A Kritikairoda
Mielőtt megismertelek

Mielőtt megismertelek kritika

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

Jojo Moyes rendkívül sikeres regényét is filmre adaptálták. Az eredeti könyvet mind a kritikusok, mind az olvasók szerették, így az alkotók nagy nyomás alatt állhattak. De úgy néz ki, hogy ha nem is hibák nélkül, de kifejezetten jól vették az akadályokat. A regényt nem olvastam, ezt jobb, ha már most leírom, mert ahhoz most nem fogok tudni hasonlítani, összevetni. Az viszont így is látszik, hogy jócskán hagyhattak ki dolgokat. Ha megnézzük a műfajokat, akkor a legtöbb helyen a drámát és a romantikusat láthatjuk. Ebben a műfajban nem vagyok túlzottan otthon, de az érdekesnek tűnő story és a nagy nevek végül engem is meggyőztek, hogy megnézzem. Lou Clark elveszíti sok éve meglévő állását, ami nem tesz jót az amúgy is pénz szűkében álló családjának.

Azonban váratlanul kap egy jónak hangzó állást, melyet természetesen nem fog visszautasítani. Will Traynor egy tragikus baleset után kerekesszékbe került, és teste nagy része lebénult. Lou feladata lesz az, hogy gondozza, és vigyázzon rá. Alapvetően, a történet azért szemmel láthatóan merít a műfaj többi alkotásából, legalábbis nekem úgy tűnt.

Ez azonban nem nagyon nézhető rossz dolognak, mert az alapfelütést mindenképpen fel kell vázolni valahogyan. Azt egyébként hozzátenném, hogy a film nekem sokkal inkább éreztette magát drámának. Egy fontos, de lényegesen későn érkező romantikus szál megtámogatásával. Azzal nem lehet vádolni a filmet, hogy egy átlagos love story lenne, mert nem az.

Kölcsönöz a többitől, mert így van, de a műfaj keretein belül mindenképpen ésszerűen teszi ezt. Azt véltem felfedezni, hogy egy nagyon érdekes kettősség vonul végig az egész filmen. Minden nagyon lassan és kimérten indul el, amikor is arra fordították az energiát, hogy a két személyt jobban is megismerhessük. A vége csöppet viszont egy kicsit "sűrű" lett. De hogy mindketten kész egyéniségek, azt kár lenne tagadni.

Lou első látásra egy különc lány látszatát kelti, de nagyon kedves természetű. Érdekes megfigyelni, hogy a játékidő során minden időbeli ugrás után más, és változatos ruhákban láthatjuk őt. Én bírtam a karakterét, de tény, hogy 6 évadnyi Trónok Harca után nekem furcsa volt őt ebben a szerepben látnom. De az egy másik, lényegesen véresebb és kegyetlenebb világ, ellentétben ezzel. Emilia Clarke (mondanom se kéne, de azért mondom: mindenki kedvenc Viharbanszületettje) nem éppen vidám szerepet játszott ott, itt viszont jó látni, hogy egy teljesen más feladatot kapott.

Igazán életvidám a karaktere, de természetesen a tőle megszokott profizmussal, hiba nélkül alakít. Igaz ez Sam Claffinra (Éhezők Viadala) is. Karaktere teljesen megkeseredett és életkedv nélküli az elején már. Nem lehet túl nagy csoda ez, hisz egyedül szinte semmire sem képes, egy tolószékbe van kényszerítve, nem élhet már teljes életet soha többé. Ezt főként azután megrázó látni, hogy jobban megismerjük a szereplőt. Egy vidám és vakmerő ember volt a balesete előtt, akire nagyon szép élet várt.

Ez adja egyébként az egész cselekmény fő különbségét a műfaj átlagához képest. Will helyzete miatt, mint mondtam, a film sokkal inkább dráma, mint romantikus, legalábbis az első felében. A második felében sem megy át túlságosan valamely oldal felé a mérleg, akkor nagyjából egyenlő mértékben adagolják őket. Tény, hogy örömteli módon az alapszituáció nagyon egyedi, és ígéretes. Az meg még örömtelibb, hogy ezt nagyon jól vitték filmre.

Azt tisztán lehet érezni, hogy az eredeti könyvet megcsonkították, inkább a főbb eseményekre koncentrálva. Kicsit furcsa megoldás, hogy az alkotás tempója nagyon váltakozó. Az elején minden kicsit lassan történik, míg a vége felé inkább ömlesztve kapjuk a történéseket. Gondolom, ez jobban szemet fog szúrni azoknak, akik olvasták a könyvet, nekem mindenesetre nem számít megbocsájthatatlan véteknek. Érezhetően, arra ment rá a legtöbb idő a karakterek mellett, hogy egy kis mondanivalót is csempésszenek bele, nagyon helyes módon. Egy kicsit olyan, mintha egy  egy kiváló tanmesét néznénk, ahogy két ember lassan (az elején még lassabban) egymásra talál. Szokásos nyálas-csöpögős lezárást azonban kár lenne várni, itt már érezhetően a drámai hatásra mentek rá, de ez nem baj.

Mint mondtam, ez nem a Trónok Harca, de ez mást is jelent. Például azt, hogy nincs itt Melissandre, hogy semmivé tegye Will kínzó állapotát. A férfi komoly jellemfejlődésen megy keresztül, és megtanulja élvezni az életből hátralevő életét, a lehető legjobb mértékben.

Különös észrevenni, hogy nálunk 16-os karikát kapott, főleg hogy itthon kapta legmagasabbat az egész világon. Szerintem bőven elég lett volna az eggyel alacsonyabb kategória is. Megjegyezném, hogy a film itthon (sem) kapott szinkront, így csak felirattal tekinthető meg. Lehet, hogy a DVD-s premierre készítenek majd hozzá (így volt ez az Amerikai mesterlövésznél is), de az még odébb van.

Érdekes, hogy kisebb szerepben feltűnik Charles Dance színész is, akit szintén Westeros földjéről „igazoltak át”. Egyébként kifejezetten sokan nemtetszésüket fejezték ki a miatt, hogy a film meg akar ríkatni és hatni. Nem tudom mire vélni azokat, akik ebbe kötöttek bele. Annyit azonban mondanék, hogy nem kéne lehetetlen elvárásokat támasztani egy romantikus drámának. Elvégre, ez olyan, mintha valaki beül egy horrorra, majd után panaszkodik, hogy sokszor megijedt. Az elején említettem, hogy ritkán nézek e műfajbeli filmeket, de a Mielőtt megismertelek tetszett. Azt kell mondanom, hogy nem bántam meg a megnézését.

Regényben van folytatás (Miután elvesztettelek), remélem abból is fog film készülni. Addig is, az biztos, hogy a könyvet el fogom olvasni. Azért, mert a film meggyőzött, hogy ez egy remek (de szomorú) történet. Akit nem riaszt a műfaj, az nagyon jól fog vele járni, a fantasztikus színészi alakítások, valamint a 2 főszereplő is garantálja a magas színvonalat. Tény, hogy akadnak apróbb hibái, de a lényeg, hogy a végeredmény nagyon szerethető és megható lett.

 

 

 

Pozitívumok:
 
 
-remek színészek
-megható, drámai, de nem nyálas
-érdekes karakterek
-mondanivaló
 
 
Negatívumok:
 
 
-furcsa tempó
-kevésbé részletes
 
 
 
 

Értékelés:75%

 

 

 

 
 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB