A Kritikairoda
A boszorkány

A boszorkány: New englandi népi legenda kritika

 

 

 

 

 

 

 

SPOILERMENTES

 

 

 

Abban egy percig sem kételkedhetünk, hogy egy nagyon egyedi és különleges film lett a Boszorkány. Sajnos, a nemrég elemzett Green Roomhoz hasonlóan jelenlegi alanyom sem kapott itthon mozis premiert. A nagyon szerencsések azonban mégis láthatták nagyvásznon, hisz egyszer leadásra került idén a Titanic Filmfesztiválon. Személy szerint mindenképpen szorítottam volna neki helyet a mozik kínálatában, de ez most így jött ki.

Azt már megszokhattuk, hogy az első ránézésre nem átlagos filmek nem gyakran kapnak nálunk filmszínházas lehetőséget. Hivatalosan horror, de nincs benne egy jumpscare sem? Sőt, még bosszúszomjas kísértet sem, aki mindenkire a frászt hozza? Még egy nagy húzónév sem? Tény, hogy mi, magyarok nem nagyon zabáljuk moziban a horrorokat, de itt most azért összetettebb dologról van szó. Szerencsés hír viszont, hogy jövő hónapba hozzánk is érkezik DVD-n és Blu-Rayen, és ez már biztos.

Remélem, minél többen megvásárolják- akkor még lehet esély arra, hogy az ilyesfajta filmek itt is moziban kezdjenek. A Boszorkány, vagy eredeti címén Witch ugyanis semmilyen szempontból nem hasonlít egy átlagos műfajbeli társára. A történet egy teljesen átlagos darabnak tűnik első hallásra, de csak addig, míg rendesen bele nem merül a néző. Akkor ugyanis kiderül, hogy az minden, csak nem átlagos.

Szerencsére, hozzá kell tennem. A helyszín New England (aki még nem jött rá, az jelezze valahogy), az 1630-as években. Egy teljesen a vallás által uralt világban járunk, ahol nem éppen a könnyű élet a jellemző. Egy öt gyerekes családot váratlanul kitiltanak a településről, ezért költözniük kell. Az erdő szélén álló ház első (és sokadik) ránézésre sem fest túl jó képet magáról.

A dolgok unalmasan telnek, míg egy napon a legkisebb gyermeknek nyoma vész. Egyébként egy bravúrosan kivitelezett jelenetben kerül erre sor, melyet most nem írok le, mert akkor a meglepetésnek nyoma vész. Innentől pedig végleg rosszra fordulnak a dolgok… Valószínűnek tartom, hogy akadnak sokan, akik szerint a leírás alapján a Witch sem tűnik többnek egy átlagos horrornál-de hatalmasat tévednek.

Sok minden fog történni az egyébként elég rövid (másfél órás) játékidő alatt, csak az nem, amit a műfajban megszokhattunk. Ha alapvetően nem bírod a véres horrort, vagy a túlzásba vitt ijesztegetést, itt akkor is megtalálhatod a számításod. Nagyon, néha már talán túl lassan is történnek a dolgok, de ha jól emlékszem, akkor egy jumpscare sincs. Van viszont valami, ami nagyon is jelen van: az atmoszféra és a hangulat. Bár szinte egy helyszínen játszódik, de annyira fantasztikusan van az egész felépítve, hogy arra egyszerűen nem találok szavakat. Nagyon rámentek a sejtetésre, és a maximálisan kiváló hangulatra.

A hivatalos műfaja miatt a nézők már várhatják, hogy nemsokára majd előugrik valami, ami brutálisan kicsinálja a családot. Nem akarok spoilerezni, de természetesen ez soha nem fog megtörténni. Ez a film legalább annyira családi dráma, mint horror, sőt.

Remekül megismerhetjük a családot, átélhetjük a szenvedésüket, velük együtt retteghetünk. Ez pedig az, amire nagyon kevés horror képes: úgy fogsz félni, hogy sokáig nem is tudod, hogy van-e valami gonosz ott. Meg sem próbál a képedbe tolni egy szellemet vagy démont, hogy ijedten felugorj a székről, mert ez nagyon nem az a film. Ennyire brutálisan eltalált hangulatot idén még nem láttam, és lehet, hogy mostanában nem is fogok.

A családot mint mondtam, elég jól megismerhetjük, persze nem mindenkit, mert az 7 fő esetében sok időbe telne, de a legfontosabbakat természetesen külön ábrázolják. A szülők mellett főleg két testvért helyeznek a középpontba, Calebet és Thomasint. Ehhez pedig remek színészi játékok társulnak, senki nem tudott most hibázni. Egyikük sem AAA kategóriás világsztár, de olyan remekül teszik a dolgokat, mint horrorban már nagyon régóta. Szerintem csak az a horror ér valamit is, amiben érdekes és jól megírt szereplők vannak. A Witch pedig ebben a szempontban is több, mint bravúros.

Tudjátok, mi az, ami után még jobban meglepődünk? Hát az, hogy a rendező egy olyan személy, akinek ez az első munkája. Robert Eggers neve e tény miatt biztos, hogy senkinek nem lehet ismerős. Azt viszont borítékolni tudom, hogy a jövőben még nagyon is fogunk hallani róla. Az már más kérdés, hogy mikor tudja ezt überelni, hisz elsőre is egy remekművet rendezett.

Maximális pontszámot nem tudtam rá adni, de hozzátenném, hogy nem sokon múlott a dolog. Nekem nem tetszett, hogy a műfajban ismert módon rövid a játékidő: egy ilyen elképesztő módon életre keltett univerzumot szívesen elnéztem volna tovább is. A testvérek, főleg Thomasin gyakran utalnak a régi életükre, amikor éppen nem akarták nyomás alatt tartani a nézőket, akkor belefért volna pár visszaemlékezős rész.

A lezárás meglepően egyedi és kellemes szájízt hagy maga után. Innentől fogva tudjuk majd, hogy a gonosz bármilyen formában és alakban életre kelhet. Valós fordulatok és meglepő történések a végén, ismét pipa. Ellenben a befejezés felvet pár kérdést, mely meg nem fog válaszolni. Egyrészt tetszik, hogy gondolkodásra késztetik a nézőt, másrészt kicsit azért még folytathatták volna.

A különleges atmoszféra és félelemben tartás mellé természetesen kell egy 16-os karika, de annál nagyobbnak nem látom értelmét, az utolsó 10 perc ellenére sem. Most, hogy lassan kritikám végére érek, el kell mondanom, hogy a Witch jelenleg az év horrorja, pont.

A következő bő 1 hónapban még érkezik az Amikor kialszik a fény és a Vaksötét: kíváncsi vagyok, ezek mennyire fogják megszorongatni. Biztos, hogy hamar kultikus státuszt fog elérni: ami a gengszterfilmeknek a Keresztapa, az lesz majd a horroroknak a Witch. Ha a tucathorrorokat szereted, akkor messzire kerüld el, viszont ha a műfajon belül valami egyedit akarsz, akkor egy pillanatig se gondolkozz. A Witch egyszerre intelligens és hátborzongató, és ritka hangulatos remekmű lett. 

 

 

 

Pozitívumok:

 

-fantasztikus atmoszféra, hangulat

-karakterek

-ügyesen építkezik

-meglepő lezárás

-messze nem átlagos

 

 

Negatívumok:

 

-rövid játékidő

-pár kérdésre nem ad választ

 

 

 

 

Értékelés:95%

 

 

 
Nem akarsz lemaradni semmiről? Nyomj egy kedvelést!

 
Általánosságban

A Kritikairoda még 2016 februárjában indult, eredeti neve azonban még nem ez volt, hanem Critics Office néven találhattak rá a látogatók. Célom a honlap elindításával az volt, hogy én is kivegyem egy kicsit a részemet a filmek világából. 

 Mozis premier kirtikák várhatóak minden héten, ahogy csak időm engedi hogy eljussak a moziba. Értelemszerűen minden moziban futó filmet nem tudok hozni, de ami érdekesebb, azt semmiképpen sem fogom kihagyni.

Természetesen időnként a régebbi, vagy klasszikus filmek sem maradnak ki a tartalomból, sőt különböző toplisták is várhatóak majd. 

 

Kritikus tömeg adatlap: ITT

 
Figyelem!

A honlap 2017 márciusában blogos szerkezetre váltott az egyszerűbb és átláthatóbb működés miatt. Az ezen időpont előtti írások is elérhetőek, a Régi kritikák/tesztek menüpontra kattintva.

 
Továbbiak
 
CSS

CSS Codes
 

AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar feliratos tartalmak! - SKAM    *****    Kedves látogatóim! Március hónapban, minden születési horoszkóp megrendeléshez egy Biotérkép elemzést adok ajándékba!!!!    *****    Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu, Naruto rajongói oldal és Fanfiction Konoha.hu Naruto rajongói oldal    *****    Luxus házikedvenc prt lányokról szóló kis történet, egyéb cikkek.:)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Adóbevallás (Szja) - SMS-BEN KÉRHETI A BEVALLÁST!!! Kinek készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)    *****    A horoszkópod olyan tendenciákra mutat, melyek ismerete, sokat segít az elõre jutásban, a fejlõdésben. Rendeld meg most!    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp 20-25 oldal + 3 éves elõrejelzés 20-25 oldal,e-mailben, utána ingyenes konzultáció.    *****    Sniffany felnõtt meséi, képei és versei a blogon :)    *****    Nagyon kedvezõ asztrológiai megrendelés! Születési horoszkóp+3éves elõrejelzés+konzultáció,csak 3000 Ft. Kattints várlak    *****    Ajándékozz kézmûves terméket Marilona Ékszerekbõl. Biztosan találsz megfelelõt, Valetin, esküvõ, szüli és névnapokra.    *****    Gondolatok, vélemények, élménybeszámolók, tagek és egyebek (kpop, ajánlók, haul, blogtippek)    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBEAUTYSALON - A szépség és egészségteremékek, amiket használok, és kedvezményesek. - MYBEAUTYSALON    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    MYBOOKCLUB - KÖNYVEK, KÖNYVEK, ÉS KÖNYVEK - MYBOOKCLUB    *****    SKAM - Ismerd meg és nézd meg a híres norvég sorozatot és a remakeket! - SKAM - Egyre több MAGYAR feliratos tartalommal!    *****    Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan! Debrecen, befektetési ingatlanok várnak! Boldog Újévet kíván a Simonyi ingatlan!    *****    KÖNYVCLUB - VÁSÁRLÁS, OLVASÁS, AJÁNLÁS, KRITIKA - KÖNYVCLUB