A Kritikairoda
Jason Bourne

Jason Bourne kritika

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

Az eredeti Bourne-trilógia nagyon fontos mérföldkő volt az akciófilmek történetét tekintve. Matt Damon mellett a pazar akció és a jól megírt story is gondoskodott arról, hogy mind a nézők, mind a kritikusok csak pozitívan tudjanak nyilatkozni róluk. A legtöbben a 3.-ik részt tartják a legjobbnak, és én is ezen a véleményen vagyok. Fantasztikusak voltak a Rejtély, valamint Csapda alcímre hallgató részek is, de az Ultimátum mindezt a négyzetre emelte.

Aztán utána Matt Damon, valamint a 3-ból 2 filmet rendező Paul Greengrass megegyeztek, hogy csak akkor fognak folytatást készíteni, ha tényleg valami egyedi ötletük támad. Egészen 2012-ig kellett várni, hogy új Bourne-film érkezzen: a Hagyaték azonban csak egy melléktörténet volt, a legfőbb sztár, valamint a rendező nélkül. Ezt látva nem is lehet csoda, hogy a várt bevételek egy jó része elmaradt.

Damont utoljára 2007-ben láthattuk mint Jason Bournet, de most 9 év elteltével visszatér legikonikusabb szerepében, hogy folytassa a történetét. Természetesen vele együtt újra a fedélzeten van Greengrass is, és egy valami biztos: ha ők ketten itt vannak, akkor nincs nagy ok a félelemre. A filmet egyébként meg lehet nézni úgy is, ha valaki nem látott még egy részt sem, de az eredeti trilógiát azért szerintem több mint érdemes bepótolni előtte, hisz mégis úgy teljes az élmény.

A Hagyatékot viszont nyugodtan ki lehet hagyni, én sem néztem meg. A történet ott folytatódik, ahol annak idején a zseniális Ultimátum véget ért. Bourne már tudja a valódi nevét (mint ahogy ezt a plakát is hirdeti), és úgy néz ki, hogy viszonylag békében él. (Leszámítva pár apróbb bunyót, de ez neki úgy sem akadály.) Aztán váratlanul meglátogatja egy régi ismerős, aki új információk birtokában van a férfi múltját illetően. Természetesen nyomozni kezdenek, hogy megtudják a teljes és színtiszta igazságot. Ezt nem nézi jó szemmel az ügynökség sem, akik minden eddiginél jobban el akarják kapni a volt titkosügynököt. Elkezdődik tehát a nagy hajsza, melyben mindkét fél valami mást akar elérni…

Szemmel látható tehát, hogy a történet illeszkedik a filmek univerzumába. Az alapkonfliktust illetően nincs új a nap alatt, de ezt mégis érdekfeszítően tudták tálalni. Valóban érdekes dolgokat tudhatunk meg Bourne múltjából, olyanokat, melyekre eddig senki sem gondolhatott. Fordulatok szempontjából tehát nagyon rendben van a film. Olyan, eddig nem ismert tényeket is megtudhatunk, mint például hogy valójában miért lett ügynök Bourne, vagy hogy igazából ki volt az apja, és mi történt vele. Nekem tetszett a story, mert az utolsó pillanatig izgalmas és akciódús tudott maradni.

A színészeket tekintve szintén nem mondhatok rosszakat, mert fantasztikus szereposztással van dolgunk. Matt Damon (A Marsi) 9 év után épp ugyanolyan jó formában van, mint régen. Személy szerint, öröm volt újra nézni, ahogy talán a legjobb szerepében játszik. Alap, hogy az univerzumot tekintve kapunk újoncokat is, a legnagyobb név közülük Alicia Vikander (A Dán lány, Ex Machina). Ő a kiberbűnözési osztály egyik tagját alakítja. Szerintem ők ketten voltak a legjobbak, vagy mondhatnám azt is, hogy profik, mint mindig.

Pedig arról még nem is beszéltem, hogy Bourne egy új, ravasz ellenfelet is kap, Vincent Cassel alakításában. Az is tetszett, hogy részben a jelen eseményeire is reagáltak: ott van például a nagy tüntetés az elején, valamint Snowdent is többször megemlítik. De a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy a széria védjegyének számító akciójeleneteket tekintve hogy szerepel a film. Jelenthetem, hogy a pörgés csak nagyon rövid ideig szűnik meg, mert olyan akció van az egész játékidő során, melyet látva az összes Bourne-rajongó örömmel nyalja meg mind a 10 ujját.

Az elején lévő, elég hosszú Athéni üldözés például a film egyik legjobb pontja volt, melyet nagyon izgalmasan oldottak meg. Amit még feltétlenül ki kell emelnem, az a végén látható Las Vegasi autós hajsza, melyet ilyen formában még nem láthattunk itt eddig. Az üldözött ezúttal nem főhősünk lesz, vagyis felcserélődnek a szerepek, amit fantasztikus hangulat kísér. De azt hiszem, hogy ez vonatkozik az egész filmre is.

Olyan, mintha egy jubileumi válogatást nézhetnénk az eddigi filmekből, de mondom ezt a lehető legpozitívabb szándékkal. Természetesen a franchise saját jellegzetessége, hogy minden egyes részben számos remek helyszínt láthatunk hosszabb-rövidebb idő erejéig. Természetesen így van ez most is. Görögországban kezdünk, de eljutunk Angliába, Németországba, vagy még például Amerikába is többek között. Az is világos tehát, hogy a helyszíneket illetően sem lehet okunk a panaszra. De most jöjjön a legfontosabb kérdés: hogy teljesít a film az előző részekhez képest?

Az eredeti trilógiával fogom most összevetni. Szerintem (és fontos megjegyezni, hogy ez csak egyéni vélemény) egy szinten van az 1.résszel, kicsit jobb, mint a 2., a kultikus 3. epizódhoz képest viszont egy hajszálnyival, de alulmarad. Pedig tényleg nem volt több, mint egy aprócska hajszál: 1-2 pillanatban nálam komolyan megszorongatta az Ultimátumot is. Szvsz tehát nem marad szégyenben, ami nem rossz munka így 9 év elteltével. Furcsa, hogy a film itthon 16-os karikával ment, mert az akció/lövöldözések ellenére simán beleférhetett volna az eggyel alacsonyabb kategóriába is. Érdekes, hogy sokan (leginkább külföldön) az egész széria leggyengébb munkájának tartják a filmet, amit én, bevallom őszintén, nem tudok hová tenni. Mert, most hogy már lassan írásom végéhez érek, elmondom hogy ez a film kifejezetten jó, nagyon kellemes szájízt hagy maga után.

Mint már összevetettem, a kultikus részekkel szemben sem marad szégyenben, remek a színészi játék, valamint olyan akciót kapunk, amelyet látva nagyon elégedettek lehetünk. Én még megnéznék egy filmet az univerzumban Matt Damon főszereplésével, szerintem van még benne annyi lehetőség. Csak kevés kellett volna ahhoz, hogy utolérje a 3. részt. Az biztos, hogy a Jason Bourne az idei év egyik legjobb akciófilmje lett nálam. Matt Damon 9 év után újra itt van a legjobb szerepében, és mi ennek csak örülni tudunk. 

 

 

Pozitívumok:

 

-Matt Damon és Alicia Vikander

-meglepő fordulatok

-nem laposodik el

-fantasztikus akció

 

 

Negatívumok:

 

 

-az Ultimátumot nem múlta felül

-kevés változtatás az eredetihez képest

 

 

 

 

Értékelés:80%

 

 

 

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB