A Kritikairoda
Ben Hur

Ben Hur kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

Már most, az elején fontosnak tartom közölni azt a tényt, hogy nem láttam még a kultikus, 11 Oscar-díjas, 1959-ben készült Ben Hur mozifilmet. Az internet népe már eme remake első trailere után elkezdték szidni a filmet anélkül, hogy lehetőségük lett volna megnézni azt. Szerintem nem túl jó dolog valamiről véleményt mondani anélkül, hogy ismernék azt. Személy szerint, azon kívül, hogy a látvány nagyon rendben lesz, sok minden mást nem tudtam leszűrni a 2 perces anyagból.

Tartozom egy vallomással: legyen az játék, sorozat, vagy film, de teljesen odavagyok a történelmi témáért. Szinte mindegy, hogy melyik korról van szó: én ugyanúgy nagyon szívesen megnézem. Valamint az sem mellékes, hogy szerintem egy múltban játszódó mozit sokkal nehezebb vászonra álmodni, hisz mégis csak egy letűnt korról van szó, és nem napjainkról. Úgy döntöttem, hogy a negatívabb kritikák ellenére is bizalmat szavazok ennek a műnek. (Igaz, azért akadtak, akik pozitív véleménnyel rendelkeztek…) Érdekes egyébként, hogy rajtam kívül mindössze 7 ember volt a teremben, de most nem ez a lényeg. Valószínű, hogy a történetet nagy vonalakban még velem együtt azok is ismerik kicsit, akik nem látták az eredeti filmet.

Jeruzsálem, kr.u. 33. A római katonák által szorongatott és elnyomott városban él Judah Ben Hur zsidó herceg, valamint annak fogadott testvére, Messala. A 2 férfi között sokáig csak egészséges rivalizálás folyik. Messala elment római katonának, majd sok év múlva visszatér otthonába. Később, mikor Poncius pilátus át akar vonulni a városon, támadás történik ellene, melybe Ben Hur is belekeveredik. Fogadott testvére azonban nem védi meg a férfit, hanem éppen ellenkezőleg: az évekig szenved gályarabszolgaként, majd sok esemény után végül visszatér Jeruzsálembe, és természetesen csak egy célja van: minden áron bosszút akar állni a férfin, aki nem csak az ő, hanem az egész családjának vesztét okozta.

Azt olvastam, hogy az eredeti klasszikus inkább volt történelmi film, azonban ezt az újrafeldolgozást akciómozinak is legalább annyira lehet tekinteni. De a végeredmény mintha mindkét műfaj kedvelőinek meg akarna felelni: az elején inkább a hangulatra és az atmoszférára koncentráltak, de a végén már inkább akciófilmesdibe mentek itt a dolgok. Azonban azt kell mondanom, hogy lehúzó kritikák és sátánt kiáltó nép ide vagy oda, de az új Ben Hur nem lett rossz film.

Már az tetszett, hogy az elején remekül bemutatták az adott történelmi  kort, valamint Jeruzsálem városát is. Ez már alapból megadta a remek hangulatot. A karakterek közt találkozhatunk érdekesebbel és klisésebbel egyaránt. Igaz, hogy fordíthattak volna több időt Messala karaktere is, valamint jobban be lehetett volna mutatni a 2 fél között zajló konfliktus eredetét is. Vagy inkább úgy mondom, hogy 1-2 flashback belefért volna, na. Aztán jön a vízi csata, amely egy fantasztikusan akciódús és monumentális jelenet lett. Szerintem az egyik legjobb, amely az egész játékidő alatt előfordult.

De van egy, mely még ennél is profibban összerakott és jobb lett: alap, hogy a fogathajtós versenyről beszélek. Ez már a játékidő vége felé volt, de azt hiszem, hogy megemlíteni nem számít nagy spoilernek, hisz már a legelső előzetesben is helyett kapott ennek egy rövidebb verziója. Ez a jelenet olyan fantasztikusan látványos lett, hogy azt mondom, már csak e miatt is megérte elkészíteni ezt az újrafeldolgozást. E 2 monumentális csata miatt pedig úgy érzem, hogy, sok filmmel ellentétben, most a 3D-nek is van azért értelme. Aki meg akarja nézni, inkább ebben a változatban váltson jegyet rá, azért nagyban segíti a beleélést.

Elmondhatom, hogy az egész film Ben Hur és Messalah harcával fog nagy részben szólni, a mellékszereplők most kisebb szerepet kaptak. Azért persze kiemelkedik közülük Morgan Freeman, aki gyakorlatilag főszereplőnk mentorjának szerepét tölti be. A közepe táján látjuk őt először (leszámítva azt, hogy ő a mesélő is egyben: furcsa, de nem megszokhatatlan dolog…), és kevesebb szerepet kap, de attól függetlenül szerintem jól játszik ebben a szerepében is.

De ebben a tekintetben nem panaszkodhatok a főszereplőre sem: Jack Huston (Amerikai botrány, Gengszterkorzó) is teljesen jól vette az akadályokat, és kifejezetten jól alakít. Érdekesség, hogy a filmben pár jelenet erejéig felbukkanik Jézus is. Az ő szerepeltetése inkább a marketing, mint sem a cselekmény hasznából történt, de azért az ő karaktere is belehelyezhető a nagy egészbe.

Persze azt is fontos szem előtt tartani, hogy a filmben erősen érezhető, hogy egy kissé modernizálni akarták a klasszikus történetet. Ez a tény például abban is tetten érhető, hogy a végén a fogathajtó verseny alatt leginkább úgy éreztem, mintha egy ókori Halálos Iramban epizódot néztem volna. Persze ez nem gond, legalább azzal nem lehet vádolni a filmet, hogy ne lenne kellőképpen pörgős és akciódús.

Azt sem lehet azért mondani, hogy egy makulátlan alkotással lenne dolgunk: mint ahogy mindenhol, úgy hibák itt is előfordulnak. Bár azt nem árt tudni, hogy közel sem olyan mértékben, mint ahogy azt páran látják. Példának okáért nem tetszett, hogy kevésbé fókuszáltak a mellékkarakterekre: tudom, hogy a legtöbben egy film esetében a főszereplőkön múlik, de azért az sem rossz, ha e mellé még kapnánk további kidolgozott résztvevőket is.

(Továbbá az is tény marad, hogy Jézus szerepe sem volt több egy ügyes marketinges fogásnál…) Még az nem tetszett, hogy a végén már túl nagy a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” érzés. Egy bosszústory esetében talán nem kellett volna ennyire boldog befejezés mellett dönteni.

A cselekmény során azonban már szerencsére nem finomkodnak, van itt minden: kegyetlen csaták, rabszolgaság, vérbosszú, hullák, sőt egyszer még látunk egy élve elégő embert is. Szóval ja, azért most eléggé megdolgoztak azért a 12-es karikáért…

Szóval a kritikám végén járva el kell mondanom, hogy az új Ben Hur közel sem olyan rossz, mint amilyennek mondják, sőt egy bőven korrekt kis nyári blockbustler lett. Igaz, a mellékkaraktereken és pár egyéb dolgok még azért lehetett volna csiszolni, de nem rossz a helyzet. A jól bemutatott kor és hangulat, valamint a csaták viszont nagy pozitívumai. Szerintem a film mind a történelmi, mind az akciófilmek kedvelőinek tartogat kellemes pillanatokat. A legtöbben nem várták azt, hogy jó film lesz, pedig szerintem az lett: a nyár egyik pozitív meglepetése.

 

 

Pozitívumok:

 

-remek történelmi kor, hangulat

-színészek

-epikus, látványos csaták

 

Negatívumok:

 

- átlagos mellékkarakterek

-nagy happy end a végén

 

 

 

 

Értékelés:65%

 

 

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB