látjuk, hogy a munkások egymással viccelődnek, és a szabadnapot várják, látjuk, hogy egyáltalán nem számítanak arra, hogy rövid időn belül mi fog majd ott történni. Márpedig a sors egy kifejezetten gonosz játékos, így soha, semmiben nem lehet majd biztosra menni. A filmet látva nagyon örülünk majd annak, hogy mi és fontosabb szeretteink nem voltak ott, sőt megtanulhatjuk megbecsülni azt is, ami van. Ez az egyik oka annak, hogy a film egy fontos, megkerülhetetlen darab lett. Mert akárhogy is nézzük, ott van az a bizonyos mondanivaló, amit remélhetőleg a nézők döntő többsége fel is fedez majd magának, és értelmezni tudja azt.

A másik dolog a hihetetlenül jól kidolgozott és véghez vitt látvány. Elképesztően igényes munka az egész, és amikor már az egész olajfúró torony ég, akkor egyszerűen nem lehet majd másra gondolni, mint hogy ezt egy akciófilm is bőven megirigyelhetné. Mert azt kell mondanom, hogy a Mélytengeri pokol nagyon távol áll egy akciómozitól. Ennek ellenére is, a látvány olyannyira rendben van, hogy azt látván még Michael Bay is elégedett csettinthetne. Mindennek a tetejére a remek színészi alakítások teszik fel a koronát. Ugye ott van a főszerepben Mark Wahlberg, de bátorkodom azt hinni, hogy őt már tényleg senkinek sem kell bemutatnom.

Rendkívül hiteles és ügyes alakítása miatt már mindennemű kételkedés nélkül mondom azt, hogy a legnagyobbak ligájában játszik. Aztán ott van például Kate Hudson, aki profi, mint mindig, bár sok szerepet nem kapott túlzottan. Kifejezetten fontos szerepben még láthatjuk Kurt Russelt is, akinek idén már ez nem is az első filmje a mozikban. Szintén nem túl nagy, de legalább érdekes szerepben láthatjuk Dylan O’Bryent, is, aki az Útvesztő filmek miatt lehet ismerős a magyar közönség számára (is).

De a film a kitartás és a lélekjelenlét hatalmas ereje mellett nem csak ezekről mesél, hanem a mérhetetlen emberi kapzsiságról is. Nem akarom lelőni a cselekményt, de maradjunk annyiban, hogy ez a katasztrófa akár megakadályozható is lett volna, de végül sajnos mégsem úgy lett. Szóval ezek után azt hiszem nem is lehet kérdés az, hogy ezt a filmet látni kell, méghozzá minél előbb.

Ugyan megemlíthetem példa gyanánt, hogy a mellékkarakterek kissé egydimenziósak lettek, de ezt leszámítva semmi negatívumról nem tudok beszélni, de ez is csak olyan dolog, mellyel simán együtt lehet élni. Arról nem is beszélve, hogy a film hatása is valami egészen elképesztő. Azon vettem észre magam, hogy jóval a vetítés vége után is eszembe jutott a cselekmény, és nagyon el is gondolkoztatott. Azt hiszem, hogy ez is egy olyan dolog, melynek tudatában nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Mélytengeri pokol az idei év egyik leghatásosabb és legjobban megrendezett darabja lett.

Ez azonban nem lehet véletlen, hisz a rendezőnek ez már egyáltalán nem az első igényes munkája. Peter Berg direktor nevéhez fűződik ugyanis még a 2013-as Túlélő (Lone Survivor) című film is. Itt szintén Mark Wahlberg látható a főszerepben, de elég annyit mondanom, hogy a háborús műfaj kedvelői számára kihagyhatatlan remekmű. (De aki még így sem hiszi, az akár nyugodtan utána is járhat a honlapon, hisz már írtam róla korábban.)

De visszatérve a jelenlegi filmre: elmondható, hogy kicsit fura a 16-os karika, melyet itthon rátettek. Ennek oka talán az lehetett, hogy van pár intenzívebb jelenet, ahol nagyon realisztikusan mutatják be a sérüléseket, és 1-2 pontban a megrázó részekkel sem finomkodtak. Leginkább annak tudatában ijesztő ebbe belegondolni, hogy ez sajnos tényleg megtörtént a valóságban is.

Most, hogy a vége felé járok, el kell mondanom azt, hogy szerintem itt egy újabb kihagyhatatlan film az idei évből, eddig úgysem voltunk elkényeztetve ilyenekkel. Lehet, hogy van benn pár amerikai klisé, de ezt simán meglehet bocsájtani, mert mégis olyan élményt tud adni az egész, mely még órákkal később is velünk lesz. Azon sem csodálkoznék, ha még 1-2 Oscar díj vagy helyezés is befigyelne a filmnek. Szóval ha az igényes műveket kedveled, akkor számodra a Mélytengeri pokol egyértelműen egy kihagyhatatlan darab.

 

 

 

Pozitívumok:

 

-tisztelettel dolgozza fel a témát

-hatalmas mondanivalója van

-elképesztően látványos

-Mark Wahlberg és Kurt Russel

 

Negatívumok:

 

-pár klisé és átlagos mellékkarakterek

 

 

 

 

Értékelés:85%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB