A Kritikairoda
Idegpálya

Idegpálya kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

A mai világban a technológia, valamint annak fejlettsége olyan mértéket öltött, melyre régen még csak gondolni sem lehetett volna. Az internet, valamint az okostelefonok, számítógépek és egyebek olyan szinten a mindennapi életünk részévé váltak, hogy nem az tűnik fel, ha ezek nincsenek, hanem éppen azok hiánya. Sokan joggal gondolhatják, hogy az internet már átveszi lassan a hatalmat az átlagos emberek felett, egyre nagyobb térnyerésével. Ezzel a szerintem kiváltaképp érdekes gondolattal játaszik el az Idegpálya című film.

Egy online közösségi játék, a Nerve lényegét legkönnyebben úgy lehetne összefoglalni, hogy egy felelsz vagy mersz stílusú játékról van szó, csak éppen felelsz rész nélkül. Először még csak kisebb és veszélytelenebb feladatokat kell teljesíteniük a játékosoknak.

Egy átlagos középiskolás lány, Vee körül látszólag nem történik semmi különös dolog sem. Egyszer azonban úgy dönt, hogy kipróbálja a játékot. Azt már előre leszögezi, hogy ha túlontúl veszélyessé válna a dolog, akkor abbahagyja a próbálkozást. Az első pár feladatot sikerrel teljesíti társával, egy Ian nevű rejtélyes személlyel, akivel a Nervenek köszönhetően ismerkedett meg. A páros egyre népszerűbb lesz, szépen gyűlik a pénzük is, tehát eszük ágában sincs felhagyni az egyre elborultabbá és életveszélyesebbé váló feladatokkal. De adott a kérdés, hogy mi lesz akkor, ha már nem tudnak kiszállni, és végképp késő lesz?

Az a helyzet, hogy pár évvel ezelőtt ez a történet még teljes egészében beillett volna sci-fi-nek is, napjainkban azonban egészen más már a helyzet. Most, mikor például a Pokémon Go egyre népszerűbbé válik, adott a kérdés, hogy mikor jelenik meg a valóságban is egy olyan játék, melyet a filmben is láthattunk. Ki tudja, még az is simán lehet, hogy már el is készítették, csak még nem került az a piacra. Egyébként a Nerve nem is kevés hasonlóságot mutat a nem is oly rég említett zsebszörnygyűjtögetős darabbal, csak itt éppen a feladatokat nem biztos, hogy mindenki túl fogja élni, tehát a helyzet közel sem olyan barátságos.

Kérem szépen, a cselekmény során nagyon elborult és változatos feladatokat fogunk látni, de ezek mibenléte inkább maradjon meglepetés. 1-2 példát ezek közül már az előzetesben is láthatunk, szóval olyanokra és még sokkal veszélyesebbekre kell számítani. Ezen jelenetek valóban nagyon izgalmasak és adrenalinban dúsak lettek, az egyik, hosszabban felvett pedig főleg. Nem akarom most ezt sem elspoilerezni a népnek, de aki látta a filmet, az nagy valószínűséggel most tudja, hogy melyikre is gondolok.

Az sem mellékes, hogy humor terén is rendben van: lesz egy jelenet majd, melyen valószínűleg mindenki nagyot fog majd szakadni, de ez most maradjon titok. Igaz, hogy maga az üzenet, miszerint a modern technológia nagyon veszélyes, egy kicsit túlzsúfoltan és szájbarágósan van értelmezve, azonban legalább annak célja tiszta. Nekem nem tisztem megmondani az igazat ebben a vitában, azonban az nagyon is tény, hogy az internet kiváltaképpen veszélyes egy terület. Ezt valószínűleg a legtöbben ilyen vagy olyan módon, de a saját bőrükön is tapasztalták.

Másrészt, hiába vannak jó ötletek, ha ahhoz nem társul remek színészi alakítás. Azzal gondolom a legtöbben tisztában voltak, hogy a dolgok nagy része a főszereplő pároson múlik. Emma Roberts, aki nem más, mint Julia Roberts unokahúga, nagyon jól boldogul a játékidő egészében, és hitelesen alakítja a saját karakterét. A tehetséges színésznőt többek között a remek Családi üzelmek című filmben, valamint a hazánkban frissen bemutatott Scream Queens sorozatban láthattuk már. Reméljük, hogy még sok hasonlóan remek szerep fog neki jutni az elkövetkezendő években is.

A másik részről, azt hiszem, hogy azt senkinek sem kell elmagyaráznom, hogy kicsoda is Dave Franco. A színészt számos filmben láthattuk már többek között a Szemfényvesztők és a Rossz szomszédság részeiben, valamint feltűnt az Üzlet bármi áron című alulértékelt vígjátékban is. Nagyon örülök annak, hogy ők ketten eléggé jól játszanak, legfőképp ez a 2 név fog megmaradni azoknak, akik igényes színészi játékot kerestek a filmben.

A karakterek közül is kettejüket tudom kiemelni, sajnos a mellékkarakterek nem lettek túl érdekesek. Persze egy kivételtől eltekintve egyikük sem rossz, csak éppen nagyon is átlagosak, középszerűek. De volt egy karakter, aki annyira irritált, hogy legszívesebben már a puszta jelenlététől is a falra másztam volna. Vee egyik barátnőjéről van szó, aki ritka idegesítő egy karakter lett, hála az égnek, hogy nem szerepel túlzottan sokat. Egyébként maga a film nagy része éjszaka játszódik, ami nagyon kivételes és jó hangulatot tud adni az egésznek, ez pedig még egy kicsit dob az élvezeti faktoron. Egy kicsit olyan, mint ha a történet már a jövőben játszódna, pedig a jelenben vagyunk. Persze egy nagyon kis futurisztikus íze így is van, de ez még bőven jól áll neki.

A film egyébként egy külföldön nagy sikert aratott regényt dolgoz fel, mely kis ideje már nálunk is kapható. Kíváncsi vagyok, hogy írott formában mennyire más a story, majd egy kisebb-nagyobb leárazás alkalmával tervemben áll lecsapni a kötetre. Kissé különös, hogy a film itthon 16-os ajánlást kapott, pedig semmi igazán kegyetlen nem történik benne, szerintem elég lett volna eggyel alacsonyabb kategória is. Sokan nemtetszésüket fejezték ki a lezárás miatt, mondván hogy elrontja azt, amit eddig felépített.

Szerintem a lezárás nem lett se kimagaslóan erős, se kimagaslóan gyenge: amit kell, azt hozza, bár tény, hogy még egyedibb véget is lehetett volna kanyarítani neki. Mondjuk szerintem nem is annyira rossz, mint mondják, inkább maradjunk annyiban, hogy egy langyos közepes lett. Még szerencse, hogy a nagy egészet tekintve azért nagyon messze állunk az átlagostól.

Az Idegpálya ugyanis érdekes és elgondolkodtató ötleten alapul, és a legtöbb részben a megvalósítással sincs probléma, plusz még ehhez társul egy remek Emma Roberts, valamint Dave Franco is. Megmondom őszintén, én nem vártam sokat, és azt bizony jócskán felülmúlták. Szóval még ha nem is lett hibátlan a film, de nagyon érdekes és egyedi viszont igen. A pörgős és egyedi művek kedvelői mellett leginkább azon személyeknek tudom nagyon ajánlani az Idegpályát, akik számára a játékban felmerülő kérdések/témák érdekesnek hatnak. Klasszikus az valószínűleg nem lesz majd belőle, azonban ennek ellenére sem kell haragudni a filmre, mert a legfontosabb az, hogy egyedi és szórakoztató darab kerekedett belőle.

 

 

Pozitívumok:

 

-egyedi alapötlet

-amit jó megvalósítás követ

-létező problémákat vet fel

-Emma Roberts és Dave Franco

 

Negatívumok:

 

-sablonos mellékkarakterek

-átlagos lezárás

 

 

 

 

Értékelés:60%

 

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB