A Kritikairoda
Ponyvaregény

Ponyvaregény kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES 

 

 

 

 

Erős a gyanúm afelől, hogy minden magára valamit is adó filmrajongó látta ezt a filmet, vagy legalább is hallott már róla. Mert egy olyan alkotásról van szó, mely kétséget kizáróan fontos képviselője a filmtörténelemnek, egy igazi kultstátuszban lévő alapműről van szó. Ez pedig sok dolognak köszönhető, melyeket nem árt alaposabban is kielemezni. A Ponyvaregény egy kifejezetten régi, 1994-es film. Annak, hogy most írok róla, több oka is van. Először is, mint már mondtam, egy időtálló remekmű. Másodszor, 22 év után a mozik újra műsorra tűzik ezt a remek filmet. Manapság már előfordul nálunk, hogy sok év után újra nagyvásznon látható egy klasszikus, erre már láttunk pár példát az elmúlt években is: Alien 1-2, Keresztapa, Volt egyszer egy Vadnyugat, Harcosok Klubja, stb…

Sőt, nem csak egy simán remek műről van szó, annál sokkal nagyobb élményt ad. Ez a film ugyanis Quentin Tarantino rendezői munkásságának egyik legkülönlegesebb, sőt talán legjobb darabja is. Az egyszer biztos, hogy a mester csak különleges filmekhez adja a nevét, de ez így is van jól.

További kedvenc alkotásaim közé tartozik tőle többek között a Becstelen Brygantik és a Django Elszabadul is, melyről már olvasható saját írásom is a honlapon. Na, de most lássuk bővebben a Ponyvaregényt, kezdve annak cselekményével. Melyről, bevallom őszintén, egy kicsit nehéz úgy írni róla, hogy ne spoilerezzek súlyosan, ugyanakkor ki is tudjam ragadni a lényeget.

A story 4 kisebb történetet illeszt össze, mindegyiknek van valamennyi köze egymáshoz, például itt is, ott is felbukkanó szereplők, és ilyesfajta dolgok. A végén aztán a 4 kisebb cselekmény, mondhatni, hogy keresztezi egymást, és egy remek fináléban teljesül ki. Minden egyes apróbb kis story a Los Angelesi alvilágot parodizálja ki, fekete humorral gazdagon ízesítve.

Közös bennük továbbá még, hogy vannak olyan karakterek, akik mindegyikben kapnak hosszabb-rövidebb szerepet. Hogy kik is azok, az legyen meglepetés, ugyanakkor folyamatosan emlékezetes alakokkal fogunk összefutni. Többek között a maffia 2 verőembere, a „keresztapa” felesége, egy bokszoló, valamint egy pitiáner rabló pár útjai is keresztezni fogják egymást.

Ebben a filmben a sok remek dolog közül pont ebben is tetten érhető Tarantino zsenialitása. Mármint arra gondolok, hogy hiába van több szál is, mindezeket olyan izgalmasan, változatosan és humorral gazdagon kapjuk meg, hogy arra egy rossz szavunk sem lehet. Hiába áll tehát sok részletből, az egész mégis valamiféle folytonosságot mutat a nézőknek, főleg akkor, amikor felfedezünk valamiféle kapcsolatot a kettő között.

Természetesen, ahogy a rendezőtől megszokhattuk azt, a játékidő egészében láthatunk különbnél különb és abszurd helyzeteket, de ezeket úgy építik bele a cselekménybe, hogy azok fantasztikusan működjenek is. A film egyébként nem csak abszurdnak mondható, hanem kifejezetten véresnek is, szerintem ebben az esetben azért van némi értelme annak a 18-as karikának. Az a helyzet, hogy ettől függetlenül soha nem megy át a dolog horrorba, a legtöbb kegyetlen jelenet egyszerre különös és vicces is, szóval azt nem hinném, hogy bárki is rosszat álmodna tőle.

És akkor még nem is említettem azt, ami az egész film legjobb döntése volt. Nem másra gondolok most itt, mint a remek színészgárdára, kiknek alakítása nagyban közrejátszik abban, hogy a Ponyvaregény mára már egyértelműen egy hatalmas nagy klasszikus, sőt mi több: egyenes műfajt teremtett. A főszerepben két színészlegenda látható, John Travolta és Samuel L. Jackson. Azt hiszem, hogy ők ketten olyan személyek, akiket senkinek sem kell bemutatnom, még azon személyeknek sem, kik nincsenek annyira otthon a mozifilmek világában.

A maffia alkalmazottjairól lenne szó, vagy akár nevezhetjük őket „verőembernek” is. A történet során az egyik bonyodalmat majd egy aktatáska fogja okozni, melyet együtt próbálnak majd visszaszerezni. Ők fantasztikusan jól játszanak, mely olyan érzést kelt, mintha valójában alvilági figurákat látnánk. Akkor még arról nem is beszéltem, hogy a remek veszekedéseik, beszólásaik még több fantasztikus és felejthetetlen momentumot eredményeznek. Példának okáért, egyszer még azt is láthatjuk, hogy Travolta táncolni kényszerül-nem semmi egy jelenet, és piszok vicces is egyben, az egyszer biztos. Az meg már csak hab a tortán, hogy olyan ezen felül még olyan kiváló képességű színészek is szerepet fognak kapni, mint például Uma Thurman és Bruce Willis.

Szóval a Ponyvaregény tényleg nagyon elborult egy alkotás, de a legpozitívabb értelemben. Ilyen, és ennél még ezerszer rázósabb és különlegesebb szituációkra számítsanak azok, kik meg akarják nézni. Remélem azt, hogy ezek után már senkinek sincs szemernyi kétsége sem afelől, hogy ezt a klasszikust látnia kell mindenkinek, méghozzá kivétel nélkül. Szerintem valaki addig nem tekinthető igazi filmrajongónak, míg a legfontosabb alapműveket meg nem nézte, és a Ponyvaregény bizony kétséget kizáróan közéjük tartozik.

Az alkotás 1 Oscar-díjat is nyert, és ezen felül is számos neves elismerést nyert meg, vagy kapott éppen helyezést. Tény továbbá, hogy vannak olyan dolgok, melyek miatt nem biztos, hogy a végeredmény majd mindenki tetszését el fogja nyerni. Sokakat elijeszthet a tetemes, 2 és fél órás játékidő, valamint egészen biztosan lesznek, akik majd a kelleténél lassabbnak fogják találni. Én azonban azt mondom, hogy szvsz nincs igazuk, és nekem ezek semmiképpen sem negatívumok. Egyrészt, örülök, ha egy film nem másfél óra, mert így mindenre marad alaposabban idejük. Másrészt, szerintem az eleje sem unalmas, hanem épp ellenkezőleg, nagyon is jól megadja a kellő alaphangulatot. Szóval egyáltalán nem kérdés, hogy nézni vagy nem nézni. Mert egyértelműen nézni, ezt a filmet ne hagyja ki senki. Persze nem kötelező megnézni, de nagyon sokat veszítenek, akik esetleg kihagyják a Ponyvaregényt.

Ilyen stílusos és egyedi film azóta nem is nagyon készült, elképesztően profi munka lett, véleményem szerint nem lehet elégszer látni, az is biztos, hogy még sokszor meg fogom nézni. Azért, mert minden egyes alkalommal lehet találni egy poént, melyet előző alkalommal valahogy elmulasztottunk. Meg azért, mert tele van remek színészekkel, érdekes cselekménnyel, ahol a fekete humor kiválóan működik, na meg a megnyerő stílusa miatt is. Véleményem szerint teljesen tökéletes film nincs, de ebben az esetben nagyon is közel jártak hozzá, a ’90-es évek egyik legjobb darabja a Harcosok Klubja mellett. Pontosan ilyen egy igazi és örök klasszikus! 

 

 

 

Pozitívumok:

 

-remek fekete komédia

-abszurd, de ötletes

-kiváló páros

-többször nézős kategória

-végtelenül stílusos

 

Negatívumok:

 

-nem tudok belekötni semmibe sem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB