A Kritikairoda
A szállító: Örökség

A szállító: Örökség kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

Emlékezünk csak vissza, hogy milyen is volt az eredeti Szállító trilógia. Ahhoz kétség sem férhet, hogy az első rész volt közülük a legjobb, de mind a háromról el lehetett mondani, hogy nem voltak rosszak. Persze olyan „hú de eldobom az agyam” szintű story egyikben sem volt, de azért a remek akció és Jason Statham közösen elvitték a hátukon őket. Még a záródarabot is, amire, valljuk be, már nem feltétlenül volt szükség.

A 2007-es harmadik rész után úgy tűnt, hogy ennyi volt, de be kell vallanom, hogy ez nekem nem volt probléma. Ennyi rész bőven elég volt, meg nem is lett volna érdemes húzni ugyanazt a végtelenségig. Erre Hollywood tavaly elkövette a szokásos évi rituáléját (értsd: erőből tökön rúgta magát), és úgy döntött, hogy kell nekünk ebből egy reboot/újrafeldolgozás.

Ami egy nagyon rossz dolgot von maga után: Statham hiányát. Az eredeti trilógia is nem teljes, de nagy részében miatta volt sikeres, erre úgy hitték, hogy nyugodtan lecserélhetik. Pedig nekem elhihetik, hogy ennek senki sem tud tiszta szívből örülni. Ennél még az is sokkal jobb lett volna, hogyha egy 4.-ik részt készítenek el, természetesen maradva a régi szereposztásnál. De nem, ehelyett csináltak egy kifejezetten kínos új verziót, alig kis idővel a Fantasztikus négyes reboot bukása után.

De kérdem én, hogy mi a jó életért, mikor erre senkinek semmi szüksége nincs? Az égre esküszöm, hogy kezdeném én a történettel, de valaki magyarázza el, hogy hogyan, ha az gyakorlatilag nem is létezik. Frank Martint, a híres szállítót megzsarolja két, külsőre teljesen egyforma lány, akik a szeretett fatert próbálják meg csali gyanánt használni. A lényeg spoilerek nélkül pedig sajnos tényleg csak ennyi, és még csak egy átkozott grammal sem több. Szívesen mondanám azt, hogy ez után majd lesznek értékelhető fordulatok, vagy akármi, ami örömre ad okot, de nem fogok hazudni. Mert egyszerűen az a helyzet, hogy sajnos nem lesznek. Személy szerint, az első előzetes után már sejtettem, hogy nem lesz ez egy nagy durranás, de hogy valami ennyire alulmúlja az elvárásaimat, arra nem tudtam lélekben felkészülni.

Jaj, istenkém, legalább mondhatnám azt, hogy a színészek alakítása elmegy minimum egy gyengécske korrektnek, de sajnos nagyon nem ez a helyzet. Ed Skrein, aki a főszereplőt alakítja, idén már javított valamelyest a Deadpoolban a gonosz Ajax életre keltéséért, de ez a tény sem változtat azon, hogy itt nem sok mindent tett le az asztalra. Vagyis, néz a boci szemeivel, leveri/lelövi a rosszfiúkat, vagy éppen autókázik, de egy valami mindig ugyanaz nála. Mégpedig az, hogy mindezt rezzenéstelen arccal teszi, mint egy Terminátor. Ez lehet, hogy elsőre bóknak tűnt, de azért ennyire nem lágyszívű az a gonosz kritikus.

Ugyanis, kedves főszereplőnk, akármit is tesz, mindvégig érzelmek nélkül teszi azt, ami nagyon nem áll jól neki. Talán azt hihette, hogy Schwarzi után szabadon, de ahhoz egy kis stílusnak a nyoma legalább kéne, ami nagyon nincs szegénykémnek. Látszik a fején, hogy nagyon unja a rizsát, de ilyen forgatókönyv után igazából túlzottan nem is tudom őt hibáztatni azért.

Na, hogy végre mondjak valami kevésbé rosszat, 1-2 autós üldözés vagy verekedős jelenet egész jól össze lett rakva, de ez még nagyon kevés a sikerhez. Most mondanám azt is, hogy a tájak egész jól néznek ki, de az ördög vigye el, mégsem ez egy akciófilm legfőbb vonzereje, valamint nem a Discovery Chanellt nézzük. Azt kell mondanom, hogy emlékezetes karakterből egy sem akad az egyébként elég rövid játékidő alatt. Egyrészt, ott van a fapofájú Frank, de rajta kívül senki említésre méltó nincs is.

Mindegyikük annyira sablonos, fa ék egyszerű, és bugyuta, hogy arra nehezen tudok szavakat találni. A lezárás pedig tipikusan sablonos lett, mely közel sem fáj annyira, mint az egész film, de eredetiség vádjával is nehéz lenne azért illetni. Kedves olvasók, képzeljétek el, hogy a legrosszabb hír még csak most következik. Mégpedig az, hogy ezt a förmedvényt folytatni akarják, ráadásul rögtön trilógiában gondolkodnak. Teljes szívemből tudom sajnálni azokat, akik ezért a filmért fizettek a moziban, mert sok mindent nem kaptak a pénzükért. Pedig eskü, hogy ha viccesebbre veszik a figurát, én azt is értékeltem volna. Csak azért mondom ezt, mert ilyen történetet józan fejjel nehéz önmagában értékelni, annyit meg nem ér, hogy valaki alkoholos italt megkezdjen érte. Akkor már inkább ajánlom a mennyei megyeit, mert több izgalmat fog tartogatni…

Érdekes, hogy a PG-13-as korhatárhoz képest elég brutális lett a végeredmény, de nem túlzottan értem, hogy miért. Lehet, hogy abban reménykedtek, hogy ez majd eladja a filmet, de úgy néz ki, hogy csalódniuk kellett. Hogy ha nagyon szemét akarok lenni, akkor azt kell mondanom, hogy 2 betűt felcseréltek a címben, mert ez inkább Ökörség, mint Örökség.

Kár érte, mert akár jó is lehetett volna: közhellyel élve majdnem olyan rossz, hogy már jó. De csak majdnem, így végeredményben szegény filmnek még ez sem jött össze, mint ahogy semmi sem. Gondolom, az volt a készítők célja, hogy valami újat mutassanak a Szállító univerzumon belül, de visszájára sült el a dolog. Azt mondom, hogy inkább megnézem hússzor egymás után az eredeti részeket, mint hogy ezt az okádékot még egyszer meg kelljen néznem.

Kérem vissza ezt a másfél órát az életemből, de minél előbb. Sem a rossz story, sem a színészek nem ok arra, hogy valaki megnézze, így nem nagyon ajánlom senkinek. Attól, hogy valamiben van pár jó akciójelent, még nem lesz jó. Addig is mielőtt elkészülne ennek a „remekműnek” a folytatása, remélem, hogy a bátrabbak betörnek a készítőkhöz, és ördögűzést hajtanak végre rajtuk. Azt mondom, Szállítót vagy Stathammel, vagy sehogyan…

 

 

 

Pozitívumok:

 

-pár jobb akciójelenet

-rövid, ezért kevés ideig tart a szenvedés

 

 

Negatívumok:

 

-unalmas, sablonos story

-klisékből építkezik

-jellegtelen karakterek

-az eredetihez képest minden szempontból visszalépés

 

 

 

 

Értékelés:30%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB