A Kritikairoda
Kódjátszma

Kódjátszma kritika

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

A Kódjátszma 2015 elején került a mozikba, és azóta már számos díjjal bizonyított, hogy nagyon is kell figyelni rá. Többek között ott van a 8 Oscar jelölés, mely nem mondható éppen kevésnek, sőt: egyet meg is nyert ezek közül. Az egyértelmű, hogy témája kapcsán sem egy egyszerű alkotás a mostani alanyom, egy igaz történetet mond el. Alan Turing életének egy szeletébe enged betekintést ez a mozi.

Ha valaki nem tudná, hogy ki ő, akkor röviden összefoglalva egy páratlan eszű és képességű ember volt. A 2.Világháború idején a németek titkosító gépét, az Enigmát egyedül neki sikerült feltörnie. Ebből is látható, hogy most nem egy, a harcvonalban játszódó, vérrel és verítékkel tarkított filmet fogunk nézni.

Ez a háború is háború, csak éppen a kulisszák mögött zajlik. Aki azonban azt hinné, hogy e miatt ez kisebb jelentőséggel bír, az súlyosan téved. Turing sikeres kódfeltörése miatt ugyanis a háború körülbelül 2 évvel előbb ért véget a vártnál. Ugye, azt már mondanom sem kell, hogy ez mennyi életet is jelent. Ne gondoljuk azt, hogy unalmas, vagy éppen dokumentumfilmes lett a végeredmény, mert az ettől nagyon távol áll. Itt fokozottan igaz az az állítás, hogy az embert ismerhetjük meg a legenda mögött.

Egy olyan mögött, melyet rengeteg ideig titkoltak: csak a 70-es években derült ki, hogy mindez egy Alan Turing nevű zseni műve volt. Nem csak gépek feltöréséből áll a 2 órás cselekmény: megismerhetjük rendesen a főszereplő személyét. Személyesen az is tetszett, hogy jó pár flashbacket kapunk a múltjából.

Ezek legtöbbje inkább a drámai hangvételt erősíti, de ez nem is lehet csoda, mivel hogy Alannek nem volt éppen egy könnyű élete. Spoilerek mellőzésével, de egy súlyos titkos is rejteget. Ami, ha kitudódna, akkor teljesen másképp tekintenének rá. Egyébként azt is érdemes megjegyezni, hogy a kódfejtő gép (mely a Cristopher nevet kapja, és ki is fog derülni, hogy miért) nem más, mint a számítógépek „apja”. Természetes, hogy nagyon távol áll a mai csúcsgépektől, de érdekes látni, hogy az egész honnan is kezdődött.

Egyértelmű továbbá az is, hogy nem csak Alan az egyetlen szereplője ennek az igaz történetnek, még ha a legfontosabbja mindenképpen ő is. A férfi világ életében nehezen jött ki az emberekkel, a csapat, akikkel dolgozik, sem éppen szimpatikus neki első látásra.

Aztán egy érdekes módszerrel további munkatársakat keres maga mellé, akik között egyedüliként egy nő is feltűnik. Alan mellett egyértelmű, hogy neki jut még fontosabb szerep. Kapcsolata a férfivel (direkt nem szerelemet írtam) furcsa, ugyanakkor bizonyos szempontból remek társra lelnek egymás személyében. Óriási túlzás lenne azt mondani, hogy a romantikus szálak kapják a legfontosabb szerepet. Bajban vagyok egy kissé továbbá a műfaji besorolással is.

Elsődlegesen talán a drámát mondanám, de enyhébb változatban felbukkannak benne thrilleres elemek is. Továbbá, tény, hogy nagyon kevés a vicces jelenet (már csak a téma és a kor miatt is), de amik vannak, azok szinte kivétel nélkül mind jók lettek. Kevés olyan film van, mely alapvetően nem vígjáték, de mégis jó időben és érzékkel dobja be a poénokat. De a Kódjátszma pont ilyen, szerencsére.

Azt is teljesen nyugodtan mondhatjuk rá, hogy életrajzi film, mert tényleg egy igaz történetet mond el. Ez már szinte lehetetlennek tűnik, de a dolog még így is működik. Témája ellenére meglepő módon kevés és visszafogott erőszak jelenik csak meg benne. Az is igaz, hogy néha van pár intenzívebb felvétel a háborúról, de alapvetően ezekből kevesebb akad.

A 12-es karika azonban teljes mértékben indokolt, ezek, és a komolyabb/komorabb témák miatt is. A lezárás egyébként kifejezetten megrázó, s bár sokkal előbb vége a harcoknak, de ez csak a dolgok egyik része. Azt már megint más szempontból nézni, hogy mi történik ezek után Alannal. Ezt most szintén nem áll szándékomban lelőni, de neki aztán bőven kijutott a rosszból az az utáni időszakban is.

Színészek szempontjából is nagyon fantasztikus dolgokat tudok csak elmondani. Benedict Chumberbatch (Sherlock sorozat, Fekete mise) hihetetlen erővel és leleménnyel alakítja a főszerepet, tökéletes választás volt. Látszott rajta, hogy komolyan, szívvel-lélekkel vette a szerepét, és azt nem unta egy pillanatig sem. Keira Knightley (Karib tenger kalózai, Jack Ryan) is bravúros formában tért vissza a mozivászonra. Kettejükön túl is, mindegyik apróbb-nagyobb színész kivételesen jól végzi a dolgát.

Kisebb, de mégis fontos szerepben feltűnik a Trónok Harca sztárja, Charles Dance (Tywin Lanniser) is. Most, hogy lassan már le kell zárnom kritikámat, azt muszáj közölnöm, hogy a sok Oscar jelölének, valamint az 1 győzelemnek bőven van létjogosultsága. Negatívumként sok dolgot nem nagyon tudnék elmondani. Az viszont nekem személy szerint nem tetszett, hogy a film egyik nagy fordulata túl korán következett be, én ezt egy kicsit későbbre tartogattam volna. Ezen apró hibát leszámítva azonban egy minőségi, drámai, enyhén szomorkás hangvételű végeredményt kapunk. Ami a 2015-ös esztendőt illeti, nekem ez a film simán befér a legjobb 15 film közé. Nagyon nem átlagos, lassabb tempója miatt biztos, hogy lesznek, akiknek majd nem túlságosan jön be.

Én azonban azt mondom, hogy mint sok esetben, most is a felszín mögé kell látni. Mert a Kódjátszma  igaz története nem a megszokott módon, de izgalmas, és ami a még fontosabb: biztos, hogy minden kellőképpen érett nézőjének maradandó élményt fog adni. Alan Turing, ha nem is szokásos értelemben, de fontos hős volt. Annyit legalább megérdemel, hogy a tetteiről szóló, kiválóan sikerült filmet minél többen lássák. 

 

 

Pozitívumok:

 

-Chumberbatch és Knightley

-érdekes, nem hétköznapi cselekmény

-bravúros megvalósítás

-Turing jellemére is koncentráltak

 

 

Negatívumok:

 

 

-egy fontos fordulat túl hamar bekövetkezik

 

 

 

 

Értékelés:90%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB